Airpang

Direktlänk till inlägg 19 juli 2010

Snart händer det...?

Av Johnny Ottosson - 19 juli 2010 13:30


 

Hur länge lever din tub...?

 


Den rostiga insidan av en årsgammal Marauder.  






Vilket material har trycktuben i ditt vapen, är det stål eller aluminium? Alla tuber som är tillverkade av stål rostar. Det hela är bara en tidsfråga innan rosten har ätit upp så mycket av tubens gods att man måste kassera tuben för att motverka risken för en olycka då en tub helt enkelt briserar.


Vilka tidsintervall handlar det om? Mycket få PCP som används idag är äldre än 10 år, de äldsta är dock bortåt 20 år gamla. Ännu är olyckor med rostiga kärl ovanliga men risken ökar för varje år som passerar i takt med att vapnen blir äldre.



Vad säger tillverkarna?



BSA har gjort följande uttalande på sin hemsida under FAQ:


"How often should my buddy bottle be tested?
The first Supertens were sold with a steel bottle with rounded base, these should no longer be used and anyone with this type of bottle should replace it with a new aluminium bottle. Aluminium bottles without a PI * mark on them should be tested after five years of date of manufacture, bottles with the π mark should be tested after ten years. For details of how to have a bottle tested contact Luxfer Gases +44 (0)115 980 3800 or Midland Diving Centre +44 (0)116 212 4262."


Anm. Alltså, kärl av stål som är äldre än 10 år (SuperTens ståltuber) ska inte användas överhuvudtaget. Kärl av aluminium ska testas efter fem eller tio år.


  

En buddybottle från BSA.

 

Daystate: Här fastslår man att tuben bör testas efter 10 år från tillverkningen.


Air Arms: Här har man följande uttalande på sin hemsida:


"If compressed air is being used other then from a diving shop, the inside of the cylinder should be inspected for corrosion at least annually."

 

"In any avent the cylinder should be inspected every two or three years depending upon usage"

 

Anm. Med andra ord, den som handpumpar måste kolla sin Air Arms varje år. Använder man dykartub så ska man kontrollera efter 2-3 år.


Weihrauch: HW har en ganska utförlig beskrivning över tuberna, exemplarisk för övriga tillverkare att efterfölja, ur dessa saxar jag följande:


"Never use a air cylinder longer then 10 years"

 

"Never use a air cylinder above +70c or below -20c"


Sammanfattningsvis så måste vi alltså som användare av den här vapentypen vara vaksamma på vilka tuber vi använder, hur vi använder dem och kanske viktigast av allt - hur länge vi använder dem.


Skillnaderna i livslängd är alltså markanta beroende på tillverkarens valda kvalité av utgångsmaterial när det gäller tubtillverkningen. De tillverkare som använder billiga hydraulrör av skäligen enkel sort (ex Air Arms) får kolla tuberna ofta (varje år) medan tillverkare som kör med högre kvalité (ex Weihrauch) inte behöver kolla dem alls utan enbart ersätta dem med en ny efter 10 års tjänst.


Riktiga lågpristillverkare som Hatsan och Crosman (Benjamin) anger inget alls och där kan man själv dra sina slutsatser. När en etablerad tillverkare med gott rykte och lågprisvapen anger varje år, hur ofta tror ni då att ni bör kolla exempelvis en Hatsan?


För att illustrera skillnaden så har jag kollat lite priser på materialen för att tillverka en tub. De bästa aluminiumtuberna kostar runt 500 kr att tillverka. På detta så har tillverkaren och återförsäljaren sin marginal och sedan tillkommer moms. Utpriset till kund blir då 1300-1500 kr. Livslängd ca 10 år.


De enklaste tuberna av hydraulrör kostar runt 45-50 kr att tillverka. På detta har tillverkaren och återförsäljaren sin marginal och sedan tillkommer naturligtvis även här momsen. Utpriset till kund blir då 700-750 kr. Livslängd 1-2 år.


Varför då skriva ett inlägg om detta? Jo, förutom risken att någon blir skadad av en briserande tub så finns det alltid en risk att en olycka även utomlands får konsekvenser i fråga om den internationella lagstiftningen för trycklufthanteringen. Dödas någon så finns det risk för åtstramningar i lagstiftningen som gör våra vapen dyrare eller minskar vårt utbud eftersom tillverkaren får restriktioner och dyrare tillverkningskostnader.


Likaså bör man alltid tänka till när man förvärvar sitt vapen. Köper man ett vapen med inbyggd tub som exempelvis mina egna BSA (Ultra och Lonestar) så får man vara beredd på att antingen acceptera en större teoretisk olycksrisk igenom att trots allt använda dem när de är äldre än 10 år eller så får man ta kostnaden av ett mera omfattande arbete med att demontera och eventuellt ersätta själva stommen i vapnet när tidsgränsen infaller.


På detta sätt så är vapen med demonterbar lufttub ett smartare val.


Oavsett vilket så ska man alltid vara medveten om riskerna och de dolda konstnader som vapenägandet kan föra med sig i fråga om tuberna. Ska man byta tub varje eller vartannat år för att vara på den säkra sidan så blir vapenägandet mycket dyrt i långa loppet, även om tuben i sig själv bara kostar hälften av en bra tub som klarar 10 år.















 
 
Ingen bild

Superbee

19 juli 2010 20:32

Bra blogginlägg! Har själv funderat på detta!

 
Ingen bild

Johnny

19 juli 2010 20:42

Tack.

Jag tycker det är intressant att Silwer på Airgun beskyller mig för att en tråd eskalerar på ett forum där jag är bannad..?!

Det kanske är enklast för alla om den diskussionen som jag startar på bloggen även fortsätter att drivas på bloggen istället för att vandra över till ett forum, o kanske då i synnerhet ett där man har lågt i tak och tenderar till att radera bort inlägg som man inte uppskattar.

Hursomhelst..

Vad jag vill påstå med inlägget är följande:

1. Tillverkningskostnaderna mellan bra och dåliga tuber är avsevärd, ca 10 gånger pengarna.

2. Tillverkare av ståltuber anger att deras tuber ska inspekteras regelbundet, inte sällan med mycket korta tidsintervall jämfört med de 10 år som vi har för en dykarflaska i aluminium.

3. För närvarande så är behållare under 500 cc undantagna från kraven på obligatorisk inspektion med x antal års intervall. Detta utnyttjar tillverkarna och det sker på vår bekostnad som användare. Hade inspektionen varit en fördel för oss så hade man lika gott kunnat sälja ett vapen med 501 cc volym men det gör man inte.

4. Jag tar inte ställning till vilken tillverkare som gör de bästa tuberna, jag har själv vapen med ståltuber (även inbyggda sådana) - däremot så tycker jag det är viktigt att man är medveten om situationen som vapenägare/skytt. Först om man har kännedom att det finns skillnader så kan man välja att agera som man tycker är lämpligt.

5. Jag har ingen möjlighet att uttala mig om hur länge ett ståltub av fabrikatet X håller och därför gör jag det inte heller. Personligen så hade dock jag varit försiktig med att använda en tub där tillverkaren uttryckligen säger att den inte ska användas längre (typ BSA) eller då de är av stål och kanske drygt 15 år gammla (ProTarget etc). Sedan får var och en göra som de vill, ägarens beslut, ägarens ansvar och sannolikt även ägarens skaderisk.

 
Ingen bild

Johnny

19 juli 2010 21:03

Vidare:

Fredriks påstående om att Hatsan är tickande bomber är inget som jag själv besitter kunskap nog om för att kunna stå bakom.

Jag konstaterar dock bara att om de köper ett hydraulrör i 50 kronorsklassen för att tuben i slutändan ska kosta rekordlåga 750 kr ut till kund så får man sannolikt inte den bästa kvalitén.

Man brukar i allmänhet få precis det man betalar för och det brukar i synnerhet gälla för egenskaper som kunden antingen inte ser med blotta ögat eller vars konsekvenser infaller långt efter inköpstillfället.

Med tuberna så infaller båda delarna som jag ser saken.

Visst hade tävlingsvapnen (FWB & Anschutz) problem med sina tuber under en period, precis som LW hade problem med sina pipor under en period, detta är dock något som man har lagt bakom sig. Som jag förstår saken så frestades man till att spara vikt igenom att ha så tunna (=lätta) tuber som möjligt. Detta var ju till gagn för exempelvis luftpistolerna som hålls på frihand.

Det misstaget är nu åtgärdat och jag är övertygad om att exempelvis en Steyr för 18.000 kr erbjuder bättre materialkvalité på sina tuber än en 4000 kr Hatsan.

Mitt val om tubernas säkerhet är den primärt köpavgörande faktorn hade varit ett vapen med löstagbara tuber av hög kvalité (rostfritt stål typ HW eller alu typ FX spelar ingen roll), sedan hade jag använt dem i maximalt 10 år och därefter kasserat dem för att byta till en fabriksny.

Det tror jag är det säkraste förfarandet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards