Airpang

Direktlänk till inlägg 19 april 2010

Gelatin - del 2

Av Johnny Ottosson - 19 april 2010 10:00


 

Diverse ammunition i gelatin
Idag så härdade gelatinet fint så då blev det dags att köra lite tester på detta. Egentligen så var avsikten att pröva Ultrashock 22 men av detta blev intet. På grund av det dåliga vädret med all blåst så fick jag använda min källare på blott 10 meter och redan det första skottet avslöjade att idén runt testet inte var något vidare - diabolen blåste bara rakt igenom utan märkbar fartminskning..


  

Först igenom 23 cm gelatin och sedan 5 cm telefonkatalog..

 

Igenom detta så försvann direkt tanken på att använda gelatinet till 62 joule Lonestar, redan 25 joule Ultra gjorde ju att diabolen for rakt igenom. Det blev alltså dags att tänka om rejält - o plocka fram den lilla CZ. Mängden och konsistensen av gelatinet kanske passade bättre till 8 joule..?


  

 Blått streck: 22 Ultrashock - mer än 23 cm

Röd ring: JSB RS 177 - 19 cm

Gul ring: JSB Ultrashock 177 - 15 cm

Blå ring: Predator pellets 177 - 14 cm

Ljusgrön ring: Ultramag 177 - 12 cm

Mörkgrön ring: 10 cm Predator pellets utan spets

 

Här kunde jag konstatera att målmedium och projektileffekt lirade harmoniskt. Jag körde 4 stycken "jaktdiaboler" avsedda för att expandera tillsammans med 1 vanlig rundnosdiabol, vilken slog in längst - som väntat.


  

JSB Ultrashock


JSBs nya Ultrashock expanderade inte överhuvudtaget. Sannolikt beror detta på att farten var för låg men hade den i gengäld varit högre så hade diabolen passerat gelatinet utan större problem, den slog helt klart längst in av alla de expanderande sorterna.


  

JSB RS - kolla präglingen efter räfflingen, detta är ingen ST-pipa minsann..

 

Som förväntat så slog RS in längst, den är ju inte byggd för att expandera alls och den är sannolikt dessutom mycket verkanseffektiv i min CZ med dess måttliga effekt. Notera den fint utblåsta kjolen samt den tydliga präglingen av räfflorna. Detta är en diabol som levererar mycket bra precision och hög effekt ur just detta vapen vid den här hastigheten. Materialet är dock ganska mjukt så jag hade nog egentligen inte förväntat mig att den nästan skulle passera hela gelatinblocket.


  

Predator pellets, inte mycket expansion där heller..


Inte ens annars bra presterande Predator expanderade märkbart. Sannolikt beroende på det mjuka mediet. När jag har skjutit Predator i skulpturlera tidigare så har expansionen varit minst sagt explosiv..


  

En svärm diaboler som kom ungefär lika långt..

 

Notera den skarpt böjda projektilgången för JSB Ultramag. Troligtvis så var det någon obalans precis efter anslaget som fick den att svänga ganska tvärt och detta gav en kortare projektilgång än vad som hade varit fallet ifall den hade gått helt rakt. Då hade den säkert kommit ungefär lika långt som Ultrashock.


Sammanfattningsvis så är jag lite tveksam till gelatinet som målmedium. En del menar på att det är realistiskt och motsvarar ungefär det mostånd som en projektil möter i exempelvis en nötskrika etc men om så är fallet så tror inte jag att kravet för skyddsjägare på expanderade projektiler är relevant. Min Ultra sköt ju Ultrashock med knappa 180 mps och den drog igenom 28 cm med målmaterial, först 23 cm gelatin och sedan 5 cm kompakt pappersmassa.

Jag kan inte förstå hur någon förväntar sig att det ska ske någon som helst expansion i den typen av vilt som vi kan skyddsjaga med luftgevär om detta är med sanningen överensstämmande.

När det gäller bara att matcha diaboler mot varann så håller jag nog skulpturleran ifrån Panduro hobby högre, den är så hård att .22 Predator pellets med 200 mps bara slår in 10-11 cm men effekten är helt klart mera spektakulär.

Nästa reflektion är just vikten av att vara försiktiga även med "klena" luftvapen under 10 joule. OM gelatinet är representativt för mänsklig vävnad så är det inte speciellt trevligt att bli träffad av en projektil som redan vid 8 joule drar in 19 cm in i kroppen - med 25 joule så handlar det sannerligen om en livsfarlig händelse.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Per-Erik

19 april 2010 13:12

Om jag kommer ihåg rätt så ska en BB som träffar gelatinet med 180 m/s penetrera 8,8 cm om det har rätt hårdhet för att simulera mjukvävnad.

MVH/Per-Erik

 
Ingen bild

Johnny

19 april 2010 13:38

Det kan nog stämma gott. Jag pratade med Fredrik Axelsson om detta tidigare idag och han sade att 11 cm för 177 med 200 mps o 10J är rätt konsistens. Sannolikt så var min mix lite för mjuk.

 
Ingen bild

Sandstig

19 april 2010 14:12

Då tror jag att min sats var rätt så nära rätt konsistens! Skall göra en ny nu i dagarna :)

 
Ingen bild

Silwer

19 april 2010 17:21

Jo nog belv det för mjukt alltid, polaren blandade till en liknade kaka och det gick åt massor med gelatinpuulver, den orkade inte 45J skjuta igenom iaf så den var lite intressantare om det var sånna vapen.

Dina 62J kan nog ha gått igenom om inte den större kulan bromsas för mycket, vilket den borde göra med.

 
Ingen bild

Markus

19 april 2010 18:27

Das sind sehr schöne Bilder. Mir gefällt besonders die Großaufnahme von JSB RS. Bitte mach noch mehr Großaufnahmen der anderen Diabolos.

 
Ingen bild

zeke-cool

19 april 2010 20:16

Intressant test Johnny! Jag har en gammal julskinka i frysboxen funderar om jag ska göra
lite tester på den!

 
Ingen bild

Superbee

21 april 2010 21:49

Intressant test!
Jag har full förståelse för resonemanget om att kravet för ammunition "konstruerad för att expandera" för skyddsjakt av de vilt som vi får skyddsjaga är totalt befängt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se