Airpang

Direktlänk till inlägg 20 juli 2010

Telefonen går varm...

Av Johnny Ottosson - 20 juli 2010 17:54


 

Många tankar om tuber


Det absolut hetaste samtalsämnet just nu verkar vara tuber, deras material och hållbarhet. Idag fick jag ett flertal samtal om just detta. Första samtalet var dock ifrån den alltid så godmodige Grimmer som ringde upp för att leverera en lång rad svordomar..!?


Lyckligtvis så var det inte jag eller min blogg som hade frammanat dessa okvädningsord utan Nicklas hade tyvärr lyckats trampa på en geting i samma ögonblick som telefonen kopplade upp samtalet! Han ville sälja en bössa och förhörde sig lite om var som var bäst att göra detta. Jag rekomenderade Airgun som har lite mer kunniga entusiaster och därmed bättre köpare än LuftvapenInfo med tanke på att det inte var ett regelrätt nybörjarvapen som skulle avyttras.


Nästa kille på tråden tror jag kom från Dalarna (?), han hade i alla fall en obekgriplig lite sjungande dialekt och var mycket oroad över rostrisken i sin Hatsantub. Jag rådde honom att demontera tuben för att studera den eller kontakta Fondprodukter ifall han inte kunde/ville göra det själv. Bara bra om de får lite djupare kännedom om de produkter som de själva saluför tänkte jag.


Så ringde Fredrik (Axelsson), han var naturligtvis också intresserad av diskussionen om tuberna och tog själv del i den på Airgun under gårdagen. Vad som då tyvärr inte framgick var att även flaskorna (alltså 400 & 500 cc-tuberna) är eloxerade inuti. Samtliga tuber ifrån FX Airguns är alltså av aluminium och eloxerade för att hålla högsta tänkbara kvalité. Tuberna är tryckta till 900-1000 Bar med hydraulisk olja och har därför en säkerhetsmarginal på x4.


Skulle man överfylla en sådan tub så är det första som sker att O-ringarna pressas ur sina säten och trycket pyser ut, detta sker runt 300 Bar för en oskadad och korrekt monterad tub. Även gamla FX2000 har sin tub av hög kvalité och den är dessutom försedd med ett sprängbleck, något som sedan visade sig vara overkill eftersom O-ringarna ändå gav vika vid ett onormalt högt tryck. FX Airguns anger ingen bortre tidsgräns för livslängden på sina tuber, de tappar tydligen som mest 20 procent av sin styrka av sträckning men detta ligger gott och väl inom säkerhetsmarginalen på x4.


Slutligen så fick jag ett MMS av Sandstig som troligtvis ligger i buskarna någonstans mitt i landet och skjuter för glatta livet. Jag misstänker att han hade en ny måltavla att presentera så det ska bli spännande o se vad han har presterat när han får ordning på sin mottagning. 
ANNONS
 
Ingen bild

zeke-cool

20 juli 2010 22:40

Johnny! När du är inne på rostangrepp på tuber!
Har du kollat din Bsa Ultra den är väl av den
gamla modellen som hade ventil och gavel av stål?
Numera så har man övergått till mässing i ventil
och gavel för att man hade problem med att dessa
av stål blev angripna av rost!

 
Ingen bild

Johnny

20 juli 2010 22:57

Det stämmer, sannolikt så har jag den gamla ventilen och gaveln av stål. Jag har dock bara kört dyrkarflaska i den så jag hoppas att detta håller rosten borta. Jag köpte den juli 2006 så det kan ju förvisso vara dags att öppna den och titta efter.

 
Ingen bild

zeke-cool

20 juli 2010 23:13

Det skulle vara intressant om du kollade din tub
på din Bsa Ultra! Har den klarat sig från rostangrep så tror jag inte att vi behöver vara
så oroliga för att tuberna på våra pcp bössor ska
rosta! I alla fall om man fyller från dykflaska!

 
Ingen bild

Tomaz

20 juli 2010 23:57

Även dykflaskorna själva rostar ju invändigt trots torr luft. Blir tydligen ofta så på dykflaskor som bara toppfylls (enligt firman som fyller min flaska), som vi PCP skyttar oftast gör (jag fyller min dykflaska när den kommer under 200bar).
Så vart även fallet med min dykflaska, som fick blästras ren från rost invändigt innan provtryckningen för ett par månader sedan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se