Airpang

Direktlänk till inlägg 27 juni 2010

Ett paradis eller inte...?

Av Johnny Ottosson - 27 juni 2010 10:00


 

Trinidad o Tobago


  

Den stora huvudön - Trinidad



Utanför kusten av Venezuela så ligger önationen Trinidad och Tobago. Landet består av två större öar, Trinidad (större) och Tobago (mindre) samt 21 st mycket små mindre öar. Huvudstaden heter Port of Spain men trots namnet så är numera suveräna Trinidad/Tobago en före detta brittisk koloni.


Landet är en välmående demokrati som åtnjuter bra inkomster på grund av tillgången till olja och naturgas, precis som grannlandet Venezuela. Trinidad är ungefär 90 km lång och 40 km brett i mitten av ön. Klimatet är tropiskt med höga temperaturer. Sommaren infaller januari till maj med 30-35 grader och vintern juni till december med 25-30 grader. Vintertiden domineras av regn och större delen av årsgenomsnittet på 2000 mm faller under den perioden. Dygnet har 11 ljusa timmar ungefär varje dag, året runt. Ön är relativt platt med högsta punkten blott 900 meter över havet. Totalt finns det drygt 1 miljon invånare.


Varför då detta intresse för en paradisö i Västindien nästan på andra sidan världen?


Jo, vad jag inte visste var att Trinidad är ett land där luftvapen är oerhört populära. När jag besökte FX Airguns senast så frågade jag Fredrik vilka länder som skulle ha de vapen som stod färdiga för leverans. Han rabblade upp Polen, USA, Sydafrika osv men nämnde även Trinidad, för en ansenlig mängd vapen.


När jag talade med honom på telefon lite senare så frågade jag lite mera om saken och det visade sig att Trinidad är en stor och viktig marknad för fabriken och detta hade jag ingen aning om.


Att få ut licens för krutvapen är rätt knepigt i Trinidad men luftvapen är helt fria förutsatt att köparen är 18 år och att kalibern enbart är 177 (4.50 mm). Visserligen så är effekten helt fri men inga pipor får lov att vara räfflade!


Samtliga vapen som FX Airguns och övriga tillverkare säljer till Trinidad är alltså slätborrade. Hur funkar detta då? Tja, en bra skytt med en diabol (JSB Exact) kan faktiskt hålla 5 skott inom enkronan på 25 meter med en chokad pipa utan räfflor. På längre avstånd så kan man räkna med ungefär en snusdosa (ca 70 mm) på 50 meter. På grund av denna regel om släta pipor så finns bara ett fåtal fabrikat representerade och priserna på vapen är också högre än i omgivningen. Ett populärt vapen som FX Airguns Revolution kostar ca 24.000 SEK på plats i Trinidad med slätborrad pipa vilket betyder ungefär dubbla pengarna jämfört med Sverige.


Till de positiva sidorna hör att luftvapen är tillåtna för jakt och det jagas också flitigt med dessa. Det enda som krävs är att man löser ett statligt jaktkort för motsvarande $20 USD och detta kort är giltigt under 4 månader.


Trinidad är oerhört fågelrikt och den mesta jakten sker efter just fågel. Totalt så finns det inte mindre än 468 olika fågelarter representerade och många av dessa är endeminiska, de finns alltså bara på Trinidad och ingen annanstans. Det gäller alltså för skytten att hålla ordning på vad man får skjuta och inte i det myller av fåglar som förekommer. Många arter är fridlysta och medför grava böter vid felskjutningar. En del andra arter är importerade till öarna av människor för olika anledningar och då de inte anses som naturliga för miljön så är de alltid lovliga.



 
 
Ingen bild

malici0us

28 juni 2010 08:54

Intressant!
Vet du hur det kommer sig att piporna inte får vara räfflade?
Låter som en rejäl nackdel om man ska jaga med gevären.

 
Ingen bild

Johnny

28 juni 2010 22:40

En del länder har en sådan utformning, Polen hade längre förbud mot räfflade pipor på licensfria vapen, liksom Tyskland under tidigt 1950-tal.

Just räfflingen, tillsammans med begränsningen hos hastighet/energi samt vissa kalibrar är internationellt sett ganska vanliga villkor för licensfria luftvapen.

Ännu konstigare har man exempelvis i en del länder i sydostasien där kikarsikten är licenspliktiga, precis som vi har ljuddämpare på licens.

En del länder har totalförbud för civilt innehav av krutvapen, varpå all jakt sker med luftvapen - även om det så är vattenbuffel som ska fällas..

 
Anders

Anders

22 december 2013 14:47

Kan verkligen rekommendera Tobago, en grymt härlig och relaxed ö. :-)

http://www.tobagoguiden.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards