Airpang

Direktlänk till inlägg 2 augusti 2010

Pipor & tuber

Av Johnny Ottosson - 2 augusti 2010 11:36


Ett kärt ämne...


Efter träffen i Laxå så träffades några entusiaster (Ogster, Sandstig & Buckshot) för att pyssla med lite precisionsskytte. Resulteten blev i princip jämngoda och långt ifrån de idealiska träffbilder som kan frammanas under bättre omständigheter i lugnt väder och ensamhet.


Som vanligt så kan man alltså konstatera att det är skytten och de yttre omständigheterna som sätter gränsen för de resultat som uppnås, snarare än hårdvaran, under sådana omständigheter.


Själva tankekonceptet var dock intressant, det kanske finns utrymme för att ordna någon slags organiserad form av bänkskytte/långhållsskytte på våra tävlingar efter den sedvanliga tillställningen?


I takt med allt fler klasser, många tävlar ju redan nu i tre-fyra klasser, så ökar behovet av mera tid. Man kanske på allvar ska överväga möjligheten att göra om det hela till tvådagarsevent inför nästa säsong? Många åker ju långväga och ska man skjuta 4 klasser, ägna sig åt socialt småprat samt även bänkskjuta så krävs det helt enkelt mera tid. På grund av de långa resvägarna så blir det då rimligt att köra över två dagar istället för att dryga ut den befintliga dagen, som jag ser saken.


Liksom tidigare så är jag också vän av idén att man tillåter samma vapen i fler klasser, detta gör att en nybörjare med 1 st vapen sådeles hade kunnat delta i åtminstonde två klasser (öppna riktmedel samt 10J). Ska man åka långt och investera i tid och pengar för en längre bilfärd så vill man ju naturligtvis skjuta så mycket som möjligt och vänta så lite som möjligt och har man inte mer än 1 eller 2 vapen så är man ganska fast i dagens regelverk.


Med fler klasser för samma vapen så kan man med 2 vapen tävla i 4 st klasser. Ett justerbart PCP täcker 10J samt 10J+ och en fjäderbössa täcker 10J samt Öppna riktmedel. Ingen är ju bekänt av att åka runt med hela vapengarderoben i bilen, eller hur? Som det ser ut idag så löser deltagarna saken igenom att låna vapen kors och tvärs istället, frågan är om detta är en bättre lösning?


Angående tuberna så fick vi i verkliga livet se Hatsantuber med tryckbulor (!) på träffen. Intressant och skrämmande. En teori som jag hörde om saken var att man helt enkelt testade alla tuber till 300 Bar varvid vissa tuber bångnade och andra inte. Detta skulle då förklara varför man kan köpa en AT-44 med rak tub samtidigt som man kan råka få en med tryckbula mitt på. Enligt den hypotesen så testar Hatsan vid 300 Bar och de tuber som inte sprängs går därefter vidare till monteringen. Gränsen går ju ändå vid 200 Bar för vad en ägare förväntas fylla.


Det ska bli mycket spännande att se vad som händer när vi får trycktestat en Hatsantub till säg 300 Bar och bortom, under säkra och kontrollerade former...

 
 
Ingen bild

-Jonas-

2 augusti 2010 14:09

Skulle vara bra om man fick det här med tuberna utrett en gång för alla. Provtryckningen låter som en bra idé men känns kanske som den blir lite partisk om Axelsson står för den.
Hur ser "bulan" ut egentligen?
På min tub så har jag en diameterminskning med nästan 1mm. Alltså vid manometergaveln är den 30mm och ca 140mm från ventilen går den ner till nästa 29mm i diameter. Men det är ju som den är tillverkad på det sättet.

 
Ingen bild

Johnny

2 augusti 2010 15:03

Dessa tuber är jämntjocka hela vägen förutom en bula, ungefär ett par centimeter bred. Som någon på träffen sade; -"Det ser ut som en boa som svalt en råtta". Bulorna verkar (enligt vad jag har hört, har bara sett en styck själv live) vara ungefär lika breda men sitta på lite olika platser längs med tubens längd.

Fredrik är medveten om jävdiskussionen och alla inblandade är, såvitt jag förstår, intresserade av att någon så opartisk som möjligt prövar. Fredrik hade dock teknisk möjlighet att hjälpa till att ordna detta men om någon annan kan göra det så vore det naturligtvis ännu bättre för att slippa ev jävdiskussioner.

 
Ingen bild

zeke-cool

2 augusti 2010 15:21

Jag vet redan att Fx-lufttuber håller mycket högre
kvalitet än Hatsans tuber håller! Men för att testet inte ska vara någon pajkastning mellan Fx-airguns och Hatsan airguns! Så krävs det tuber från flera tillverkare för att testet ska kännas
seriöst!

 
Ingen bild

Tomaz

2 augusti 2010 15:51

Som Jonas skriver så är de tidiga tuberna tillverkade så, med en liten "flaskhals" en bit ner på tuben där den övergår i en lite tjockare diameter. Var på plats i Laxå och såg den aktuella tuben det pratas om här, och den var alltså helt normal, inte en tryckbula efter ett trycktest..!!!!

 
Ingen bild

Johnny

2 augusti 2010 15:54

Inget säger att det behöver vara någon mera tub med än Hatsan överhuvudtaget. Hatsan har själva deklarerat att de provtrycker enbart sina tuber till max 300 Bar - inte ett Bar utöver detta.

Frågan är om detta räcker, är Hatsans tuber säkra?

Det är frågan, inte vem som gör bäst tuber eller om tuben X håller bättre än tuben Y osv.

Det viktiga är alltså - vågar man använda ett Hatsan PCP utan att uppenbarligen riskera livhanken?

 
Ingen bild

Johnny

2 augusti 2010 16:03

Tomaz:

Just detta är själva orosmomentet - att den tuben vi alla såg i Laxå skulle vara helt normal för Hatsans produktion. En del närvarande menade att vissa tuber såg ut på detta sätt, andra gjorde det inte.

Hur skulle en tub kunna vara konstruerad på ett sådant sätt att den får en större yttre och inre diameter någonstans under dess längd om inte utbuktningen har skapats av ett övertryck..??

Jag misstänker, men har inga belägg (ännu) för det, att man helt enkelt kör alla tuber till 300 Bar. De som smäller skrotas, övriga går till monteringen. En del klarar trycktestet och har samma diameter, andra gör det inte och får då tryckbulor i varierande grad med sig ut på marknaden.

Själv är jag intresserad av följande:

1. Varför testar man bara till 300 Bar...??
2. Varför vill man inte berätta hur dessa tryckbulor uppstår, om det sker på annat sätt?

 
Ingen bild

Tomaz

2 augusti 2010 17:55

Man ser ju tydligt på dessa tuber att de är medvetet tillverkade så, en jämn övergång till en grövre diameter, och ingen slumpmässig utmattning av materialet efter ett trycktest. Hatsan tillverkade tuberna så här efter hur modellen såg ut i början. Då hade man tex bara ett pipband, nu gör dom med två pipband. Man har bytt tillverkningsmetod på piporna till det bättre, jämfört med första generationens AT-44. En extra säkerhetsventil har tillkommit på lufttuben under tidens gång. Finns säkert fler detaljer som ändrats. Hatsan har ju kända för sin snabba produktutveckling på både gott och ont. Förändringarna blir oftast till det bättre, men det kan vara knepigt när man ska matcha reservdelar till rätt modell i produktionen..

Johhny och Fredrik har tillsammans visat ett märkligt stort intresse över hatsans lufttuber, och tycks ha bestämt sig på förhand att de är tickande bomber. Personligen tycker jag denna ryktesspridning om Hatsan som helt saknar grund är lite väl lågt..

Har man frågor om hatsans produktion, så rekommenderar jag att ta kontakt direkt med Hatsan. info@hatsan.com.tr

Jag mailade dom med en fråga för att klargöra utseendet på de äldre tuberna, och 20 minuter senare fick jag detta svar:
"The smaller diameter in the middle was done intentionally for easiness in assembling the airtube. The smaller diameter was making the air tube passing thru the clamps easier. That´s the only reason. But then we discontinued that because people start thinking by a mistake or intentionally that it is a bulb, even though it´s not and there is nothing to fear.
Please let us know anytime if you have further questions."

 
Ingen bild

-Jonas-

2 augusti 2010 18:11

Att minska diametern på ett rör är busenkelt...man trycker helt enkelt röret genom ett hål med mindre diameter. Tex patrone typ 30-06 är tillverkade på samma sätt...fast med fler hål med minskande diameter.
Jag har ju möjlighet att provtrycka...funderar på att offra min hatsantub...och köra en fx-tub med 1000 bar.

 
Ingen bild

Nyfiken

2 augusti 2010 19:09

Testar man verkligen alla FX-tuber till 1000bar innan dom levereras till kund? Låter lite märkligt. Är det inte olika typer av tester man pratar om. Vet flera andra tillverkare som anger testpressure 300bar. Tex från Weihrauch http://www.weihrauch-sport.de/englisch/e_startseite/e_index.htm
Men visst skulle det vara intressant att se vad som händer om man testar till Hatsantuben till max. Jag gissar att O-ringarna eller det lilla säkerhesthålet ger vika långt innan tuben deformeras...

 
Ingen bild

Tomaz

2 augusti 2010 19:21

Är det någon som har tillgång till en 400cc eller 500cc flaska från FX, typ gladiator/royal, och kan läsa på flaskan vad det står att den är provtryckt till...? Det står garanterat inte 1000 bar i alla fall....

 
Ingen bild

-Jonas-

2 augusti 2010 19:26

Nej jag tror verkligen inte man testar alla tuber...varken hatsans eller fx...och inte nån anna heller för den delen.
Möjligt tar man stickprov på rören man köpt in...men det är tveksamt ens det...uppger tillverkaren att de ska hålla så litar man nog på det.

 
Ingen bild

-Jonas-

2 augusti 2010 19:28

Tomaz...Jag kollade på min...det högsta siffran jag kunde läsa säger: PH375BAR.

 
Ingen bild

Tomaz

2 augusti 2010 19:36

Då är det lite konstigt att det står på FX-flaskorna att de är provtryckta till 375BAR........när andra påstår 1000BAR...;-)

 
Ingen bild

Jazz

2 augusti 2010 20:22

På den nya verminator flaskan står 300 bar (tillverkad 2010). Jag mätte två Hatsan tuber, de jag har och där var absolut inga bulor.

 
Ingen bild

Tomaz

2 augusti 2010 20:28

Det är ju inte så att Hatsan är ensam om att provtrycka sina lufttuber till 300 bar. Det verkar snarare vara den norm som gäller för dessa typer av tryckkärl.
Weihrauch visar på sin hemsida att det är 300bar dom trycktestar sina tuber till.
På min Steyr LG 110 står det också att den är provtryckt till 300 bar.
I manualen för Johnnys favoritbössa CZ 200, så kan man läsa att de är provtryckta till 300 bar ( dessutom blir tuben helt obrukbar och måste bytas, om man råkar fylla till 250 bar!!!)

Så varför skulle Hatsan behöva provtrycka sina tuber till mer än 300 bar, när dom dessutom har en säkerhetsventil inbyggt..???

 
Ingen bild

Marhol

2 augusti 2010 20:43

En 200 bars dykflaska brukar ju provtryckas till 300B och en 300 till 450B. Men jag skulle tro att dom trycks till betydligt högra tryck vid tillverkning.
Hur det är med hatsan-tuberna har jag ingen aning om men det låter minst sagt otroligt att det skulle bildas en bula på flaskan som om det vore nån jävla ballong. Såvitt jag vet så smäller det bara utan någon förvarning...
Och vad det gäller provtryckning så finns det en massa ställen i sverige som kan få det gjort. Det behöver ju inte han som redan har konstaterat att hatsan är en tickande bomb göra, käns ju minst sagt aningen partiskt!

Hade inga planer på att köpa nått FX och jag kommer definitivt inte att få några sådana planer inom överskådlig framtid heller.
Jävla skitsnack om att Hatsans "tillverkningsprocess" är undermålig men kan inte förklara vad som är fel med tillverkningen.
Rost är det ända svaret man får.... vad nu det har med tillverkningen att göra:/


 
Ingen bild

Punkt

2 augusti 2010 21:24

Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört

 
Ingen bild

Johnny

2 augusti 2010 21:28

Jag har inget märkligt stort intresse för just Hatsan utan jag har ett märkligt stort intresse av säkerhet - helt oavsett tillverkare.

Nu råkade Hatsan komma i skottlinjen eftersom det var en sådan tub som var deformerad på träffen men det hade lika gott varit vilket annat fabrikat som helst för den delen.

Till saken ska dock hållas att tuben vi såg hade en utbuktning och inte ett smalare parti, den ökade alltså både sin inre och yttre diameter under ett stycke mitt längs dess löplängd.

När det gäller FXs tuber så testas de (av leverantören) i en takt av en tublängd var sjätte löpmeter. Vilket tryck man använder vet jag inte men det kan jag ta reda på.

Tuberna på 400 & 500 cc är säkerligen inte testade till mer än 375 Bar av tillverkaren, testerna över 900 Bar är gjorda av FX själva.

När det gäller vad som är rimligt så anser jag personligen att alla tuber (oavsett tillverkare) bör testas med minst faktor x 2 - alltså 400 Bar.

En dykarflaska kan lätt hålla 320 Bar när den är nyfylld och man kan mycket lätt av misstag råka köra in såpass mycket i tuben vid överföringen, speciellt som nybörjare. Därför bör tuben klara detta + lite marginal, vilket IMHO gör 400 Bar till en lämplig minimigräns.

Vidare så bör en tub vara tillverkad av aluminium (typ FX) eller rostfritt (typ HW), samt kasseras efter en given tid (HW säger 10 år).

Har man detta som tillverkare så anser jag att man har en ansvarsfull syn på sina produkter och säkerheten för sina kunder.

 
Ingen bild

Tomaz

2 augusti 2010 21:43

Vems tub är det du sett i Laxå...?

 
Ingen bild

Kent

2 augusti 2010 22:02

Man provtrycker en konstruktion för att få den godkänd. Då trycker man den tills den exploderar/går sönder.
Så gör man med de flesta tryckkärl.
Det gör man inte själv utan de finns labb runt om i världen som utför dessa tester.

Sedan funktionstestar fabriken/tillverkaren tuben till 300 bar för att se att den inte läcker eller har en defekt.

Ja hade planer på att importera dykflaskor för många herrans år sedan. (Före sverige gick in i EU)När man gick över till 300 bar.

För att få importera ett nytt märke va jag tvungen att lämna in 10 flaskor för provtryckning, för att få de godkända. Dessa skulle "tryckas" till 1000 bar. Klarade dom testen var flaskan godkänd.
Och fick säljas i Sverige.

Så det är nog denna typ av test Fredrik talar om när han säger att FX tuber är testade till 1000 bar. Inte att varje tub är det.

 
Ingen bild

Johnny

2 augusti 2010 22:10

Mikas. Den som vi alla kollade på. Förhoppningsvis så kommer den att bli ordentligt genomgången framöver. Det ska bli spännande o höra måtten osv på den.

 
Ingen bild

Tomaz

2 augusti 2010 22:25

Det var Mikas tub jag också såg och den var helt normal, inget fel, inga deformationer...!

Mikas tub går från smalare till tjockare diameter där pilen visar i länken här. Så här ser de tidiga tuberna ut, och är medvetet tillverkade så.
http://img.photobucket.com/albums/v206/2-MAZ/tub.jpg

 
Ingen bild

-Jonas-

2 augusti 2010 23:25

En del av er är inte så tekniskt och praktiskt lagda märker jag.

Om nu manometergaveln möter ytterdiametern på stålröret exakt och mässingsventilen möter stålröret exakt i diameter...Tror ni verkligen då att tuben svullnat pga tryck? Svarvar de varje gavel så de passar tuben tror ni?
Nä ni skulle utbilda er istället för att inbilda er. :)

 
Ingen bild

Superbee

2 augusti 2010 23:55

Om ni undrar hur man gör för att få hela rör att svullna på mitten så kan jag säga att man använder en "tryckballong" som man pressar in olja i, denna process används då man tillverkar bland annat avgassystem!

De som har läst tekniska ämnen bör ju också veta att ett rörformat tryckkärl får längsgående sprickor och inte tvärgående...kommer någon ihåg "ångpanneformeln"? ;)

 
Ingen bild

MG

3 augusti 2010 09:12

Jag tror att Hatsan tuberna exploderar nästa vecka.

 
Ingen bild

Johnny

3 augusti 2010 10:05

-Jonas-: Vem säger att gaveln är monterad vid en ev trycktest?

Superbee: Jag är det första att erkänna det faktum att jag inte har en aning om vad en ångpanneformel innebär. Eftersom jag och många med mig besitter låga eller obefintliga kunskaper om tryckkärlstillverkning så är det meningslöst att spekulera, även om tuben såg minst sagt spektakulär ut. Desto mera intressant tycker jag det är att testa den.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards