Airpang

Alla inlägg under juni 2010

Av Johnny Ottosson - 4 juni 2010 23:03


Det rullar på...


  

Genomsnitt: 22.33 mm

 

Dagens utfall var inte mycket att skriva hem om, drygt 22 mm. Jag funderar lite på hur jag ska gå vidare, endera börja finputsa med viktade/smorda diaboler eller testa att skjuta lite med ett annat vapen istället för att bryta av lite.


Vi får se hur det blir.


I morgon: Anno Domini MM

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 3 juni 2010 22:58


Ibland framåt och ibland bakåt


  

Genomsnitt: 18.33 mm


Ibland så går det åt rätt håll och ibland så går det åt fel håll - idag blev det dock rätt håll eftersom jag kunde notera ett personbästa igen för 200 på 50 meter med ett genomsnitt på 18.33 mm, en putsning ifrån 19.00 mm.


Målet om 10 mm börjar dock kännas allt mera omöjligt att nå, putsningarna sker oerhört långsamt och bara att nå 15 mm känns rätt avlägset, trots små men regelbundna motgångar.


Idag lyckades jag dessutom med konststycket, nåja, så svårt var det inte, att bli bannad ifrån LuftvapenInfo, ett av våra två trevliga luftvapenforum här i Sverige. Anledningen var att jag publikt på forumet berättade att Phpbb-forum kan utrustas med en funktion som tillåter de som har Admin-behörighet att läsa andra deltagares PM, se vem som röstar vad i Polls osv.


Att offentligt torgföra den informationen var med andra ord inte så populärt, man undrar onekligen varför...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 2 juni 2010 23:00


Massakern i England


Så har ännu en massaker inträffat med skjutvapen i England. Vi kommer sedan tidigare ihåg massakern i Hungerford 1987, vilken ledde till The Firearms Amendment Act of 1988 som innebar stora begränsningar i rätten att äga och bruka skjutvapen i England, samt motsvarigheten i Dunblane 1996 när en galning sköt ihjäl ett stort antal små barn. Konsekvensen den gången var att man helt enkelt totalförbjöd nästan alla enhands krutvapen.


I dagens massaker så använde förövaren ett hagelgevär och den här typen av vapen är underligt nog begivet med väldigt generösa licensregler. Innan 1988 så behövde man för övrigt inte ens ha en licens för ett konventionellt hagelvapen, då tillämpade man samma regler som de dåvarande för ett licensfritt luftvapen - endast en åldersgräns på 17 år men med ett tilläggskrav på registrering.


Sedan dess gäller SGC, alltså ett Shot Gun Certificate för innehav - vilket ersätter vapenlicensen (FAC, Fire Arms Certificate).


Att erhålla ett SGC är mycket enkelt, man betalar £50 och sedan får man det.


Inga krav på utbildning överhuvudtaget och polisen kan bara vägra att utdela ett SGC om sökanden inte kan bevisa säker förvaring (väggringar räcker) eller om sökanden har varit straffad alternativt lider psykiska problem som kräver behandling. Annars så kommer SGC automatiskt i brevlådan. Man kan dessutom äga hur många hagelgevär man så önskar, förutsatt att man kan förvara dem säkert. Det är alltså (ännu) betydligt enklare att få ut en licens för ett hagelgevär än för ett licenspliktigt luftgevär - brittisk logik i ett nötskal.


Förutom allt mänskligt lidande så får ni nog befara kraftfulla skärpningar av vapenlagen i England. Återstår o göra är att se om detta bara drabbar hagelvapen eller om även övriga vapentyper råkar bli inbegripna, exempelvis luftvapen.


Vidare så har jag idag skjutit lite mera med min budgetbössa, en Diana M/24.


Jag testade denna med JSB RS Exact 7.33 gn eftersom dessa ger exakt 600-620 fps med S200T och då var det intressant att jämföra mot Dianan. Resultaten blev faktiskt förbluffande snarlika, tio skott visade 594-597 fps! Vapnet gick alltså mycket jämt men hade ett groteskt tungt avtryck och en våldsam rekyl, på fjädervapens vis. Anslagsenergin blev 7.80 joule ifrån genomsnittet 595 fps.

Av Johnny Ottosson - 1 juni 2010 22:30


I blåst och lust...


  

Genomsnitt: 22.66 mm.


Idag så blev det två tavlor, en tidigt på kvällen med märkbar men måttlig blåst samt en tavla med totalt vindstilla väder. Skillnaden var markant. Den första tavlan var acceptabel men inte utstickande på något sätt, en normal tavla helt befriad ifrån spektakulära värden men den andra tavlan var något helt annat..


  

Genomsnitt: 19.00 mm - nytt personbästa !!

 

Nu small det til ordentligt, förutom en lätt putsning till 19 mm jämt som genomsnitt så fick jag även till ett riktigt fint och ett kanonvärde. Allt under 10 mm är riktigt bra och en 8 mm tillhör de absolut bästa jag har presterat med S200T. Två träffbilder innan den var dock en riktig rykare - sanslösa 4 mm !!


Någon gång måste det ju hända, skjuter man 9 träffbilder dag efter dag, vecka efter vecka så måste bara en riktig dräpartavla uppstå någon gång, statistiskt sett och idag var det time för jackpott.


  

Ett resultat på 8.00 mm är normalt bäst i serien på en tavla

 

  

Dock inte idag - en så liten träffbild har jag aldrig skjutit på 50 meter tidigare

 

Personbästa sedan tidigare var 6 mm med Lonestar samt 7 mm med Independence och CZ200T, jag har dock noterat flera 8 mm tidigare med CZ200T så därför var dagens underbara tavla extra rolig. Det känns stort att kunna säga att man har skjutit 4 mm på 50 meter med ett vapen om blott 8 joule...


I morgon: mera budgetbössa...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se