Airpang

Direktlänk till inlägg 5 juni 2010

Anno Domini MM

Av Johnny Ottosson - 5 juni 2010 17:18


 

Sommaren 2000


Tio år sedan, det är nu sommaren 2010. Vad har hänt på luftvapenmarknaden och hur såg tillvaron ut för de fåtal entusiaster som höll igång för ett decennium sedan? Vilka sociala medier hade man, vilka vapen brukades, var köptes dessa och vilka träffar besökte dåtidens fantaster? Vilka var de stora profilerna och finns möjligtvis några utav dessa kvar i hobby ännu denna dag?


Om vi börjar med sociala medier så var det egentligen bara forum som gällde, bloggar var ett på den tiden okänt koncept. I England så hade Airgun BBS precis startats och Yellow Forum drog under vårkanten igång som en ersättare för The Airgun Letter Forum, som precis hade lagt ner. Antalet svenskar på dessa forum var dock försvinnande få. I Sverige så startade Mikael Koivisto sin klassiska sida Luftvapen under 1998 och det forum som han kopplade till sidan blev fort den naturliga mötesplatsen för våra nationella entusiaster. Då det inte fanns något annat forum i Sverige så fick forumet inte ens något namn utan var bara kort och gott Forumet. I efterhand så brukar man dock referera till det såsom Det Vita Forumet eftersom bakgrundsfärgen på det var vitt.


Forumet var ett mycket enkelt rullande forum som sparade 300 inlägg varpå dessa efteråt var försvunna. Layouten var snarlik The Yellow Forum på detta sätt, med skillnaden att det sistnämnda sparade inläggen succesivt. När jag själv kom till forumet 1999 så var det ganska långsamt med rätt sporadiska inlägg, något som snart kom att ändras. När vi ett par år efteråt körde på fulla skaft så kunde vi flera gånger tömma en helt sida (300 inlägg) på en enda kväll.


Ämnena berörde naturligtvis främst luftvapen och tonvikten låg helt klart på fjädervapen eftersom det var detta som de flesta entusiaster ägde. En av de stora profilerna var PCP-Roger, som faktiskt ägde ett PCP - en Career 707 - vilket namnet antydde. Han var också en av de få som körde dykarflaska till sitt vapen redan ifrån början. Egentligen en journalist ifrån Oskarshamn som hade fallit in i Airgunitus som vuxen och som skaffade en Sheridan ifrån Hammer vilken raskt byttes till en Career som han byggde om rätt så omfattande.


Den ende jag kommer ihåg som körde PCP vid sidan av honom var Tony (efternamn?) som satt i rullstol och sköt en Air Arms S300 med bravur. Det fanns också en kille vid namn Jan Magnus Danielsson (JmD) som i denna sväng funderade på att ersätta sitt Gamo CF-20 med en Axsor, vilket dock blev en splitt ny FX2000 istället då den modellen presenterades i samma veva. Jag vill minnas att han fick serienummer 6XX-någonting. Han var mycket tidigt ute med PCP och under det nästkommande året (2001) så brakade det loss ordentligt och ett tiotal FZX2000 dök upp hos de kända fantasterna i landet.


De flesta forumsdeltagare var mycket spridda på den här tiden och hade bara träffarna och forumet som gemensamma träffpunkter. Ifrån Stockholm så fanns det dock några fantaster mera samlade. Vi hade Andy Ö med en TX200 Mk I toppad med dåtidens värstigsikte (Tasco 3-9x50Ao) samt en ung gänglig gymnasist, David A (aka JaiGuruDeva, sedan JGD) som sköt Gamo men drömde om FX2000, en mycket duktig långhållskytt. Vidare så fanns Mikael R som skapade Tracker-sidan vid denna tid, givetvis Tracker-skytt.


Centralpersonen var naturligtvis Mikael Koivisto som drev forumet och försökte hålla ordning i leden, inte så lätt med figurer som undertecknad, JGD och inte minst Silwer (dock under annat namn). Många är de gråa hår som vi gav stackars Mikael när vi skoningslöst drabbade samman på hans forum med mer eller mindre sakliga argument och inte sällan rena personangrepp. I efterhand naturligtvis ganska skoj men säkert frustrerande på den tiden det begav sig. Mikael sköt en .177 BSA Supersport med 22-pipa, ett klassiskt vapen som han kanske till och med har kvar ännu idag..?




En av de duktiga mekarna var Kalle Kallander som också hade en TX200 Mk I vilken han hade sänkt ner i en underbart vacker lönnstock. Jag vill minnas att serienummret var 30XX och bössan använder han fortfarande på träffarna, nu dock med kaliber 20. Ett vapen som han redan på den tiden hade ägt i nästan ett decennium.

Dealer of choice var naturligtvis Hammer Arms men en del hade noterat att den tystlåtne entusiasten PatrikVildmarkcity hade stort genuint kunnande runt luftvapen vilket innebar att han drog en hel del kunder. En annan källa till främst delar var RobbanTommys Vapenverkstad i Husqvarna.

Ibland de yngre killarna så måste även ErikS nämnas, en ung grabb med stor entusiasm som åkte ända ifrån Norrland för att delta på träffen 2001. Han packade ihop sin farsas BSA Meteor så att den obemärkt gick ner i en Salomon-ryggsäck och sedan började färden söderut. Han åkte tåg, buss, liftade och till sist så stod han på trappan hos en förvånad arrangör och frågade om man möjligtvis kunde få övernatta i dennes hammok för att sedan kunna samåka till träffen följande dag. Jag vill minnas att han var 15-16 år och envis som en terrier både när det gällde att ta sig fram i tillvaron såväl som att vinna, han sköt sig till en mycket bra placering dagen efteråt efter att ha byggt ihop vapnet på parkeringen. Meteoren ersattes sedemera av en Supersport så vilket fabrikat han föredrog stod nog helt glasklart..

Nu har ett decennium passerat och de som fortfarande står kvar är Kalle Kallander, Silwer (som alla har hört men ingen sett), Mikael K (om än knappt) samt jag själv. Det ska bli mycket spännande o se hur det hela ser ut om ytterligare 10 år framåt...

 
 
Ingen bild

MR

6 juni 2010 12:56

Några fler finns det allt kvar från de goda dagarna...

 
Ingen bild

En i texten omnämnd

6 juni 2010 19:36

Nåja, håller med MR, de flesta är nog kvar inom hobbyn men hänger inte aktivt på forum eller träffar. Däribland jag.

/Välkänd men nu anonym

 
Ingen bild

Silwer

6 juni 2010 20:52

Ja Mikaels gamla SS kommer jag ihåg, han fick den med krokig pipa när han köpte den och på stället han köpt den tyckte de att den kunde man väl grovrikta lite i ett skruvstycke bara, det var ju bara ett luftgevär.

Så redan då svors det över hur folk såg ner på luftapen som leksaker.

Och vilken skillnad på vapen mot idag, det skulle fullkomligen expoldera med PCP vapn men det förstod iaf inte jag då även om jag visste att de förstås fanns då man läst engelska airgunblaskor i flera år.

Dock kostade en Super10 av den modell som fanns då över 10000 att köpa av Nordmark, jag mins inet den exakta siffran men jag mins att de nästan grymtade priset åt mig i telefon då de själva antagligen aldrig kunde tänka sig någon köpa nåt dylikt här:-)

Det är ingen lågprisbössa idag heller men så var det där ju et bra tag sen med och bössan var enklare utformad med.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards