Airpang

Alla inlägg under april 2010

Av Johnny Ottosson - 20 april 2010 10:00


 

Beyond Ultra


Idag var det dags att pröva Ultran på riktigt långa avstånd. Först värmde jag upp på 50 meter för att sedan gå vidare på 80 meter. Ultran är ju den av mina tre luftvapen som jag misstänker har den sämsta tekniska egenprecisionen men om detta verkligen är fallet eller inte vet man ju inte förrens man har testat.


  

En lite udda måltavla ifrån Targetz.com

 

Som vanligt så sköt jag med fullt stöd och använde HN Baracudas som i genomsnitt väger 21.14 grains med kaliber 22. Vinden var mycket måttlig och växlande varför jag försökte skjuta mellan vindpustarna så gott jag kunde.


Grupperna mäter:


Grupp 1: 42 mm

Grupp 2: 27 mm

Grupp 3: 43 mm

Grupp 4: 19 mm


Genomsnittet blev: 32.75 mm


Resultatet blev alltså icke godkänt, på 50 meter så ska ett modernt PCP skjuta bättre än 25 mm på 20 skott och det gick alltså inte här. Endast en enda grupp var acceptabelt liten. Både min CZ200T och BSA Lonestar skjuter bättre än 25 mm, Lonestar skjuter med lätthet under 10 mm och klarar även måttlig vind mycket bra. CZ skjuter 15-25 mm och brukar landa runt 20 mm men klarar inte vinden lika bra av naturliga skäl.

Dags för 80 meter nu, eller hur..?

Som vanligt så gäller halva "lika-regeln", alltså här ska träffbilden ligga under 40 mm, min CZ200T har inte tidigare visat att den klarar detta, ens under stilla väder men Lonestar gör det med besked och bästa utfallet där är enormt fina 12 mm. Eftersom jag har x10 som max förstoring på kikarsiktet så går jag här på med en röd extraprislapp på måltavlan för att få ett tydligar riktmedel. Den röda prislappen har en diameter på 29 mm.

  

Träffbilden mäter 37 mm - godkänt

 

Till min stora förvåning så sköt Ultran bättre på 80 meter än på 50 meter? Är det en slump eller finns det någon vettig förklaring till fenomenet? En sak är i alla fall säker, här krävs mera skytte på både 50 och 80 meter för att utröna sanningen.

Av Johnny Ottosson - 19 april 2010 20:48


Royale 400


  

Sandstig in action...


Idag kom Sandstig över för att provskjuta sin splitt nya Royale. Det hela blev ganska minnesvärt så nu har jag hans bössa med mig i bagaget upp till Fagerlid på måndag...hehe


Nåväl, han gick inte helt lottlös (trots att han glömde sina nya fästen), eftersom han fick rasta min Lonestar igen och den ger alltid intryck på alla och envar..


Tack för en trevlig afton, Anders..

Av Johnny Ottosson - 19 april 2010 10:00


 

Diverse ammunition i gelatin




Idag så härdade gelatinet fint så då blev det dags att köra lite tester på detta. Egentligen så var avsikten att pröva Ultrashock 22 men av detta blev intet. På grund av det dåliga vädret med all blåst så fick jag använda min källare på blott 10 meter och redan det första skottet avslöjade att idén runt testet inte var något vidare - diabolen blåste bara rakt igenom utan märkbar fartminskning..


  

Först igenom 23 cm gelatin och sedan 5 cm telefonkatalog..

 

Igenom detta så försvann direkt tanken på att använda gelatinet till 62 joule Lonestar, redan 25 joule Ultra gjorde ju att diabolen for rakt igenom. Det blev alltså dags att tänka om rejält - o plocka fram den lilla CZ. Mängden och konsistensen av gelatinet kanske passade bättre till 8 joule..?


  

 Blått streck: 22 Ultrashock - mer än 23 cm

Röd ring: JSB RS 177 - 19 cm

Gul ring: JSB Ultrashock 177 - 15 cm

Blå ring: Predator pellets 177 - 14 cm

Ljusgrön ring: Ultramag 177 - 12 cm

Mörkgrön ring: 10 cm Predator pellets utan spets

 

Här kunde jag konstatera att målmedium och projektileffekt lirade harmoniskt. Jag körde 4 stycken "jaktdiaboler" avsedda för att expandera tillsammans med 1 vanlig rundnosdiabol, vilken slog in längst - som väntat.


  

JSB Ultrashock


JSBs nya Ultrashock expanderade inte överhuvudtaget. Sannolikt beror detta på att farten var för låg men hade den i gengäld varit högre så hade diabolen passerat gelatinet utan större problem, den slog helt klart längst in av alla de expanderande sorterna.


  

JSB RS - kolla präglingen efter räfflingen, detta är ingen ST-pipa minsann..

 

Som förväntat så slog RS in längst, den är ju inte byggd för att expandera alls och den är sannolikt dessutom mycket verkanseffektiv i min CZ med dess måttliga effekt. Notera den fint utblåsta kjolen samt den tydliga präglingen av räfflorna. Detta är en diabol som levererar mycket bra precision och hög effekt ur just detta vapen vid den här hastigheten. Materialet är dock ganska mjukt så jag hade nog egentligen inte förväntat mig att den nästan skulle passera hela gelatinblocket.


  

Predator pellets, inte mycket expansion där heller..


Inte ens annars bra presterande Predator expanderade märkbart. Sannolikt beroende på det mjuka mediet. När jag har skjutit Predator i skulpturlera tidigare så har expansionen varit minst sagt explosiv..


  

En svärm diaboler som kom ungefär lika långt..

 

Notera den skarpt böjda projektilgången för JSB Ultramag. Troligtvis så var det någon obalans precis efter anslaget som fick den att svänga ganska tvärt och detta gav en kortare projektilgång än vad som hade varit fallet ifall den hade gått helt rakt. Då hade den säkert kommit ungefär lika långt som Ultrashock.


Sammanfattningsvis så är jag lite tveksam till gelatinet som målmedium. En del menar på att det är realistiskt och motsvarar ungefär det mostånd som en projektil möter i exempelvis en nötskrika etc men om så är fallet så tror inte jag att kravet för skyddsjägare på expanderade projektiler är relevant. Min Ultra sköt ju Ultrashock med knappa 180 mps och den drog igenom 28 cm med målmaterial, först 23 cm gelatin och sedan 5 cm kompakt pappersmassa.

Jag kan inte förstå hur någon förväntar sig att det ska ske någon som helst expansion i den typen av vilt som vi kan skyddsjaga med luftgevär om detta är med sanningen överensstämmande.

När det gäller bara att matcha diaboler mot varann så håller jag nog skulpturleran ifrån Panduro hobby högre, den är så hård att .22 Predator pellets med 200 mps bara slår in 10-11 cm men effekten är helt klart mera spektakulär.

Nästa reflektion är just vikten av att vara försiktiga även med "klena" luftvapen under 10 joule. OM gelatinet är representativt för mänsklig vävnad så är det inte speciellt trevligt att bli träffad av en projektil som redan vid 8 joule drar in 19 cm in i kroppen - med 25 joule så handlar det sannerligen om en livsfarlig händelse.

Av Johnny Ottosson - 18 april 2010 16:15


 

Gelatintillverkning



Idag ska vi kolla lite på hur man enkelt och billigt framställer gelatinblock som man kan använda att skjuta på i syfte att studera hur olika diaboler reagerar när de bromsas in.


  

Gelatin från ICA - 11.90 kr/st

 

Gelatin, geleringsmedel som utvinns ur kollagen vilket är det huvudsakliga proteinet hos däggdjur. Rent kemiskt består gelatin typiskt av 90 % protein och cirka 10 % vatten och endast spår av salter. När vi hittar gelatin i olika maträtter så har det tillsatsbeteckning E441. Gelatin har en mängd unika egenskaper varav den viktigaste är förmågan att bilda termoreversibla geler som stelnar vid avkylning och smälter vid ökad temperatur vilket sker inom ett snävt temperaturintervall.


Råvaran härstammar från slaktbiprodukter från djur som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda. Proteinet (kollagenet) utvinns från råvarorna genom hydrolys, det vill säga det extraheras i varmt vatten. Det proteinhaltiga vattnet går därefter igenom olika steg som rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, och torkning. Den aktuella lagstiftningen för gelatintillverkning i Sverige och Europa ställer höga och detaljerade krav på bakteriologisk och kemisk renhet.


Nåväl, nog om detta...

Gelatin köper man enklast hos ICA som har detta som centralt lagerlagd vara vilket betyder att man kan köpa dessa hos i princip alla ICA-butiker över hela Sverige. Varianten som jag använde heter "Favorit Gelatin, Extra Guld" och ser ut som på bilden ovan. Varje förpackning innehåller 50 gram och kostar ungefär 12 kr, inklusive moms. Det är möjligt att man kan köpa större förpackningar till ett ännu bättre kilopris hos någon affär typ Willys eller City Gross som säljer till konditorier och liknande. Jag och Sandstig håller på att undersöka detta närmare.

Tilläggas bör kanske för ordningens skull att receptet och utvecklingen av processen som jag här ska beskriva har den gode Sandstig trixat fram själv och detta lyfte jag naturligtvis på hatten för då undertecknad inte känner sig lite hemmastadd i köket som den ynglingen...


När man nu har köpt sina gelatinförpackningar, räkna med 2 st förpackningar (á 50 gram vardera) till varje liter vatten, så är det bara att starta upp. Jag gjorde så att jag hettade upp 1 liter vatten till 60 grader, här är en ugnstermometer ett lämpligt redskap, varpå jag sedan hällde en halv liter i en plastkanna med lock. Därefter hällde jag i pulvret och sedan ytterligare en halv liter vatten. Sedan var det bara till att skaka som en besatt.

Viktigt är dock att vattnet håller minst 60 grader, är det bara lite svalare än så (drygt 50 grader i mitt fall) så löser sig inte medlet fullständigt utan bildar klumpar som i sin tur ger inneslutningar i gelatinet och sätter ner dess transparans. Rätt temperatur är alltså mycket viktigt och besparar en dessutom ifrån spefulla kommentarar ifrån exempelvis en närvarande hustrus muttranden om att man inte ens kan tillreda gelatin...

  

En sats (!) gelatin, det vita är oupplöst pulver på grund av låg temp.



När pulvret är finfördelat så häller man över det i en form, jag valde en form för sockerkakor som rymde precis en liter. Sedan skickar man in det i kylskåpet där de så sakterliga kan börja stelna. Sandstig menar ett 36 timmar är lagom för 2 liter och jag tänker pröva om 1 liter blir färdigt på 24 timmar. Gelatinet löser man ur formen på omvänt sätt, man ställer formen i en ännu större form som innehåller varmt vatten. Rätt snart efter nedsänkningen så kan man ta ur gelatinformen, vända den upp-o-ner för att knacka ur gelatinklumpen.

Sedan är det bara o skjuta...

I nästa del ska jag pröva Ultrashock i gelatinet ovan och sedan ska långpannan fyllas med en betydligt större mängd för ett test av Lonestar jämförd sida vid sida med Ultra och CZ200. Själv är jag nyfiken på hur en halv meter gelatin reagerar på en kaliber 25 Baracuda efter 50-80 meter...

Av Johnny Ottosson - 18 april 2010 15:28


Halv storm ute nu..


Detta är nackdelen med att bo nära havet, blåser det så blåser det rejält. Extra illa blir det om det sker på en i övrigt fin dag när man är ledig och tänkte ägna dagen åt att skjuta lite ny ammunition.


I kylen stelnar nu gelatinmixen för att förhoppningsvis ge ett fint gelatinblock och framför mig ligger en oöppnad ask med Ultramag 22 som ska prövas i min BSA Ultra så fort vädret tillåter. Min dykarflaska fyllde jag i fredags så nu är allt redo bara vädret ger med sig, det brukar bli lite bättre framåt kvällen precis innan solen går ner.


Om inte annat så är jag ju faktiskt ledig i morgon också så i värsta fall får jag skjuta på skyttet (!) till morgondagen. Tillåter vädret så kommer dock ett inlägg senare i kväll om det har blivit skytte av.


I övrigt så har jag skickat en rejäl artikel till VT och konstaterat att skorstenen till huset har blivit bebodd av kajor...



Av Johnny Ottosson - 17 april 2010 10:30

 

Daisy - en favorit

 

  

Daisy - sent 1940-tal...


Få företag kan väl som Daisy visa upp en sådan udda flora av tidstypiska och idag helt främmande annonser som detta världsberömda företag ifrån Plymouth.


"Won´t he be a better man, with the training in a clean, manly sport that he can get from a Daisy Air Rifle?"

 

Som vanligt så är det manligt och karaktärsdanande att skjuta gevär och självklart då en Daisy. Men detta företag hade inte bara gevär på menyn utan saluförde även en hel del pistoler och de måste ju också annonseras..


  

Ännu en annons ifrån 1940-talet


Här är pistolen Targeteer som ska ge "harmless shooting for Mother, Daughter, Father and Son". Så långt allt gott och väl men hur bra är det att använda en fönsterruta som kulfång i bakgrunden? Själv tror jag aldrig att exempelvis min egen mamma skulle komma på den idén..


Nu ska vi faktiskt göra en lite helomvändning och kolla på en annons för ett krutvapen, nämligen M1 Carbine, som producerades i stora mängder under andra världskriget. Här har man lyft fram en medarbetare i annonsen som i allmänt moralhöjande anda lämnar ett vittnesmål om förträffligheten hos sitt vapen.


  

Krigsreklam ifrån 1940-talet..

 

Så vadå? Jo, personen på bilden som heter Emily Mallia är en ung kvinna som tillverkar M1 Carbine och som i annonsen berättar att hennes man Mike har tjänstgjort under två år i armén som korpral. Hon vet att när Mike skjuter sina fiender med ett vapen som de har tillverkat på hennes fabrik så kommer han garanterat att träffa då medarbetarna där gör sitt yttersta för den gemensamma krigsansträngningen.


Kanske ingen egendomlig annons under brinnande världskrig men har ni aldrig funderat på vad som hände sedan? Hur gick det för Mike, överlevde han kriget? Stannade Emily hos honom efteråt? Vad arbetade de med? Fick de några barn? Lever de fortfarande?


Jodå, det finns faktiskt svar på alla dessa frågor.


Detta ger alltid en extra dimension åt gamla annonser och fotografier, när man kan identifiera den avbildade personen och sedan kunna följa dennes resterande liv.


Visst väcker sådana annonser tankar och visst är de intressanta även om de inte just råkar handla om luftvapen?

Av Johnny Ottosson - 16 april 2010 11:00


 

Ultrashock i Ultra kaliber 22



Idag fortsatte testen av diabolerna och nu var tiden kommen för kaliber 22. Testvapen var som vanligt min BSA Ultra och avståndet var 30 uppmätta meter. Referensdiabolen, den som går bäst i min Ultra, var HN Baracuda.


Let´s roll...


  

Här var det fem skott i rak följd med Ultrashock




Till saken hör att JSBs olika diaboler aldrig har presterat speciellt bra i min Ultra, på sin höjd så har de varit mediokra. För att få mycket bra resultat så verkar båda mina BSA kräva HN, i båda fallen Baracuda men även Field Target & Trophy kan duga i brist på tungviktarna.


Döm då om min förvåning när första gruppen med Ultrashock såg ut som ovan..?!?


Den mäter, trots en flyer, helt acceptabla 24 mm - utan flyern så blev det 12 mm, vilket är under de 15 mm som jag kräver av ett PCP på 30 meter med optimal ammunition. Vid den gränsen (halva "likaregeln") sätter jag den etiska gränsen för vad som exempelvis känns rimligt att använda för skott mot levande mål.


Klart bättre än vad jag hade förväntat med andra ord och den klart bästa JSB-produkten hittils för min Ultra.


Men...


Alla kan få EN bra tavla, om inte annat med lite tur. Hur blir resultatet om jag skjuter fler skott, i löpande följd, på samma avstånd - sida vid sida med mästaren Baracuda..?


Då kör vi..


  

Anm. ringen är 25 mm, ritad från konturen av en svensk enkrona

 

På den vänstra sidan om strecket så har vi den regerande mästaren, Baracudan, jämfört med utmanaren Ultrashock på den högra sidan. Totalt 20 skott i en rak följd, växelvis på varje sida strecket. Tio skott för vardera sorten.


Utfall:


Baracudan: 24 mm - bästa 9 skott: 20 mm

Ultrashock: 39 mm - bästa 9 skott: 34 mm


Här kan man se några intressanta saker. Till och börja med så är min Ultra inte speciellt bra i precisionshänseende jämfört med CZ och Lonestar. Detta är helt klart det luftgevär som jag äger med sämst teknisk egenprecision. Tio skott med exempelvis CZ hade enkelt halverat grupperna för Baracudan ovan. Min Lonestar ger lätt bättre värden än 24 mm för 10 skott på 50 meter!

Dock så kan man konstatera att om man skulle använda Ultrashock till exempelvis skyddsjakt mot duva så hade sannolikt precisionen på 20-25 meter gott och väl räckt för uppgiften. Ultrashock är också en av få diaboler som uttryckligen är skapade för att expandera enligt de direktiv som NVV har satt upp för bruk vid skyddsjakt med luftgevär.

Så, vi vet alltså att det finns precision som räcker till uppgiften men hur bra fungerar Ultrashock när man väl träffar? Vad händer med det som påskjuts på 20-25-30 meters avstånd med en Ultrashock på cirka 180 mps Vo..?

Detta, o lite andra aspekter runt nya Ultrashock ska vi reda ut i nästa del av diaboltesterna - då ska vi testskjuta och mäta expansionen av div diaboler i gelatin.

Innan dess så kommer dock precisionstest av 22 Ultramag, tvillingdiabolen till Ultrashock, samt ett intressant inlägg om hur/var man köper/tillreder en egen liten sats av gelatin för diabolteständamål. Ett inlägg som den gode Sandstig ska vägleda oss igenom där han delar med sig av sitt eget specialrecept.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards