Airpang

Direktlänk till inlägg 30 juni 2010

Varför ingen FX.....?

Av Johnny Ottosson - 30 juni 2010 10:00


 

Det bästa valet för 10J/177...?Så, man vill skjuta 50 meter med 10J/177 och då är frågan vad man ska skjuta med, om man vill skjuta PCP? Ibland får jag frågan varför jag inte använder ett vapen ifrån FX Airguns utan istället föredrar en Tjeckiskt budgetbössa.


Det brutalt ärliga svaret är helt enkelt - för att jag inte tror att de skjuter tillräckligt bra.


Men hallå? Här brukar de flesta entusiaster reagera. Ett vapen ifrån FX Airguns är ju enligt de flesta mått att anse som oerhört välskjutande vapen med en enorm teknisk egenprecision. Vem är jag som inte anser att de duger för mina ändamål?


Jo, skälet är det att vapnen ifrån FX Airguns har två tillkortakommanden för just skytte under 10J/177, dels har de ett primitivt avtryckarsystem och dels så har de pipor som egentligen är avsedda för bra mycket högre effekt än 10J.


I princip alla avtryckarsystem ifrån FX Airguns är byggda på samma sätt. Upphaket utgörs av en vippa, en halvsfärisk rundel som håller emot hammarfjädern, samtidigt som den i nederkanten är fäst vid en underliggande metallbygel som har två justerskruvar, en framför och en bakom själva avtryckarbladet.


Med den främre skruven så justerar man spelet för det första steget och med den bakre skruven så justerar man utlösningskraften.


Det är enkelt, dugligt och fungerar sådeles väl för det tänkta ändamålet, allroundbruk för den vanlige köparen. Dock så är det inget matchavtryck och när det mycket små marginalerna avgör så talar inte detta avtryck till fördel för FX jämfört med renodlade matchvapen som har betydligt mer sofisikerade konstruktioner. Avtryckarbladet är dessutom inte justerbart överhuvudtaget.


Tittar man på piporna så är de avsedda för den effekt som de flesta vapnen är avsedda att utveckla, vilket är 16J och uppåt. Räffelstegring och choke är alltså avsedda för just detta ändamål. Matchvapen har däremot sina rötter hos vapen med 7.50 joule för Internationellt 10M-skytte. Det betyder att dessa pipor är avsedda för den lägre effekten där de också fungerar optimalt.

Övergången från 7.50 joule till 10.00 joule är alltså mindre och enklare än övergången mellan 16.00 joule ner till 10.00 joule.

Detta är anledningen till att vapen som skjuter mycket bra vid 16 och 24 joule plötsligt inte presterar speciellt bra vid 7.50 eller 10.00 joule. Givetvis gäller också det omvända förhållandet, något som många entusiaster besviket har upplevt när de försöker få ut 24 joule ifrån sina 7.50 joulesvapen och precisionen försvinner helt under resans gång.

Ska man skjuta 10J/177 med ett PCP och prestera de riktigt små grupperna så måste man alltså med andra ord prioritera ett PCP som är byggt från början för effekten, snarare än strypt till densamma. Då får man rätt pipa och nästa steg är att hitta bra avtryckarsystem, något som man först och främst finner hos rena matchvapen. Just avtryckets funktion får aldrig underskattas.

Ni som följer bloggen vet att jag skjuter väldigt mycket 10J/177 med min S200T och att min vän Tomaz nyligen har skaffat en Steyr LG 110 FP. Likaså vet ni då säkert att han relativt lätt skjuter 15-16 mm med ungefär samma frekvens som jag själv ligger mellan 18-20 mm.

Om jag skulle drista mig till att analysera anledningen till detta så tror jag att åtminstonde 1 mm ligger i att Tomaz de facto är en bättre skytt, objektiv sett. Trots att jag skjuter mycket S200T under just dessa betingelser så har han en genuin bakgrund inom sportskytterörelsen med lång och dokumenterad framgång. Därför har han så att säga en "grundkondition", en slags passivt intrimmat muskelminne som alltid ger en fördel, skapad under åratal av träning.

Nästa millimeter tror jag beror på att hans vapen förefaller gå jämnare än mitt vapen, hans regulator ger ungefär halva spridningen jämfört med min självregulerande ventil.

Resten av skillnaden mellan våra resultat tror jag rent krasst beror på avtrycket.

Visst har Steyr en bra pipa men min gissning är att skillnaden i pipa mellan våra vapen är relativt försumbar, vilket är ett gott betyg åt CZ. Likaså tror jag inte att detaljerna i mekaniken (alltså undantaget ventil/avtryck) spelar någon praktisk roll. Mycket handlar alltså om avtrycket, och avtrycket allena.

I fråga om fjädervapen så är betydelsen av avtrycket ännu större eftersom avtryckarmekanismen där balanserar en betydligt större levande vikt om man jämför massakrafterna hos en slagfjäder/pistong med en hammarfjäder/hammare hos ett PCP. De vapen som normalt placerar sig bra i tävlingarna är som regel endera vapen med matchavtryck (FWB 300-någonting) eller Weihrauch med Rekord-avtryck. Just Rekord hos HW tror jag är något som ger Weihrauch sin edge över fabrikat som BSA, Diana och liknande.

Piporna däremot tror jag inte är någon enormt avgörande faktor för just fjädervapnen, hos dessa är det främst skjutbarheten och därmed kontrollerbarheten hos avtrycket som begränsar den praktiska precisionen snarare än pipans tekniska egenskaper...

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sandstig

30 juni 2010 14:43

Jag håller med dig till fullo men ett FX-avtryck tycker ialla fall jag är likvärdigt med ditt avtryck på S200an!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se