Airpang

Alla inlägg under april 2010

Av Johnny Ottosson - 2 april 2010 10:00


 

Ännu en svunnen tid


Jag formligen älskar gammal reklam och i synnerhet sådan om vapen så ni som inte delar denna passion får ta ett djupt andetag igen för nu kommer det mera..


Denna gång så är det Webleys granne i Birmingham som har betalat reklambyråerna och BSA annonserade flitigt ända sedan de började med luftvapen på tidigt 1900-tal.


  

Julannons anno 1914


I den första annonsen så är det uppenbart att kriget står inför dörren. Med en underton av domedagsstämma så förkunnar annonsen myndigt och medkännande:


"At the present time almost everybody naturally desires to prepare for home defence. The principal object is too become expert with rifle."

 

Skälet till annonsen var att BSA hade sålt slut på miniature rifles (salongsgevär) och ville nu påminna den köpande allmänheten om att luftvapen var minst lika ändamålsenliga för att öva upp sin skjutförmåga med som de "riktiga" vapnen.
Längre ner i texten så förklarar BSA att dess luftgevär minsann levererar lika god praktisk precison - ut till 25 yards - som deras vapen med kaliber 22LR.

  

Ännu en julannons


Även efter det stora kriget så fortsatte BSA med att annonsera sina vapen på ungefär samma sätt men nu låg fokus på ungdomen snarare än de ansvarskännande vuxna männen som skulle lära sig hantera ett gevär. Raderna av fördelarna med just luftgeväret staplas som vanligt upp. Ingen licens krävs, vapnet varken ryker eller väsnas och till detta så kommer ju alla moraliska värden som intimt är förknippade med skjutvapnen. Annonsen lär oss att skytte skapar ansvarskänsla, goda ögon (!), viljestyrka och självkontroll - nästan dygdefullt minsann...dessutom så får man 33 diaboler för en penny...

  

Something for the Yanks..


Inte bara i England utan även i USA så borde man ju kunna sälja luftgevär, eller hur? BSA var tidigt ute och här är en annons ifrån den dåvarande importören i New York. Nyckelordet var skadedjursutrotning och jakt, den saken stod helt klar bara man läste rubriken:


"For killing Possums, Crows, Rats, Rabbits, etc."

 

Vidare så utlovade man att "will kill clean to 50 yards", inte illa. Om köparen möjligtvis skulle tvivla på detta så fanns förklaringen strax nedanför:


"Equipped with Foresights and Backsights"


Vapnet hade alltså riktmedel, detta måste ju vara skälet till den goda precisionen, eller hur..? Vapnet skulle minsann skjuta bättre än vad man själv klarade på 50 yards och därtill bättre än ett 22 LR på avstånd ut till 25 yards..  

Cadets, föregångare till legenden Meteor.


Nu lämnar vi mellankrigstiden och hamnar i brittiskt tidigt 1950-tal. BSA har ett solitt grepp om den inhemska marknaden och om sonen i familjen skulle börja skjuta så var det givna valet en Cadet. Detta är sannerligen en av de få annonser jag har sett där en tillverkare använder "extra-heavy trigger pull" som försäljningsargument FÖR ett skjutvapen. Kanske något för dagens BSA och Ruger o ta efter?


På den här tiden fanns det inga säkringar, inte ens på vapen riktade åt barn, utan ett hårt avtryck ansågs istället som säkerhetsfrämjande. Cadet var en modell att slita på, vilket annonsen också framhävde och vapnen dög gott för pest shooting.


När gossen sedan växte upp så kunde han lämna sin Cadet till lillebror och ta steget över till den något större Cadet Major. Tyvärr blev inte Cadeta några större framgångar i skenet av Cadet Majors efterföljare Meteor och med den sistnämnda i sin lineup så ersattes den lilla Cadet med BSA Merlin, vilken också sålde dåligt. Alla ville ju skjuta Meteor - luftgeväret som hade kikarsikte..


  

Nu har pappa pottfrisyr och polisonger..


Ytterligare 20 år senare så heter barnmodellen hos BSA istället Buccaneer. En udda tingest som började sin karriär som en luftpistol i form av modellen Scorpion. Den i sin tur baserades på en förkrympt Meteorteknik så man kan väl säga att cirkeln blev sluten. Udda för Buccaneer var stocken av plast, en absolut nyhet för BSA.


Tumhålsstock med pistolgrepp och dessutom i plast? Detta var sannolikt djärva steg för BSA men modellen tillkom inte av ren skaparglädje utan som ett motmedel i en allt bistrare konkurrans. Knappt ett decennium senare så skulle BSA gå omkull och förvärvas av GAMO, kanske i och för sig en av de bästa förvärven som har skett i vapenvärlden då BSA idag är ett relativt välmående företag, om än ägda av en familj nere i Spanien.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 1 april 2010 09:45


 

En nya aktör på marknaden !

 

  


Nya Gsan PreCharge Tribute Edition

 

Så har det dagen till ära lanserats ännu ett nytt nytt luftvapenfabrikat på marknaden. Denna gång så är det två entusiaster som har kommit över ett antal mekanismer för Hatsan AT-44 vilka man sedan har modifierat med influenser ifrån en annan känd tillverkare i gammal god Hatsan-anda. Det handlar med andra ord om det så kallade Carbon Concept eller CC-tekniken som Hatsan ofta tillämpar på sina helt nya modeller.

Prisbilden lär dock göra modellen till ett relativt ovanligt objekt här i Sverige då teamet bakom Gsan förklarar att det handlar om en exklusiv serie handpålagda modeller där monteringsteamet från Samhall kommer att sänka mekanismerna i Gsans egenutvecklade stock ifrån Hammarplast AB.

-"Vi vet ifrån andra aktörer att råkopior av gamla svenska vapen försedda med nya stockar och spetsade med oförskämda priser är ett bra och lönsamt koncept", säger ägaren av Gsan, och förklarar även att en serie diaboler under det nya varumärket också kommer att finnas på marknaden inom kort.

Det handlar då om premiumdiaboler ifrån en känd tysk tillverkare till det facila priset av knappa 200 kr per ask.

Då tillgången är begränsad så uppmanas eventuella intressenter att omgående ta kontakt med varumärkets hittils ende leverantör, Hurricane i Vittsjö på telefon 0451-910 90, där verksamhetens ägare med glädje kommer att distribuera en gratis fyrfärgsbroschyr från Edet Kräpp.

ANNONS

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se