Airpang

Direktlänk till inlägg 2 april 2010

Mera nostalgi...

Av Johnny Ottosson - 2 april 2010 10:00


 

Ännu en svunnen tid


Jag formligen älskar gammal reklam och i synnerhet sådan om vapen så ni som inte delar denna passion får ta ett djupt andetag igen för nu kommer det mera..


Denna gång så är det Webleys granne i Birmingham som har betalat reklambyråerna och BSA annonserade flitigt ända sedan de började med luftvapen på tidigt 1900-tal.


  

Julannons anno 1914


I den första annonsen så är det uppenbart att kriget står inför dörren. Med en underton av domedagsstämma så förkunnar annonsen myndigt och medkännande:


"At the present time almost everybody naturally desires to prepare for home defence. The principal object is too become expert with rifle."

 

Skälet till annonsen var att BSA hade sålt slut på miniature rifles (salongsgevär) och ville nu påminna den köpande allmänheten om att luftvapen var minst lika ändamålsenliga för att öva upp sin skjutförmåga med som de "riktiga" vapnen.




Längre ner i texten så förklarar BSA att dess luftgevär minsann levererar lika god praktisk precison - ut till 25 yards - som deras vapen med kaliber 22LR.

  

Ännu en julannons


Även efter det stora kriget så fortsatte BSA med att annonsera sina vapen på ungefär samma sätt men nu låg fokus på ungdomen snarare än de ansvarskännande vuxna männen som skulle lära sig hantera ett gevär. Raderna av fördelarna med just luftgeväret staplas som vanligt upp. Ingen licens krävs, vapnet varken ryker eller väsnas och till detta så kommer ju alla moraliska värden som intimt är förknippade med skjutvapnen. Annonsen lär oss att skytte skapar ansvarskänsla, goda ögon (!), viljestyrka och självkontroll - nästan dygdefullt minsann...dessutom så får man 33 diaboler för en penny...

  

Something for the Yanks..


Inte bara i England utan även i USA så borde man ju kunna sälja luftgevär, eller hur? BSA var tidigt ute och här är en annons ifrån den dåvarande importören i New York. Nyckelordet var skadedjursutrotning och jakt, den saken stod helt klar bara man läste rubriken:


"For killing Possums, Crows, Rats, Rabbits, etc."

 

Vidare så utlovade man att "will kill clean to 50 yards", inte illa. Om köparen möjligtvis skulle tvivla på detta så fanns förklaringen strax nedanför:


"Equipped with Foresights and Backsights"


Vapnet hade alltså riktmedel, detta måste ju vara skälet till den goda precisionen, eller hur..? Vapnet skulle minsann skjuta bättre än vad man själv klarade på 50 yards och därtill bättre än ett 22 LR på avstånd ut till 25 yards..



  

Cadets, föregångare till legenden Meteor.


Nu lämnar vi mellankrigstiden och hamnar i brittiskt tidigt 1950-tal. BSA har ett solitt grepp om den inhemska marknaden och om sonen i familjen skulle börja skjuta så var det givna valet en Cadet. Detta är sannerligen en av de få annonser jag har sett där en tillverkare använder "extra-heavy trigger pull" som försäljningsargument FÖR ett skjutvapen. Kanske något för dagens BSA och Ruger o ta efter?


På den här tiden fanns det inga säkringar, inte ens på vapen riktade åt barn, utan ett hårt avtryck ansågs istället som säkerhetsfrämjande. Cadet var en modell att slita på, vilket annonsen också framhävde och vapnen dög gott för pest shooting.


När gossen sedan växte upp så kunde han lämna sin Cadet till lillebror och ta steget över till den något större Cadet Major. Tyvärr blev inte Cadeta några större framgångar i skenet av Cadet Majors efterföljare Meteor och med den sistnämnda i sin lineup så ersattes den lilla Cadet med BSA Merlin, vilken också sålde dåligt. Alla ville ju skjuta Meteor - luftgeväret som hade kikarsikte..


  

Nu har pappa pottfrisyr och polisonger..


Ytterligare 20 år senare så heter barnmodellen hos BSA istället Buccaneer. En udda tingest som började sin karriär som en luftpistol i form av modellen Scorpion. Den i sin tur baserades på en förkrympt Meteorteknik så man kan väl säga att cirkeln blev sluten. Udda för Buccaneer var stocken av plast, en absolut nyhet för BSA.


Tumhålsstock med pistolgrepp och dessutom i plast? Detta var sannolikt djärva steg för BSA men modellen tillkom inte av ren skaparglädje utan som ett motmedel i en allt bistrare konkurrans. Knappt ett decennium senare så skulle BSA gå omkull och förvärvas av GAMO, kanske i och för sig en av de bästa förvärven som har skett i vapenvärlden då BSA idag är ett relativt välmående företag, om än ägda av en familj nere i Spanien.



 
 
Ingen bild

Erik

2 april 2010 11:33

5 getingar av fem möjliga för det här inlägget

 
Ingen bild

Gösta_80

2 april 2010 12:21

kul me sånna här inlägg :)
å se historian bakom...
långt mycke häftigare å läsa om än titancarbon super reggulerade pcp bössor som finns idag, även om dom oxå är roliga :)
bra blogg!

 
Ingen bild

Silwer

3 april 2010 01:10

Är de så små från början eller kan du få targ i dem större?
Nu har du väl inet hur mycket utrymme som helst, men sånt här är kul att bevara på nåt sätt.

 
Ingen bild

Silwer

3 april 2010 01:16

Faktum är ju att El Gamos övertagande av BSA inte blev den katastrof säkert många trodde, i stället har de ju fått hålla på själva i UK, byggt egna konstruktioner osv.

Det är nåt annat än man kan säga om Htsan vedervärdiga övertagande av namnet Webley (utan Scott tydligen), det är rent värdelöst, där borde de släppa tänkandet tillbaka till UK.

Fast det kanske de har nu med den här pumpbössan jag tror du hade med på bloggen?

Vet att du inte håller med men för mig är Webley & Scott ett märke med anor, struntsamam att de satsade fel osv, de förtjänade inet detta, jag hade hellre sett dem gått helt i konkurs.

Turkiet är inte ett land jag vill gynna på något sätt och jag vill inet ha med dem i EU heller.

Hellre köper jag nåt kinesiskt.

 
Ingen bild

Johnny

3 april 2010 10:01


Jag har dem större men bloggen tar bara 500x500 som störst så då blir de ibland lite för små..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards