Airpang

Direktlänk till inlägg 4 april 2010

Ännu mera storsäljare...

Av Johnny Ottosson - 4 april 2010 10:00


CZ 200 - del 3

 

Nu har vi tittat lite på historien bakom tillkomsten av 200 samt olika effektnivåer/versoner av modellen. Idag ska vi kolla lite närmare på själva vapnet, dess ergonomi och hur det fungerar att använda det.

Det mest framträdande som de flesta reagerar på när man får modellen i handen är formatet - det är en otroligt liten och lätt bössa. Mitt eget exemplar, som är en Targetmodell, har en justerbar bakkappa vilket gör att både totallängden och längden till avtryckaren kan förändras. Totallängden är alltså ställbar mellan 82 cm till 89 cm och detta kan då jämföras med en Webley Tracker som ligger på 93 cm.

Avståndet mellan bakkappan och avtryckaren är på samma sätt också justerbar, mellan 32 till 38 cm. Detta gör att modellen passar lika bra för barn/ungdomar som för vuxna. Vikten (utan riktmedel och övriga tillbehör) hamnar på 2400-2600 gram (beroende på stock).

På alla versioner så är arvet ifrån tävlingsmodellerna markant, pistolgreppet är nästan vertikalt och man har en ganska hög siktlinje när man lägger an normalt. Detta blir helt perfekt för diopter eller kikarsikte. Den annars så vanliga anpassningen hos andra vapen till användandet av konventionella öppna riktmedel saknas av naturliga skäl helt och hållet.

Som original så är avtrycket justerbart på två sätt, dels så kan avtryckarbladet skjutas fram och tillbaka på en lätt lutande ramp och dels så kan avtryckarvikten justeras med en ställskruv. Min avtryckare ifrån Rowan Engineering har dessutom justermöjligheter i form av att själva avtryckarbladet kan höjas/sänkas samt skänkas i sidled. Överlag så anses avtrycket som bra, i relation till prisklassen, men själva avtryckarbladet är tyvärr som original i plast vilket ger en lätt fjädrande känsla som inte är speciellt behaglig. En eftermarknadsavtryckare är alltså varmt att rekomendera.

Vapnet repeterars/anspänns med ett repeterhandtag som sitter längst bak på blocket och som går ut åt höger. Att spänna upp är väldigt mjukt och lätt eftersom hammarfjäderns förspänning är låg. Placeringen av repeterhandtaget är också sådan att man kan sluta mekanismen endera igenom att använda handtaget på konventionellt sätt eller igenom att trycka på repeterhandtagets ände med tummen och sedan fälla ner handtaget i viloläge med pekfingret. Detta går betydligt fortare och det känns ofta som det naturliga valet om man exempelvis har försett sitt exemplar med ett eftermonterat magasin.

Targetmodellen är också lite speciell eftersom den förutom justerbar bakkappa även har en justerbar kolvkam som kan ställas upp och ner med en spännvidd på ca + 6 cm som mest. Justeringen sker igenom att man lägger till eller tar bort justeringsbrickor tills önskad höjd har uppnåtts. Dessa är så finurligt konstruerade att man inte behöver demontera kolvkamstoppen för att justera om utan det räcker med att man släpper lite på skruvarna så att brickorna kan sättas in eller tas bort.

I nästa del så ska vi kolla närmare på själva drivkällan och pipan samt tuberna som är valbara till modellen.

 
 
Ingen bild

aa

5 april 2010 08:42

Det är ett jävla tjat om CZ 200

 
Ingen bild

Johnny

5 april 2010 11:28

Det är riktigt och mera kommer att komma.

Prioriteten för min del är att skriva en del av det som främst intresserar mig själv och den här modellen är jag mycket road av.

Alla delar dock inte detta intresse för just den här modellen och därför varvar jag även med annat material.

En stor del av bloggen innehåller dock, de facto, material om 200, div BSA samt de speciella intressen som jag själv har inom Sporting Airguns i första hand ballistik, långhållsskytte i allmänhet och i synnerhet med effektsvaga vapen osv..

Likaså är en hel del reklam ifrån en svunnen tid och tekniska innovationer.

Vad som är mera sparsamt förekommande är fjäderluftgevär och i synnerhet sådan som är både billiga och moderna, typ Hatsan och Gamo.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards