Airpang

Direktlänk till inlägg 12 juli 2010

Nyckfullhet...

Av Johnny Ottosson - 12 juli 2010 12:00


I blåsten..

 

  

Genomsnitt: 23.44 mm

 

Jag har nog aldrig hatat blåst så mycket som när jag började nonstop skjuta PCP med mindre än 10J på 50 meter. Studera bara den ovanstående tavlan, de 6 första träffbilderna sköts i växlande vind och gav 20-37 mm, vilket inte är speciellt bra. Så jag gjorde lite annat en stund och vips så blev det vindstilla.


Snabbt som ögat kutade jag iväg för att skjuta återstående tre träffbilder i det absolut vindstilla vädret, resultatet lät inte vänta på sig - två träffbilder på 10 mm! Sedan blåste det till igen, ett skott hamnade rätt och resten steg uppåt i takt med medvinden...


Det är oerhört frustrerande och fascinerande att skjuta med så svaga vapen på så långa avstånd, jag upphör aldrig att förvånas över hur mycket vinden förstör för skyttet om man inte är vaksam på att skjuta i precis rätt - vindstilla - läge.


Ifrån forumsvärlden så rapporterar Tomaz att han har kommit i besittning av ett modifierat Hatsan AT-44 med 9 cm längre pipa samt en matchande längre tub. Naturligtvis så blev jag direkt mycket nyfiken eftersom jag själv har en Lonestar och är väldigt intresserad av långhållskytte även med dessa lite grövre kalibrar.


Anslagsenergin verkar vara lite högre än vad jag skjuter med mitt BSA, ca 10 joule upp, men precisionen var faktiskt än mera imponerande. Att skjuta snitt på 21.77 mm vid 45 skott under växlande vind med en Hatsan är beundransvärt och förutom skytten så ligger sannolikt förklaringen i den grova kalibern. Även den Hatsan AT-44 som Sandstig ägde i vintras och som jag sköt en hel del med (se vintertestet) var imponerande i fråga om precision.


Trots att många entusiaster för kaliber 22 gnäller och gnyr så måste jag än en gång upprepa - kaliber 25 är helt klart kung när det gäller skytte över längre avstånd, i synnerhet under besvärliga förhållanden.


Hatten av för Tomaz och en spännande tråd, bästa enskilda träffbild blev för övrigt 6 mm!


På LuftvapenInfo så har man också börjat bli imponerad över precisionen hos kaliber 25 och även där är det Hatsan som används. En deltagare tappade hakan över 37 mm på 100 meter och vederbörande bör nog därför medtaga nya kalsonger när han får se vad riktiga premiumvapen presterar på samma distans. Redan idag har ju den gode Sandstig skjutit 33 mm redan med kaliber 22 och när de nya ST-piporna kommer med kaliber 25 så förväntar sig åtminstonde jag själv riktiga stordåd.


Apropå bra praktisk precision så har Dan levererat med besked tack vare sin Independence och förundrad över detta så lade han ut följande inlägg:


http://www.network54.com/Forum/79537/message/1278806453/Hallelujah+holy+cow%21+Indy+%40+100+I%27m+a+believer


Fyra grupper om 5 skott i rad på 100 yards (93 meter) vilka gav ett genomsnitt av 0.67 inch! Detta betyder 17.08 mm i genomsnitt på 20 skott i följd.


Det ska bli mycket spännande o se vad kaliber 25 som ST-pipa klarar av under motsvarande omständigheter, vågar man tro på 20 skott under 10 mm på 100 yards? Redan nu så skjuter Dan 8.03 mm som bästa grupp på 5 skott i följd vid 100 yards. Med en bättre kaliber som tål vinden på ett helt annat sätt så borde man kunna klämma in 15 skott till inom ett 2 mm större genomsnitt.


Oavsett om man skjuter 10J och 177 eller 75J och kaliber 25 så visst är det en underbar teknisk tid som vi lever i just nu? Det ska bli mycket spännande att följa med in i framtiden framöver..

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tomaz

12 juli 2010 13:04

Jo, den där AT-44 med nya längre LW-pipan, är en riktig dräpare. Jag blir förvånad över lättheten man skjuter små träffbilder, är ju annars van hur det är med 10J.
Ett snitt på 14,77mm på 50m är jag nere i nu, men känner att det finns mer att ta av om jag själv och alla yttre omständigheeter stämmer.
Gjorde ett första försök nu på morgonen på 100m, och tyvärr var det inte vindstilla hela tiden, så träffbilderna varierade mellan 15-45mm.
Det gav i alla fall mig ett kvitto på att pipan funkar på 100m också.
Man kanske skulle korta sina skjutavstånd till 50 och 100 yards, för att matcha jänkarna.?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 22 sept 15:00

The Influencers!     Airgun World öppnade en ny värld för många av oss på 1980-talet.   I begynnelsen (1985-2000)   Ett par år efter att jag började skjuta med luftvapen så upptäckte jag luftvapentidningarna. Det var den numera klassis...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se