Airpang

Alla inlägg under juni 2010

Av Johnny Ottosson - 21 juni 2010 19:17

 

 

Hatkärlek

 

  

Tyvärr fortfarande bara mobilkamera

 

Lonestar är en udda fågel. Liksom Yamaha VMAX så har den egentligen bara nackdelar men två stora fördelar förlåter det mesta - Lonestar har en grym praktisk precision och en sanslös effekt.


I övrigt så är den lång, tung och otymplig likt en roddbåtsåra. Ljudnivån är sanslös, även om man har vidtagit åtgärder som normalt är mycket effektiva på vanliga PCP. Likaså har den en ruskig rekyl för att vara ett rekylfritt PCP samt blott 15 skott på en fyllning - trots ett systemtryck mellan 240-150 Bar.


Lonestar representerar allt det som jag egentligen hatar med effektstarka vapen i form av format, driftsekonomi och ljudnivå - ändå är den ett helt underbart vapen. Kanske inte att leva med som endavapen eller varjedagvapen men för att ta ut för 50 skott en enstaka ljus varm sommarkväll i månaden är den helt oslagbar.


Den är tung som attans att ladda, den undersizade pipan ger snabbt skavsår på tummen och för att spänna MMC-systemet ifrån sittande ställning så underlättar en tvåhandsmanövrering. Men när vapnet väl är fyllt, laddat och anspänt då börjar det riktigt roliga - att spana efter målet.


  

Under 10 mm för 5 skott på 50 meter är inte ovanligt..Allt - precis allt - som är synbart inom 100 meter riskerar att bli träffade och det med en för luftvapen sanslös brutal kraft.  Ett kraftfullt och dovt POFF samt en rekyl som skickar vapnet baklänges centimetervis tillkännager åt omvärlden att en 31 grains Baracuda i kaliber 25 har börjat sin färd downrange med mer än 250 mps. Likt en målsökande missil kommer den ofelbart att träffa sitt mål och det med en närmast explosiv kraft. När den slår igenom min tunna papptavla för träffbilderna på 50 meter så kan jag tydligt se i kikarsiktet hur barkbitar stora som 20-kronors sedlar slits loss i ett moln av stoff. Det är en udda och spektakulär upplevelse för ett smallbore luftvapen.


Man bara häpnar och njuter - det är synnerligen lätt att bli tänd på effekt i dessa korta ögonblick.


Runt 15-20 skott orkar man, sedan kommer nackdelarna att göra sig påminda igen. Öronen, tummen och fingerlederna ömmar, dykartuben töms förbluffande fort och diabolkostnaden är inte fjärran från 22 LR.


Ändå kan jag inte låta bli att älska Lonestar. Den är brutalt kompromisslös, den ger dig precis det vad du vill ha - i överdåd - men den kräver i gengäld på ett närmast övertydligt sätt ett stort och totalt överseende med allt annat bortom precisision och kraft.

Träffbilderna?

Det blev 13, 8, 13 samt 24 mm.

Sedan fyllning

Därefter 13, 13, 23, 23 samt 78 mm.

Då hade jag mindre än 100 Bar kvar!

Lonestar säger; -Inte mer än 15 skott på en fyllning. Missar man detta så straffar den direkt med en riktigt usel träffbild på grund av vertikal spridning för skotten 16-20. Går man bortom skott 20 och dristar sig bort mot 25 skott så får man träffbilder som är svåra att hålla inom tavlan!

Tyvärr så hade jag dåligt med luft kvar i tuben, jag ska hämta den fylld i morgon då jag lämnade in den till Räddningstjänsten tidigare idag. Det innebar att jag fick nog inte in 240 Bar utan kanske snarare 220 Bar för sista fyllningen, därav ett resultat över 15 mm (alltså 23 mm) redan på tredje gruppen (skott 11-15).

Sköter man sin egen del, och håller vapnet fyllt, då ska det mycket till för att skjuta över 15 mm på en enskild träffbild. I morgon eller i övermorgon så kan jag hämta tuben och då ska jag minsann köra tre fyllningar för 9 träffbilder och då ska Sandstig få sig en match...


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 20 juni 2010 23:47


 

En härlig dagen efter


  

Genomsnitt 16.88 mm !!


Idag var dagen efter tävlingen och jag roade mig med lite skytte över 50 meter med CZ200T. Resultatet blev personbästa genomsnitt om 16.88 mm !!


Tyvärr så hade min hustru lyckats kvadda kameran på en hundutställning idag så jag har fått fota med mobiltelefonen, jag beklagar alltså den usla bildkvalitén.


Grupperna ovan mäter: 27, 15, 15, 10, 16, 13, 20, 14 och 22 mm.


  

En mycket frustrerande träffbild...


Vindstilla väder gjorde att det fanns ypperliga möjligheter till att få jämna och fina grupper utan att mer än en styck stack ut och gick över 25 mm. De flesta (5 av 9) låg mellan 13-15 mm, en bra på 10 mm samt två 20 resp 22 mm.

Hur det ska gå med målet om 10 mm är en öppen fråga, att klara 15.00 mm tror jag dock är fullt möjligt om man ger det lite tid och får perfekta förutsättningar.

Efter CZ200T så tog jag fram Lonestar för att köra 9 tavor och det blev också intressanta träffbilder men dessa kommer i morgondagens blogg..

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 19 juni 2010 20:17


Dagens tävling !


  

Tack, det gick bra idag...

 

Idag var det då dags för tävling igen, denna gång i Laxå. Trots oro i luften om risken för regn så hade detsamma den goda smaken att komma innan tävlingen och återkomma först vid prisutdelningen. Inget regn under själva tävlingen alltså, tack och lov. Regn fick vi nog av på årets Onsalaträff.


Banan var lagd med stationer längs en grusväg och mycket fint komponerad, speciellt den första stationen var en mäktig utmaning med ett mål på inte mindre än 53 meters skottavstånd. Detta mål lyckades jag själv, till allas - inklusive min egen förvåning, fälla med min BSA Ultra. Än mera nöjd blev jag när jag även lyckades få till en plåtträff med Diana 24 på runt 8 joule. De flesta mål befann sig dock på 10-30 meters avstånd, på sedvanligt sätt.


Laxå hade också en mycket fin lokal samt ett stort utbud av tilltugg och drickor, stort tack till arrangörerna för detta.


  

En del var ute o cyklade istället...

 

Uppslutningen var mycket god, över 100 starter nämndes  och detta är sannolikt rekord för våra tävlingar. Runt 60-70 personer befann sig uppskattningsvis vid tävlingsområdet vilket vållade en del köer i början. I princip alla stora profiler var närvarande förutom ett par personer ifrån Onsala där åtminstonde en person istället var ute och cyklade med skägget fladdrande i fartvinden..


  

ProGunners sponsorbidrag - lite udda kanske..

 

Liksom tidigare så donerade FX Airguns AB vapen som förstapris för prestation medan diverse andra företag generöst ställde upp med ett antal mindre priser för det lottade prisbordet. Priserna var av det ovanliga och varierande slaget och innefattade exempelvis en fylld städhink...(!).


Återstår gör bara att tacka alla deltagare för en riktigt trevlig dag och väl mött på nästa tävling.Av Johnny Ottosson - 18 juni 2010 20:14


Morgondagens väder !


Nu verkar vädret utveckla sig åt det bättre, kolla väderprognosen igen på morgonens inlägg - det verkar bli läge för Laxå i morgon med andra ord.

Av Johnny Ottosson - 18 juni 2010 08:22


Regn i Laxå ?


Precis som Onsala sist så verkar även tävlingen i Laxå att plågas av regn, de senaste väderprognoserna ser allt annat än lovande ut.


Länk: http://www.vackertvader.se/laxå/19-06-2010


Trist eftersom antalet deltagare på dessa evenemang till stor del hänger på just vädret och här har arrangörerna haft maximal otur, hela den följande veckan lovas kanonväder. Unikt för just Laxå är även att tävlingen dessutom krockar med det kungliga bröllopet, exakt hur tänkte de ansvariga här egentligen..??


En vecka senare (nästa lördag) hade varit helt perfekt,  underbart väder lovas och ingen konkurrerande verksamhet som kan låsa åtminstonde de andra delarna av familjen. Vi får hoppas på mera tur i planeringen till nästa tävling.

Av Johnny Ottosson - 17 juni 2010 20:03


Mycket...


Nu är bygget av vår nya altan på full gång och dessutom sitter jag och lägger sista handen på det stora testet av Indpendence för Vapentidningen, deadline är 24/6. Redan nu 29/6 så kan man dock läsa ett luftvapentest (av BSA Lonestar) i nyss nämnda tidning som då utkommer med ett nytt nummer.


Jag har dessutom fått erbjudande om att ha en stående spalt på 2-3 sidor med luftvapentema i varje nummer av Vapentidningen, ett intressant erbjudande.


Vad tycker ni? Är Vapentidningens satsning ett steg i rätt riktning eller inte?


Glöm inte att ge feedback till tidningen (oavsett vad ni tycker), surfa in på deras hemsida och dela med er om de tankar ni har om vad de ska fylla tidningen med för material. Det är ju ni som läsare, köpare, av tidningen som har möjlighet att påverka innehållet. Hemsidan är: http://www.vapentidningen.se/


Använd raden för email och skriv vad ni tycker.


Själv hade jag inte direkt räknat med en stående "spalt" om just luftvapen, så stort har jag trots allt inte uppfattat att intresset för luftvapen är hos den skjutande allmänheten utanför vår egen snäva krets. Vad tycker ni att jag borde skriva om? Vilka vapen/tillbehör eller tema ska jag ta med? Använd gärna kommentarsfältet här på bloggen för att skriva vad ni tycker.


Mycket på en gång alltså, skönt att semestern närmar sig. Allt omkring och alla möjligheter att skjuta nu under de ljusa dagarna gör att bloggen för stunden går lite sporadiskt. Egoistisk som jag är så lägger jag hellre en timma luftvapentid på att skjuta än på att skriva - medan möjligheten finns. Snart kommer vintern och då flyttar hobbyn in igen bakom tagentbordet.Av Johnny Ottosson - 16 juni 2010 20:32


 

Bra eller dåligt...?
Hurdan är vår luftvapenlagstiftning egentligen, i ett europeiskt perspektiv? Har vi en generös eller en återhållsam lagstiftning om vi jämför med entusiasterna i andra länder? Jag har kollat lite på vad som gäller i fråga om tillåten effekt hos en lång rad olika länder. Vi själva har ju som bekant 10J eller 3J beroende på om vapnet är konventionellt eller semi/hel-automatiskt.


Österrike - fri effekt om kalibern inte överstiger 6.35 mm

Belgien - fri effekt

Bulgarien - fri effekt

Cypern - endast 177 fri effekt, övriga kalibrar vapenlicens

Tjeckien - 16 joule, övrigt vapenlicens

Danmark - fri effekt

Finland - fri effekt

Frankrike - 10 joule, övrigt innehavstillstånd

Tyskland - 7.50 joule, övrigt vapenlicens

Grekland - fri effekt

Holland - fri effekt

Ungern - 7.50 joule, övrigt innehavstillstånd

Italien - 7.50 joule, övrigt vapenlicens

Luxenburg - vapenlicens krävs för samtliga skjutvapen, oavsett effekt

Malta - vapenlicens krävs för samtliga skjutvapen, oavsett effekt

Irland - vapenlicens krävs för samtliga skjutvapen, oavsett effekt

Norge - fri effekt, registrering på kaliber över 177

Polen - 17 joule, övrigt vapenlicens

Slovakien - 15 joule, övrigt registrering

Spanien - 24 joule, övrigt vapenlicens

Schweitz - fri effekt

Turkiet - fri effekt

England/UK - max 16 joule, luftpistoler 8 joule, övrigt vapenlicens


Detta är de länder som jag har fått fram pålitlig information om. Texten vapenlicens betyder en licensiering motsvarande det aktuella landets krav på övriga skjutvapen. En registrering betyder att man inte kan bli nekad licensen men att man måste anmäla ägandeskap och juridiskt ansvar för vapnet. Slutligen så är innehavstillstånd en enklare typ av licens som kan nekas av myndigheterna och som kan medföra någon typ av enklare motprestation av sökanden, dock inte så omfattande krav jämfört med skjutvapen i övrigt hos det aktuella landet.

Det europeiska vapendirektivet som ska vara fullt genomfört 2015 kan dock komma att innebära en del förändringar. Den som är intresserad av detta kan läsa mer på följande länk: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:179:0005:0011:EN:PDF

Av Johnny Ottosson - 15 juni 2010 10:00


Ny licensblankett


Från och med 2010-06-01 så gäller en ny blankett för att ansöka om vapenlicens. Detta inkluderar naturligtvis även luftvapen.


Blanketten kan man fylla i online och finns här:


http://www.polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Blanketter/Vapen/RPS_551_1_0507.pdfPresentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se