Airpang

Direktlänk till inlägg 28 april 2010

Upp till bevis....

Av Johnny Ottosson - 28 april 2010 10:00


Sanningens ögonblick

 

  

Här har vi FX Airguns Royale redo att packas till kunder runt om i världen






Så, visst kan det vara kul att läsa vad någon tycker om ett vapen men inget är så intressant, tycker jag, som att se de riktiga sifforna. Kalla, kliniska siffor som ger svart på vitt vad någonting presterar - helt oavsett vad alla tror..

 

Idag så ska vi börja med att torrbryta Independence i källaren. Exakt vad kan den prestera utan en extern lufttub monterad? Hur många skott får man, vilken hastighet, energi och spridning kan man förvänta sig?


Here we go...


Kronografen är en Chrony Beta (m/ljussats), diabolerna är FX-P på 16 gn, avståndet till kronografen 40 cm. Vapnet handpumpades till prick 220 Bar enligt den inbyggda nya förbättrade 42 mm manometern.


Skott 1: 887 fps - 220 Bar starttryck

Skott 2: 901 fps

Skott 3: 908 fps

Skott 4: 907 fps

Skott 5: 903 fps

Skott 6: 892 fps

Skott 7: 869 fps - 110 Bar återstår

Skott 8: 839 fps

Skott 9: 807 fps - 80 Bar återstår


Ifrån ovanstående så påstår jag att vapnet ger 6 bra skott mellan 887-908 fps, alltså en spridning på 21 fps. Genomsnittsvärdet av dessa var prick 900 fps vilket ger en genomsnittlig avvikelse på 2.33 procent. Räknar man om metriskt så betyder 900 fps en hastighet av 274 mps och anslagsenergin på 29 ft/lbs blir översatt till 39 joule.

 

När vi nu har skjutit så måste ju vapnet handpumpas upp igen till ursprungstycket på 220 Bar och jag startar då på 80 Bar. Då erhöll jag följande värden:


Efter 10 pumptag - 120 Bar

Efter 20 pumptag - 165 Bar

Efter 30 pumptag - 215 Bar

Efter 34 pumptag - 220 Bar


Så långt kronografen och Chairgun. Vad tycker då jag? Det som alltid slår mig är hur tyst den skjuter, det upphör aldrig att förvåna mig. Om det finns en feature (ännu) som riktigt ställer Independence i någon form av särställning så är det shroudsystemet. Jag har aldrig skjutit ett luftgevär (faktiskt oavsett effekt) som har låtit mindre, oberoende av vilken ljuddämpare som har suttit monterad. Independence är faktiskt kusligt tyst och även Sandstig, som var storligen imponerad över tystnaden ifrån sin Royale, noterade spontant just detta.


Faktum är att den är så tyst så jag kan tänka mig att någon väljer den här modellen enbart på grundval av just detta, tystnaden är helt enkelt förbluffande.


Mera då...


Jag tycker att den är stor, fysiskt stor. Kanske inte så tung men lång. Nu har jag iofs personliga preferenser för små vapen fast min spontana tanke när jag fick bössan i handen av Fredrik i receptionen på fabriken var ändå hur jag ska nå spännarmen när den är maximalt öppnad. Sådana gibbonarmar har jag helt enkelt inte. Fredriks lösning var simpel - man håller helt enkelt vapnet längre upp jämfört med ett konventionellt pumpgevär som exempelvis en Sheridan. Detta är faktiskt inte så konstigt eftersom Independence är så oerhört mycket lättare att pumpa och då behövs inte det traditionella pumpvapengreppet.


Jag hade gärna sett den lite kortare. Nu finns det dock ingen gratis lunch, som talesättet säger - hade den haft en kortare spännarm så hade man givetvis fått anstränga sig mera för varje enskilt pumptag.


Detta är de spontana första intrycken, idag har jag lagt en halv ask diaboler och jag kommer sannolikt att skjuta Independence varje kväll de närmaste veckorna, både stationärt med 500 cc flaskan (vilket lockar mig) men även ute i skog och mark när jag ska hälsa på farsan ute på hans lantställe med vidsträckta skogsmarker som innebär många promenader och inga vettiga möjligheter till att medföra en dykarflaska.


Ni får alltså förvänta er en hel del inlägg om just Independence framöver på bloggen, jag hoppas ni överlever detta...

 
 
Ingen bild

zeke-cool

28 april 2010 10:19

Intressant läsning Johnny!Har du löfte om att du
får skruva på vapnet så kan du testa med att
spänna hammarfjädern lite! De två första skotten
var ju lite låga!

 
Ingen bild

Sandstig

28 april 2010 10:34

Ah hårda fakta är underbart ;)
Bra jobbat Johnny!

 
Ingen bild

Max

28 april 2010 13:49

Äntligen ett seriöst och bra prov. Kan du inte redovisa resultaten i metriskt system? Det är bara förvirrande när man blandar med imperialistiska termer. Ska förhoppningsvis hämta mitt ex av denna leksak på lördag:)

 
Ingen bild

zeke-cool

28 april 2010 19:10

Johnny!De bössor på bilden ser ut att ha den nya större manometern? Vet du om det möjlig att uppgradera från den gamla till den nya om den
har bättre kvalitet??

 
Ingen bild

Johnny

28 april 2010 19:13

Zeke: Den nya stora manometern passar inte eftersom den är fysiskt större.

 
Ingen bild

zeke-cool

28 april 2010 19:33

Johnny!Jag kikade på min Royale angående manometern!Det kan vara så att man flyttat hålet i
blocket en bit bakåt för att få plats för den större manometern!Du kan väl kolla det med Fredrik!Det skulle också vara av intresse om du
kan fråga honom om när det går att få Independence med valnötstock!

 
Ingen bild

Sandstig

28 april 2010 20:19

Zeke-cool: Visste inte att du hade en Royale, är du nöjd? Kaliber? :)

 
Ingen bild

Johnny

28 april 2010 23:00

Independence kommer även med valnötstock.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards