Airpang

Alla inlägg under juli 2010

Av Johnny Ottosson - 26 juli 2010 22:06


Mitt i sommaren..


  

Semesteravkoppling..

 

Nu är vi mitt i sommaren och kvällarna blir allt mörkare. Ännu finns det gott om ljusa kvällar kvar för skytte i lugn och ro när resten av huset har lagt sig men visst märker man att tiden sakta, sakta börjar rinna bort...?


  

CZ200T redo för Laxå på lördag...

 

För er som inte har prövat att skjuta en äkta 10J PCP så är detta verkligen att rekomendera. Ett tyst och lugnt skytte som kan rulla på i en synbar evighet innan det är dags att fylla igen. Ingen rekyl, inget oväsen ifrån avfyrning eller träffar samt en underbar precision i de vindstilla sommarkvällarna.


  

På det stubbade fälten räcker dock inte 10J så långt..

 

Idag ägnade jag en trevlig timma åt att prata luftvapen med den gode Sandstig. Det visade sig att hans nya kikarsikte ifrån Clear Ridge Optics hade anlänt och det var spännade att få kika igenom detta sikte, inte minst med tanke på att man i USA gärna framhåller det som Leupold EFRs jämnlike.


Leveransen hade gått helt problemfritt, kikaren betingade inklusive avgift för kontokortskontroll och frakt totalt sett 2300 kr att jämföra med $254 som det betingade över disk i USA. Tyvärr så råkade han ut för både tull och moms varpå ytterligare 800 kr försvann så totalt hamnade kikarsiktet på 3100 kr.


Leveranstiden var 3 arbetsdagar med flygfrakt men innan dess så tog det tre veckor för ordern att ramla igenom byråkratin med kontokortskontroll, tillstånd för export osv.


Siktet var ett 3-9 och till skillnad ifrån Leupold utrustat med Mildot. Ett mycket trevligt kikarsikte med en förbluffande klarhet och färgåtergivning. Till skillnad ifrån de flesta av dagens kikarsikten i de billigare prisklasserna så var detta helt tillverkat i Japan vilket troligtvis borgar för toppkvalité med tanke på tidigare kikarsikten (Hakko mfl) ifrån Japan. Litet, lätt och med underbar finish i sammetsmatt kulör tillsammans med fin och mjuk mekanik lovar onekligen mycket gott. Även de lite speciella rattarna kändes mycket förtroendeingivande.


Sandstig lovade för övrigt att ta med siktet på sin Royale 400 till helgens tävlingar i Laxå så att de intresserade kan titta lite närmare på det där.



Av Johnny Ottosson - 26 juli 2010 12:08


 

Airgun online igen


Nu har Airgun öppnat igen, tydligen var det ett datatekniskt problem som låg bakom den driftstörningen och ingen nedläggning eller liknande som många befarade. Goda nyheter för alla som gillar att besöka det forumet med andra ord.


Förhoppningsvis så tar man samtidigt tag i de inre sociala problemen samtidigt så att forumet rensas och får en fräsch nystart. Det är ju inte så skoj att läsa det forumet och hitta inlägg som följande:


 
"Det här forumet håller på att förvandlas till ett jävla muppdagis.
Styr upp nu........
Folket droppar av som flugor.
Är det ingen som undrar varför??"
 
*
 
"Ett par rutta äpplen förstör hela korgen, brukar man ju säga. Det är så att man är rädd för att posta för all skit som nästan alltid följer... "IDIOT", "DUM I HUVET", "INGEN ANING", "DJÄVLA IDIOTER" känns nästan dom mest använda uttrycken i forat."
 
*
 
"Men jag tycker det är för mycket idiot förklaranden av personer som inte delar samma åsikter. Vissa här kan skit mycket om lg, men detta utnytjar en del med att vara överlägsna.
Visst är det bra att kunna något men man kan ju alltid försöka dela med sig av kunskapen på ett vänligt sätt."
 
*
Det kanske är dags att skicka delar av ledningen på charmkurs samt jaga efter de andra som ställer till problem för stämningen på forumet? Tyvärr så får man ganska ofta höra klagomål på att det känns otrivsamt på det forumet men detta är inget som jag kan göra något åt själv eftersom jag inte är verksam där längre.
Intressant nog så blev jag faktiskt bannad för "dåligt kamratskap" och att jag "spred en dålig stämning". Tydligen så var jag dock inte ensam i den branchen? Kanske dags att rannsaka leden lite mera och helt osökt så kommer jag att tänka på berättelsen om bjälken...
  


När vi ändå har Airgun på temat så kanske vi även ska fortsätta att diskutera min ban. Tydligen så har man inte annonserat att jag har blivit bannad på forumet så många deltagare förundrar sig över min frånvaro. Inte minst nu när Airgun krånglade så var det många som hörde av sig för att fråga vad som händer och vad JAG ska göra åt det...  Ingenting är naturligtvis mitt enkla svar, jag tillhör inte längre forumet och det enda jag kan göra är att leverera en kvalificerad gissning av vad som händer, precis som jag gjorde igår. För övrigt så får forumsledningen lösa driftstörningarna själva, mitt enda bidrag var att leverera forumsägarens mobila telefonnummer över Facebook eftersom ledningsgruppen i övrigt inte kunde nå honom....


Ett bra tips framöver kan ju vara att man inom ledningsgruppen skaffar aktuella telefonnummer till varann så att man kan kontakta varann direkt istället för att använda undertecknad som mellanhand. Det är ju ingen större idé att lita på forumet som kontaktförmedlingskanal när själva huvudproblemet är att forumet ligger nere..


Faktum är att man behöver inte ens umgås med varann, det räcker att man kontaktar varann vid nödlägen, som i en sådan situation. Lär man dessutom känna varann så får man se det som en extra bonus och då kanske man även lär sig att tycka om varann, vilket onekligen hade gjort stora steg i rätt riktning för både samhörighetskänslan och den allmänna stämningen på forumet.


Egentligen så hade jag inte tänkt att diskutera min ban överhuvudtaget här på bloggen, dels eftersom den inte är relevant för luftvapenverksamheten som ju är det som jag vill skriva om och dels eftersom det lätt urartar till ren pajkastning och en ännu sämre stämning. Sannolikt så har Airgun resonerat på samma sätt eftersom man inte har förklarat min frånvaro på forumet som sådant.


Nu finns det dock en del som har undrat och eftersom ingen har förklarat så får jag väl ta tag i saken här ändå, en gång för alla. Skälen som angavs var de jag som jag skrev ovan om "dåligt kamratskap" och att jag "spred en dålig stämning". Detta är ju högst subjektiva åsikter så dessa kan jag egentligen inte säga något om utan sanningshalten i dessa får var och en själva bedöma med grundval av vad jag tidigare har skivit i mina inlägg på forumet, dessa finns ju kvar så det är ju bara för den nyfikne att gå igenom och studera.


Vad som däremot var lite mer irriterande var att man anklagade mig för att sprida "nazistisk propaganda"..?!? Det tog ett tag innan jag förstod vad man egentligen menade, måste jag erkänna..


Saken var den att jag i min signatur - under flera månader - hade ett citat ifrån Nurnberglagarna. Detta användes nu plötsligt som en hävstång mot mig och vem kan väl förneka att Nurnberglagarna i sak var nazistiska?


Vad som stod i min signatur var emellertid inget om rashygien eller andra klassiska nazistiska idéteorier utan det var ett citat om deras, för tidsepoken, oerhört restriktiva vapenlagstiftning. Adolf Hitler förklarade nämligen i ett tal att igenom att inskränka vanliga människors möjligheter att legalt inneha civila skjutvapen så skulle kriminaliteten minska samtidigt som gator och torg skulle bli säkrare. Högst tveksamt i verkligheten eftersom inte minst SS härjade på gatorna, mest känd i efterhand var väl den så kallade Kristallnatten.


Ironin i den lagstiftningen hade alltså en knorr och det var den jag anförde.


Efter ett par månader och hundratals inlägg så bestämde man emellertid plötsligt att signaturen var olämplig och den togs bort. Inte så mycket att bråka om tyckte jag så jag bytte helt sonika signatur till en annan på samma tema.


Den här gången blev det den kände Jeff Cooper och hans bevingade ord att även ifall man tar bort skjutvapen ifrån gatorna så har man kvar problem med kriminella men om man istället tar bort kriminella så har man inget skjutvapenproblem.


Nu gick det dock undan, den signaturen måste man ha ansett som betydligt värre för nu blev jag bannad direkt och som skäl anfördes som sagt att jag framhärdade med att sprida nazistisk propaganda?! 


Stackars Jeff Cooper, som för övrigt själv kämpade mot nazismen under Andra Världskriget, han måste snurra som en fläkt i sin grav över att bli kallad för nazist av obildade nordbor..


Av Johnny Ottosson - 25 juli 2010 16:11


Regn o blåst !

 

Här ar vi runt 6-8 sekundmeter på västkusten och därtill ihållande regn. Inget vidare väder för skytte med andra ord. Sent igår kväll så var det dock uppehåll och måttligt med vind, dock inte helt vindstilla.


Genomsnitt 22.44 mm

 

Då passade jag på att skjuta lite på 50 meter (ovan) samt på 30 meter (nedan). På tavlan för 30 meter så gjorde jag som Tomaz och ritade upp konturerna av en enkrona som riktmedel och sedan var det bara att skjuta. Notera att de tre första träffbilderna är skjutna med JSB Exact 4.51 (8.44 gn), de tre andra grupperna är skjutna med JSB RS 4.52 (7.33 gn) och de tre sista grupperna sköt jag med JSB Exact 4.52 (8.44 gn). Jag ska nog testa att skjuta lite Exact och Express också efter min nya setup.


  

Genomsnitt för hela tavlan: 13.00 mm

 

Efter att ha skjutit och sedan konstaterat att vädret inte tillåter någon skjutning (ännu) under dagen så öppnade jag hammarhuset på 200 för att trixa lite. Jag testade att montera in 10J-kittet från CZ, vilket egentligen bara är en liten rund spacerplatta i något uretanliknande gummi. Med den monterad så backade jag ut förspänningen så att jag behöll min inställning på 600 fps vid 170 Bar med RS.


Förra gången jag hade mitt 10J kit monterat så justerade jag upp bössan till 650 fps och hamnade precis under 10J. Tyvärr så hade jag bara 60 skott på en fyllning med det effektuttaget så när jag tog bort spacern och körde enbart med fjädern så gav den bara 8 joule men jag fick i gengäld 100 skott på fyllningen. Ett bra byte tycker jag.


Problemet var bara att ventilen dubbelöppnar varpå jag får lite väl stor spridning ifrån skott till skott. Efter att ha konsulterat Fredrik (Axelsson) om saken så föreslog han en styvare hammarfjäder fast med mindre förspänning för att motverka dubbelöppningen. I väntan på hårdare fjäder, som borde komma under veckan, så tänkte jag pröva med spacern som alternativ för att se vad den kan ge. Nu är bössan ihopmonterad och nysmord så det ska bli spännande att skjuta lite nu om bara vädret lugnar sig lite framåt kvällskvisten...



Av Johnny Ottosson - 25 juli 2010 11:57


Airgun ?


Uppenbarligen så ligger Airgun nere just nu och jag vet INTE varför! Som en del, men långtifrån alla, har uppmärksammat så är jag inte verksam där längre och har sådeles ingen insyn i vad som händer.


Det är alltså INGEN idé att ringa, maila eller på annat sätt fråga mig varför forumet ligger nere. Däremot så är man alltid välkommen att höra av sig av andra skäl, exempelvis bara för att bra luftvapen i allmänhet.


En person som ringde igår trodde sig vara bannad, så mycket kan jag iaf säga att det är man inte som forumets startsida ser ut just nu. Blir man bannad så är startsidan grön och det står en text som förklarar varför.


Om jag ska gissa någon överhuvudtaget så är det sannolikt bara ett datatekniskt problem och eftersom den ansvarige för forumet mycket sällan besöker forumet så kan det ta ett tag innan detta blir uppmärksammat. Jag talade med en Moderator igår som förtvivlat hade försökt få tag på forumets ägare men misslyckats, det är ju dessutom trots allt semestertider då folk är bortresta etc...


Till de som är oroliga över att forumet (ännu en gång) är nedlagt så tror jag inte detta själv eftersom det då brukar komma upp en skylt som förklarar varför. Vanligtvis är det då en harang om att deltagarna är allmänt otacksamma, stökiga och att ägaren har ett obefintligt intresse för luftvapen numera och därför egentligen inte har lust att betala för ett forum som inte ger honom något personligt egenvärde.


Efter detta så brukar forumet kicka igång igen efter ett par dagar..

Av Johnny Ottosson - 23 juli 2010 18:52


Luftvapen i dagens tidning !


Idag publiceras två artiklar om kattjakt med luftvapen i två olika tidningar, dessvärre så var det också två helt olika incidenter.


Den första artikeln: http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://hd.se/inrikes/2010/07/23/skot-katt-med-luftgevar/


Här är det två ungdomar under 18 år som har skjutit en katt ifrån sitt lägenhetsfönster. Underligt nog så blev de bara misstänkta för djurplågeri och inte för vapenbrott då de bevisligen var i besittning av ett skjutvapen som för dem båda kräver vapenlicens. Luftvapen är ju som bekant bara licensfria för de som är 18 år eller äldre. Yngre människor behöver alltid ha en vapenlicens för att själva inneha ett luftvapen, helt oavsett effekten hos detta.


Sannolikt så är det en dum grej av två uttråkade grabbar, högst beklagligt och sannolikt tyvärr inte helt ovanligt. För detta så ordinerar Airpang:


  



Nästa händelse var följande: http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://gt.expressen.se/nyheter/1.2071191/vem-skot-ihjal-sessan


I det här fallet så rör det sig om ett luftvapen kaliber 22 som enligt tidningen var laddad med en "spetskula", vilket låter lite udda. Det kan dock ha varit en spetsformad diabol men dessa används sannerligen inte av skyddsjägare som journalisten påstår, de är inte heller dugliga för någon tävlingsform för luftvapen som jag känner till. Eftersom diabolen var tveksam till användningsändamålet så gissar jag även här på att det rör sig om ett pojkstreck.


Utan att på något sätt försvara skyttarna så är jag dock högst tveksam till nyhetsvärdet av att rapportera dessa händelser. Det enda goda jag kan se att man kan få ut av detta är möjligtvis att kattägarna ser till att hålla sina djur under uppsikt och inte låta dem springa lösa utom kontroll så att de kan förorena sandlådor, repa bilar eller störa omgivningen på andra sätt.



Av Johnny Ottosson - 23 juli 2010 18:35


 

Var går gränsen...?

 

  


Idag gick tubdebatten vidare och jag pratade om saken både med Fredrik, Tobbe och Sandstig under dagen. Jag skissade lite på en idé att man anskaffar 4 stycken tuber, två från Hatsan och två från en annan tillverkare, kanske FX eftersom de har stuckit ut hakan i den här frågan och påstår sig ha markandens säkraste tuber i sitt sortiment..?


Två utav tuberna lägger man på hyllan, en Hatsan och en FX. De två andra öppnar man och fyller med 1 milliliter vatten vardera. Sedan låter man tuberna ligga i en månad med 100 Bars tryck.


När månaden har passerat så öppnar man de vattenfyllda tuberna, inspekterar och torkar ur varpå man fyller alla 4 tuberna till 1000 Bars tryck så att man kan se när respektive tub smäller och vid vilket tryck.


Fredrik tände på idén och beställde på stående fot tub från Hatsan via Tobbe på Hurricane och lovade att sponsra saken samt ordna med kontakter hos någon som kan ordna en trycktest till den nivån.


Låter det som en intressant idé...?


Nu kan man ju tycka att 1000 Bar inte är relevant eftersom det för PCP är ett otroligt högt tryck som man sällan kan nå i praktiken men tänk då på att en Sportsmatch GC-2 sprängdes helt och hållet vid bara 400 Bar samt att en entusiast lyckades handpumpa (!) en 400 cc flaska till över 300 Bar. Imponerande faktiskt, på ett lite bisarrt sätt - underskatta aldrig människans vrede sade en klok man, denna kan ge oanade krafter och outtröttlig energi - bevisligen.


Om FX vapen, ventiler och tuber kan man tycka olika men en sak är i alla fall säker, att pumpen överlever en pumpning av 400 cc till 300 Bar är ett mycket gott betyg. Själv tycker jag det är påfrestande jobbigt bara att pumpa exempelvis en Gladiator till blott 200 Bar och handpumpande av PCP blir ju som bekant betydligt tyngre ju högre tryck man skapar.


Hatten av för den konditionsstarke och envise tokpumparen - nice work (out) !!


  



Av Johnny Ottosson - 22 juli 2010 22:13


 

Lite respons från Hatsan om rostrisken för tuberna



Tomaz har gjort lite eminent research igenom att kontakta Hatsan och få deras synpunkter på riskerna med att använda stål till tuber för tryckluftsdrivna vapen.


Här är deras svar, saxat direkt ifrån Airgun:
 
"There is no problem in our air tubes. As English men says "the proof of the puding is in the eating". We never had any explosion problem of the air tubes. We test our air tubes at 300 bars (even the working pressure is 200 bars maximum) to ensure safety.

I dont want to say anything about FX but i can say they are very unconfortamble from our worldwide success on the PCP. We are taking more and more of their market with our high quality and economical product. That leaves them only to create such rumours to stop our sales. One needs to ask them if they every see an exploded air tube of Hatsan PCP. They will not be able to prove that..."


Till att börja med så vill jag påpeka att jag har ståltubsvapen själv och jag är egentligen inte intresserad av huruvida stål är bättre än aluminium. Det jag emellertid kräver är att min tub är säker, oavsett tillverkare och materialval.
Däremot så reagerar jag på en del åsikter i deras kommentar:
* De testar bara tuberna till 300 Bar ?!?? 
Såvitt jag vet så finns det ingen tillverkare som har en så liten säkerhetsmarginal
som bara 50 procent. Normalt är annars åtminstonde x2 eller x3, alltså 400 Bar eller 600 Bar i detta sammanhang. FX Airguns testar sina till 1000 Bar, vilket är den tekniska gränsen för den apparatur som man kan använda där de testas.
* Det mystiska hålet
Nu vet jag inte vilket hål man egentligen avser men tydligen så har de börjat tillsätta ett hål som egentligen inte behövs, bara för säkerhets skull..?!?
* Lita på att vi gör rätt
Tja, vad har vi för val egentligen? Det finns inga normer (som jag känner till) som tryckkärl för PCP måste uppfylla, det finns ingen CE-märkning etc utan vi måste alltid lita på att tillverkaren gör rätt. Detta oavsett om tillverkaren är Hatsan, FX Airguns eller någon annan.
* FX Airguns gillar inte att vi är framgångsrika 
Det är helt korrekt. Man ska dock veta att detta beror inte på missunnsamhet utan på det faktum att Fredrik anser att Hatsan har plagierat konstruktioner ifrån FX Airguns. Sant eller falskt i sak har jag ingen möjlighet att själv avgöra.

* Vi tar mer och mer av marknaden från FX Airguns

Personligen så tycker jag det låter konstigt. Bortsett ifrån Typhoon så finns det knappast något vapen ifrån FX Airguns som ens ligger i samma prisklass som en Hatsan, vilka för övrigt bara har en enda plattform av PCP. Hatsans konkurrenter är sannolikt snarare Crosman och liknande. I exempelvis England så är Hatsans PCP i princip helt okända. Varken innovation, premiumproduktion eller modellutbud är ens i närheten av FX Airguns.

* Ingen har någonsin sett en sprängd tub från Hatsan

Säkert helt sant, men vill du bli den förste som upplever det? Processen tar säkert några år innan de första fallen kommer men de lär inte bli roligare för det. Samma resonemang kunde man även köra om rymdfärjan innan 1986 - ingen hade då någonsin dött i en sådan så varje färd måste ju alltid vara helt säker.

Sammanfattningsvis: Kul o bra att Hatsan svarade, ännu bättre hade varit om de hade kunnat berätta exakt vad de vidtar för åtgärder för att motverka risken för rost i produktionen snarare än att vägra se en problembild som vi säkert kommer att få leva med under lång tid framöver.

Av Johnny Ottosson - 22 juli 2010 10:00


En stilla afton..

  

Genomsnitt: 17.88 mm

 

Äntligen en lång skön sommarkväll som är helt vindstilla och dessutom ostört ifrån familj och grannar mm. Dagens tavla blev fina 17.88 mm och 1 mm sämre som genomsnitt än min all time low från exakt 1 månad tillbaka.


När Fredrik ringde igår så pratade vi lite om vapenventiler och misstanken uppstod att min bössan kan ha en lite för klen hammarfjäder då den ger lite för lite skott (inom ideal spridning) jämfört med vad den borde.


Tydligen är det så att PCP som stryps bara igenom en klenare hammarfjäder kan drabbas av ett eller flera returslag på ventilen. Det betyder alltså att när hammaren slår upp ventilen så går luften ut som den ska men när tubtrycket sedan stänger ventilen så inträffar en reflexitionspuls på grund av den klena hammarfjädern som får hammaren att studsa varpå den öppnar ventilen igen.


Hammarfjädern är alltså såpass klen att den inte förmår att stå emot reflexitionspulsen varpå det uppstår ett dubbelslag på ventilen.


Lösningen är då en hårdare hammarfjäder. Med en sådan så stiger också effekten, såvida man inte kompenserar detta igenom att minska förspänningen igenom att skruva ut bakstycket på hammarhuset en smula.


Tanken är dock väldigt intressant så nu har jag beställt lite olika hammarfjädrar för att trixa lite vidare med detta så får vi se vad det kan bli av saken.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards