Airpang

Direktlänk till inlägg 26 mars 2010

Mera storsäljare...

Av Johnny Ottosson - 26 mars 2010 10:00


CZ 200 - del 2

 

Idag kommer andra delen i min serie om CZ 200 och alla dess systerversioner. En del har frågat lite om strypningarna på dessa vapen, som jag lite hastigt berörde i förra delen. Här kommer därför mer utförlig information om detta.


En 200 (oavsett om det är Daisy, AA eller CZ) kan vara strypt på två olika ställen. Antingen igenom förspänningen på hammarfjädern och/eller via en justerskruv till transferporten, placerad på blockets högra sida. Utöver detta så kan en del modeller ha en trängre (mindre hål borrat) transferport samt en annan hammarfjäder.


Om man privatimporterar en 200 ifrån England idag (vanligtvis under Air Arms varumärke) så är den strypt enligt de brittiska reglerna för AT (Anti Tamper) men om man istället privatimporterar dem ifrån Tyskland (vanligtvis under CZ varumärke) så saknas detta.

Bakstycke med AT


På UK-versionerna så har bakstycket till hammarhuset ingen skåra för ett spårskruvmejsel utan ytan är helt slät. Dessutom så är den försedd med Loctite för att ytterligare försvåra service/trimning. Bakstycket justeras in vid fabriken och dras på plats med en sugkoppsliknande tingest innan Loctiten härdar och sedan sitter bakstycket där det sitter.


  

Bakstycke utan AT

På CZ-versionerna och äldre (innan oktober 2008) Air Arms så var bakstycket istället försett med en skåra för en spårskruvmejsel och den Loctite som användes var av den mjuka typen som lätt kunde forceras med vanlig handkraft. Då kan man byta/serva hammarfjädern och förändra effekten enligt egna önskemål.

Justerskruv med AT


Justerskruven till transferporten är normalt en vanlig insexkruv men på UK-versionerna så är denna ersatt med en härdad stålskruv som man dessutom har förankrat med Loctite och dragit bort huvudet ifrån. Den är mycket besvärlig att avlägsna och detta tillrådes icke.


  

Justerskruven saknas på CZs version.

 

På CZs version så finns det överhuvudtaget ingen justerskruv. Vapnet har alltså det flöde som stämmer med dess tänkta effekuttag, antingen 7.50 joule eller 16 joule. Den som önskar kan därför borra upp 7.50 joule till högre effekt.



 
 
Ingen bild

Silwer

26 mars 2010 12:37

Hur många bra skott får man ut i 10 respektive 16J med denna?

 
Ingen bild

Johnny

26 mars 2010 13:29

Räknar man kaliber 177 och 20 fps spridning som bra skott så är det 100-105 st resp 40-45 st.

 
Ingen bild

Silwer

26 mars 2010 21:04

Det är ju helt ok, man kanske skulle skafaf en sån där som 10J vapen.

 
Ingen bild

Johnny

26 mars 2010 22:20


Så gjorde jag.

 
Ingen bild

Silwer

26 mars 2010 22:23

Eftersom man får köpa en tysk, hur är det bara lite justering på den skruv du visar som krävs för 10J?

För AT bär mig emot sen får det stå AA på den hur mycket det vill.

 
Ingen bild

Johnny

27 mars 2010 16:13

Vill man ha 10J så får man lägga in en speciell bricka i bakstycket till hammarhuset, detta är för marknaderna på 10J som Sverige, Tjeckien och liknande. Själv kör jag dock utan denna och ligger på 8J. Anledningen är att jag tycker att den blir mjukare och skönare att skjuta så.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards