Airpang

Direktlänk till inlägg 14 april 2010

80 meter igen....

Av Johnny Ottosson - 14 april 2010 10:00



 

Longe Range Lonestar

 


  

Mer nöjd kan man knappast vara..



Idag så utnyttjade jag dagens sista minuter av dagsljus för att testa Lonestar på 80 meter, precis som 200 fick göra igår. Skillnaden nu var att jag fick perfekt vindstilla väder vilket är oerhört viktigt bortom 50 meter med luftgevär.


Resultatet lät inte vänta på sig.


Lonestar är den mest solida långdistansbössa jag någonsin har ägt eller skjutit.


Jag har tidigare med lätthet legat under 10 mm för 5 skott på 50 meter med 6 mm som all time low. Min gode vän Sandstig levererade också enormt fina träffbilder med den, givet att han inte hade skjutit in sig på den, och på ännu längre avstånd så cementeras den här uppfattningen ordentligt.


Dagens resultat för 5 skott på uppmätta 80 mm blev 12 mm...!??!


Jag börjar förstå att Harry Fuller dyrkar sin kaliber 25 BSA som han använder till sina 200 yards experiment. Hade jag inte själv skjutit så hade jag knappt trott mina egna ögon. Visst sköt Lonestar, som sagt, mycket bra på 50 meter men 80 meter är mer än 50 procent längre och varje meter bortom 50 meter är betydligt svårare än de meter som ligger mellan 50 meter och skytten.


Jag ska erkänna att jag skjuter inte Lonestar så ofta, den har många sidor som inte tilltalar mig. Den är lång som ett kvastskaft, tung och en smula klunsig, samt ger bara 15 skott på en fyllning mellan 240-150 Bar. Lägger man sedan till att den är groteskt tung att ladda och anspänna så är den definitivt ett vapen som jag normalt borde ha undvikit.

Men..

Den har två goda sidor som förlåter allt. När den levererar så gör den det med besked! Här finns kraft och här finns - desto viktigare - en sanslös egenprecision, som egentligen måste upplevas.

Idag klickade jag mig upp 30 steg, lade förstoringen på x18 samt ställde in parallaxen på strax under 100 meter. Därav att träffbilden inte blev så centrerad. Gissa om jag var nervös för sista skottet i den serien när jag efter fyra träffar förstod att den verkligen kommer att bli tät och fin..?

Fredrik: Jag vet att du läser detta, så nu är handsken kastad. Om din nya ST pipa kan ge detta eller ännu bättre så kommer jag att bli MYCKET imponerad, den saken är säker...BSA må ha en gammal och sliten utrustning för att hammarsmida sina pipor men de pipor som blir bra verkar verkligen vara i särklass.

Erik: Du frågade lite om hur min bana ser ut så jag tog därför lite miljöbilder, som du efterlyste. Här kommer dessa:

  

Banan..


Här är min fönsterbräda med den lilla bäckravinen rakt framför. Till potatislandet vid spetsen av den nedre kanten på det öppna fönstret så har vi 30 meter. Den vita kanten som syns strax ovanför är en isolering till ett litet pumphus (skymt av fönstrets nederkant), till höger om detta lilla pumphus finns ett träd där jag sätter tavlorna för 50 meter, vilket är exakt detta avstånd. Snett ovan den vita kanten så kan man ana måltavlan för 80 meter. En bättre bild finns här nedan:


  

Maximalt inzoomat med systemkamerans Tamron objektiv


Här har jag en closeup med maximal zoom på kameran. Mellan potatislandet i förgrunden och den vita kanten på pumphuset så är det 20 meter. Mellan den vita kanten och tavlan (i mitten av fotot) så är det ytterligare 30 meter.


Längst upp på fotots vänstra hörn så ser man ett rätt så grovt träd. Precis till vänster om detta träd så har jag röjt en allé som ger ytterligare 20 meter till de tidigare 80 metrarna - inalles 100 meter.


Noga räknat så är avståndet till målträdet på den banan faktiskt 102 meter när jag mätte, jag räknar det dock som 100 meter för att kompensera en eventuell avvikelse i mätningen eftersom måttbandet är 50 meter och otympligt att hantera, måste snart skaffa en lasermätare.  


Problemet här är att trots 4300 kvm tomt så går 25 av dessa 100 meter utanför min egen tomt och över en ödemark som en granne en bit bort äger. Som en parantes så är 80 meters banan i en annan vinkel så den hamnar fortfarande inom egen tomt, precis i hörnet av den.


Hursomhelst så vill jag ha tag på grannen som äger ödetomten/utmarken innan jag börjar skjuta där. När jag röjde marken i höstas/vintras så var han väldigt nöjd över detta då elbolaget hade klagat på undervegetationen så jag hoppas att detta kan komma mig till gagn nu när jag så att säga vill bruka lite av marken där.


En sak är iaf säker - mera skytte på 80 meter kommer det att bli.


Nu är det vår, det är ljust till 20.00 och den sista kvarten av detta brukar vara mycket vindstilla. Nu är vintern glömd, nu kommer det att skjutas varje kväll...

 
 
Ingen bild

Thomas

14 april 2010 11:44

Det vore himla skoj och få se hur dina två bössor går på 100 meter. Ser fram emot det.

 
Ingen bild

Sandstig

14 april 2010 15:02

Johnny: Så fort licensen kommer och min Royale ramlar ner så kommer jag bort och skjuter :)

 
Ingen bild

Grövsten

14 april 2010 22:20

Grymt bra träffbild..
Ska även jag, i sommar skjuta på 80 och 100 m. Inspirerande.... : )

 
Ingen bild

Erik

15 april 2010 09:41

Kul med bilderna - rena drömmen för en luftskytt att bo så där :0)
Lonestaren går ju oförskämt bra - Vilken ammo(eller har jag missat det bara)?
PS Inte så kul om Du skulle få för Dig att skjuta med rugern och darra till så Du skjuter av luftkabeln (den nedre) ;0) DS

 
Ingen bild

Johnny

15 april 2010 17:58


Både Lonestar och Ultra kör jag med Baracuda.

Kabeln har jag redan skjutit av en gång..

 
Ingen bild

Superbee

16 april 2010 07:50

Imponerande träffbilder! Jag är också avundsjuk på din privata bana!
Ta med bössan till skjutbanan o kör 100m träffbilder och jämför med din 10/22!

 
Ingen bild

Johnny

16 april 2010 18:21

Tja...

Enklare att skjuta 1022 och Lonestar på den egna 100-banan så att jag slipper åka någonstans..

 
Ingen bild

Silwer

17 april 2010 13:57

Ett part bilder på banan skulle vara kul, bara så man får sig en uppfattning om hur avundsjuk man ska vara.

 
Ingen bild

Johnny

17 april 2010 15:25

Silwer: Syns inte bilderna, eller vadå?

 
Ingen bild

Silwer

19 april 2010 16:31

Jo iofs, men du har ju suttit inne i huset och knäppt ett par bara längs banan:-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards