Airpang

Alla inlägg under april 2010

Av Johnny Ottosson - 26 april 2010 21:01


 

Bättre sent än aldrig...I går kväll låg min kamera på laddning så jag kunde dessvärre inte få fram bilder till dagens blogg utan inlägget kommer först nu istället, jag ber om ursäkt för detta dröjsmål.


Dagen idag har jag tillbringat hos FX Airguns AB och blivit guidad runt fabriken av Fredrik himself (tackar så mycket för detta), samt fått låna FX Airguns Independence för lite närmare studier, mer om detta framöver..


I går så testade jag att tejpa för hålen på min airstripper eftersom det på LuftvapenInfo har pågått en diskussion om hur mycket en improviserad dämpare egentligen dämpar. Tanken var då att man blindade en airstripper/hålborrad pipvikt för att på detta sätt fördröja överskottsluften så att den hinner tappa trycket innan den går ut igenom mynningen och alstrar en mynningsknall.


Funkar det och i så fall, hur bra funkar det? Påverkar det precisionen och i så fall, positivt eller negativt? Det finns som alltid bara ett sätt att få reda på det - att pröva. Och inget är ju så kul som att prova egna teorier och tankar i verkligheten när det handlar om luftgevär, eller hur?


Kort sagt så tejpade jag min airstripper på S200T eftersom den har väldigt liten luftknall redan ifrån början och med spänning så började jag skjuta.


Jodå, lite tystare blev det allt. Toppen på knallen putsades bort och efter lite tejp av och tejp på med tillhörande avlyssnande så kunde jag allt konstatera att dämpningen blev faktiskt lite bättre...


Återstod gjorde dock precisiontestet, vi kör som vanligt 30 meter:


  

Minsann - förbluffande...


Efter att ha skjutit 25 skott, fem på varje träffbild, så kunde jag bara konstatera märkbart mindre träffbilder överlag. Här låg den verkligt stora skillnaden på tejpat eller inte tejpat och dämpningseffekten blev plötsligt helt sekundär.


Var detta verkligen en ren slump eller vad hände? Detta ska jag helt klart utforska vidare då 12.80 mm i genomsnitt är ett helt lysande resultat.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 25 april 2010 09:30


Ödets ironi ?


  

James Kitching 1950-2005


Igår var det exakt 5 år sedan James Kitching lämnade oss. Då det har gått några år så har det tillkommit nya entusiaster och alla känner inte till honom och hans betydelse för vår hobby.


Kitching grundade ett företag som hette Fun Supply och som var en mycket populär, men liten, affärsverksamhet som först och främst sålde handplockade luftvapen och tillbehör ifrån Kina.


Betydligt mera känd, och hans verkliga arv, var att han grundade Yellow Forum efter det att The Airgun Letter Forum gick omkull år 2000.


Nu är dock inte dagens Yellow Forum så mycket hans förtjänst utan den verkliga tillväxten hos det forumet beror på dess nuvarande ägare - Steve - som har format forumet till vad det är idag. Nu är det världens i särklass största luftvapenforum med över en miljon unika besökare varje månad!


Steve öppnade forumet internationellt, gav det ett distinkt eget namn, och han har alltid vårdat dess betydelse som just en internationell mötesplats där de absolut största och tyngsta profilerna inom vår hobby träffas.


Just namnet (Yellow Forum), på grund av dess färg, var länge dess inofficiella benämning entusiaster emellan långt innan Steve tog över men James hatade det alltid eftersom han ansåg att Yellow var olämpligt då det på engelska kan uttolkas som feghet. James hade också en helt annan syn på forumet, för honom så var det 100 procent ett amerikanskt forum och vad de utländska besökarna tyckte om detta sket han i högaktningsfullt.


Många detaljer på forumet var vid den här tiden präglade av James syn på omvärlden, mest känt kanske hans NRA-klocka på framsidan. Det var ett räkneverk som bläddrade fram antalet dödade av vapen och antalet räddade av skjutvapen i USA - naturligtvis med antalet räddade som avsevärt flera...


Många USA flaggor och ständigt reklam för just NRA var James profil, han stod solitt bakom det andra konstitionstillägget och försvarade i tid och otid människors gudagivna rätt att bära skjutvapen. De enda som egenligen inte förtjänade rätten att bära vapen i hans syn på saken var kriminella och sådana som hade blivit avskedade ifrån försvarsmakten.


Alla andra (o precis alla andra) skulle naturligtvis få äga vilka vapen som helst. Jag kommer personligen ihåg en lång diskussion med honom där han försvarade mentalsjukas rätt att äga skjutvapen eftersom de inte kunde hjälpa att de led av en sjukdom och därmed inte förtjänade att bli av med sina fundamentala rättigheter som vapenägare. Den gången blev jag faktiskt bannad eftersom den gode James dessutom hade ett rätt hetsigt humör. Bortsett ifrån humöret och en allmänt grinig snarstuckenhet mot oss internationella besökare så hade han bevisligen egna inre demoner att kämpa emot och det var väl därför som just den diskussionen provocerade honom så hårt.


James Kitching blev 55 år gammal och avslutade själv sitt liv en vacker vårdag för fem år sedan igenom att stoppa en revolver i munnen under en period av djup depression.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 24 april 2010 17:00


Kaliber 25 - slår som en kastad tegelsten


  

Studieoffret - en kaja Corvus monedula, ingångshål - 6 mm

 

 

Vi har tidigare i bloggen bekantat oss lite mer med kaliber 25 men idag så öppnade sig möjligheten att studera de praktiska effekterna av kalibern lite närmare. Kajan är normalt en mycket fridsam, om än talrik, svartfågel och brukar sällan ställa till förtret för någon på samma sätt som kråkan eller skatan. Dock så kan kajor under den här årstiden börja sätta bo på de mest olämpliga platser, exempelvis skorstenar och liknande.


Kajor är lovliga fram till och med 15/4 men tillåtna året runt för skyddsjakt, exempelvis på enskilds initiativ, (utan särskilt tillstånd) enligt Jaktförordningens Bilaga 4.


Just för skyddsjakt så ska projektilen vara "konstruerad för att expandera", men exakt vad detta innebär är dessvärre inte klarlagt i lagstiftningen utan öppet för ett eventuellt framtida prejuridikat. En del tolkar icke mantlade projektiler som uppfyllande detta krav, enligt samma logik som för krutvapen, andra tror mera att det krävs hålspetsdiaboler eller liknande konstruktioner för att kraven ska vara uppfyllda.


Exakt vad som gäller vet vi inte men ifrån tidigare tester i expanderande material (skulpturlera, gelatin etc) så har vi sett att diaboler sannolikt inte expanderar överhuvudtaget när de slår igenom det klena material som exempelvis en svartfågel erbjuder.


Vi kan dock konstatera, ifrån just den här aktuella kajan, att en konventionell diabol som HN Baracuda utan minsta tvekan slår rakt igenom målet med bred mariginal, även vid såpass dryga skotthåll som 40-50 meter.


Frågan är bara - hur ser sårkanalen ut?


  

Detta är utgångshålet - imponerande 9 mm (under fjäderdräkten)

 

Tja, ingångshålet var 6 mm och mer var det inte hur jag än mätte. Visserligen så är BSAs pipa undersizad, alltså mindre än de 6.35 mm som diabolen håller, men knappast så så litet som 6.00 mm. En förklaring kan vara att vävnaden har dragit ihop sig lite efter själva träffen då kajan var såpass färsk.


Utgångshålet däremot var något helt annat, drygt 9 mm! Nu kan detta naturligtvis bero på att projektilen har lyckats träffa ett ben eller liknande och börjat tumla, vilket direkt påverkar utgångshålets storlek, alternativ så är diabolen igenom sitt material så mjuk att den splattar ut sig och därmed expanderar - vilket naturligtvis ur rent juridiskt hänseende skulle vara utomordentligt tillfredsställande.


Under alla omständigheter så räcker kaliber 25 - oavsett projektil - utan vidare till för dessa 200 gram små fåglar och detta med mycket bred marginal.

Av Johnny Ottosson - 24 april 2010 15:00


Olika volymer


Robert Gilmore på AoA har gjort en mycket bra guide på olika vapens tubvolymer och rent spontant så känns hans angivna värden mycket bra jämfört med de uppmätta värden som jag tidigare har sett från entusiaster runt om i världen.


Exempel på detta är BSA Ultra som han anger till 75 cc där en duktig entusiast mätte upp 78 cc. Varför Lonestar sedan är angiven till blott 125 cc när de externa måtten på tuben är identiska med Sportsman HV som anges till 152 cc är mera oklart. Det känns konstigt om ventilstorleken är så betydande att den gör upp för hela den skillnaden ensam.


Övriga vapen verkar ligga mycket bra till jämfört med andra källor så här kommer en länk till tabellen i sin helhet.


Länk: http://www.airgunsofarizona.com/Tanks/GunVolumes.html

Av Johnny Ottosson - 24 april 2010 10:16


Äntligen !


Steve och gänget bakom Yellow Forum har äntligen gjort verklighet av planerna på att öppna ett dedikerat forum enbart för luftvapenjakt. Yellow Airgun Hunting Forum är namnet på skapelsen och andressen är (ännu) som följer:


Länk: http://www.network54.com/Forum/622572/


Detta ska bli spännande att följa eftersom många av de tyngsta profilerna på Yellow Forum inte tidigare har velat posta på övriga US-baserade jaktforum som exempelvis Airgun Addictive och liknande.

Av Johnny Ottosson - 23 april 2010 10:30


Crew Cut Sheridan


  

Ett riktigt fynd och en fin klassisk Sheridan

 

Som ni vet så är jag svag för Sheridans klassiska pumpgevär och när min gode vän Tony gjorde ett riktigt marknadsfynd så blev jag bara tvungen att ta med den även här på bloggen. Förutom att vara en Silver Streak i mycket gott skick så har tillhör den även Crew Cut versionen, vilken är ganska ovanlig numera.


  

The Crew Cut

 

Anledningen till benämningen framgår tydligt på bilden ovan. Lådans "huvud", alltså toppdelen har en längsgående räffling som påminner lite om frisyrtypen Crew Cut (typ borstfrisyr, populär på 1950-talet). Jag nämnde lite om dessa i hastigheten när jag skrev artikeln om Sheridan för Vapentidningen men då hade jag inte tillgång till en lika bra bild som här ovan.


Notera också Williams peepsight som tillbehörsriktmedel.

Av Johnny Ottosson - 22 april 2010 10:00


Hova 2003


  

Försnack på parkeringen..

 

Nu är det bara en dryg vecka kvar till årets första riktiga träff så därför tänkte jag köra lite nostalgi med bilder ifrån träffar förr i tiden. Idag är bilderna ifrån träffen 2003 som var på Hova Jaktskyttebana.


  

Utsikt mot banan, också från parkeringen.

 

Träffen det året var på det hela taget väldigt lyckad, bortsett ifrån att våren var sen och man hade inte allt lövverk utslaget som året innan. Uppslutningen var också god med en hel del för den tiden kända profiler.


  

Fredrik Axelsson himself anländer i sin då nya bil..

 

Värd för tillställningen var då, liksom under en rad av år i början på 2000-talet, FX Airguns som först inledde dagen med samling och fabriksbesök innan själva träffen gick av stapeln på skjutbanan en bit utanför Fagerlid.


  

Inskjutningen innan man gick tävlingen..

 

Banan är mycket naturskönt planerad och går igenom mera omväxlande terräng än exempelvis Onsala. Lite kul även med skjutstationer på broar ovanför bäckar och nere vid sjön.


  

JGD - en av de vassaste profilerna på den tiden..

 

Nästan alla som var något i luftvapenvärlden på den tiden var där och eftersom man bara hade en träff på hela året så kom folk ifrån när och fjärran, sista året så kom till och med ett helt gäng över ifrån Danmark.


  

PCP-Roger med sin 707 Tanker som ersatte en vanlig Mk II

 

Överlag så var träffarna på den här tiden inte så besöksrika men nästan alla deltagare hade frekventerat det enda forum som vi hade i landet på den tiden.


  

En av de stora nyheterna det året, FX Exterminator

 

När man ser alla dessa gamla foto ifrån träffarna förr om tiden, jag har ända från Axsor Cup 99 och framåt, så kan man klart se att hobby har utvecklats. För 10 år sedan så körde nästan alla gamla fjädervapen och PCP var mycket udda undantag, att någon sedan skulle äga 2 st PCP var nästan okänt. Idag dominerar PCP stort och många har ett flertal, inte sällan en för varje tävlingsgren.

Av Johnny Ottosson - 21 april 2010 10:00


JSB Ultramag


Idag (måndag) körde jag nya Ultramag i min BSA 22 Ultra och avståndet var som vanligt 30 meter med fullt stöd. Ultramag är ju systermodell till Ultrashock fast med en liten metallspets, skulle den fungera ännu bättre än godkända Ultrashock?


  

Den bästa tavlan..


Tja, vad ska man säga? Till sist så fick jag 5 skott att träffa en 14x14 måltavla men det var inte precis en enkel uppgift. Tavlan ovan var nummer tre och den första som fick 5 skott i rad att träffa. Helt klart så är Ultramag inte på långa vägar lika välpassade för mitt vapen som Ultrashock.


Så är det ju med diaboler och luftvapen, det som funkar i ett vapen kanske inte alls fungerar speciellt bra i ett helt annat vapen..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se