Airpang

Direktlänk till inlägg 18 mars 2010

Ett bra mål

Av Johnny Ottosson - 18 mars 2010 10:00


Caldwell Spin Target

 

  

Caldwell Spin Target


I somras så köpte jag ett snurrmål ifrån Caldwell på Elmia-mässan och nu har jag använt detta flitigt under 9 månader.


Snurrmålet fungerar perfekt för vanliga 10J-vapen från 10 meter och längre. Jag har inte prövat det med starkare vapen utan har det uppställt i trädgården för att kunna dra några skott om jag vill på morgonkvisten innan jobbet eller då det regnar och jag inte vill gå ut för att skjuta/byta tavla.


Slitstyrkan känns god och extra orange lappar medföljer för att man ska kunna renovera målet efter hand. En annan fördel är att målet kan vikas ihop helt platt utan verktyg vilket gör den lätt att förvara/transportera.


Kontruktionen är sådan att de nedre paddlarna slår upp 180 grader bakåt och fastnar då i ett upp-o-ner läge för att på långa avstånd tydlig markera en träff. När man sedan skjuter det femte skottet på den stående paddeln upptill så fäller den ner de fyra undre paddlarna när den själv faller bakåt. Då är målet så att säga nollställt och redo att beskjutas igen.


  

Målet på vintern..


Funkar det då? Jodå, det fungerar fint men ju längre avstånd man har och desto klenare vapen ju mer noga är det att målet står på ett horisontellt plan, likvärdigt med vapnet. Om man, som jag, beskjuter det snett ifrån ovan (ifrån ett fönster) så krävs det mera kraft för att få de nedre paddlarna att orka slå hela vägen upp så att de fastnar.


Ifrån min skottposition, drygt 5 meter upp, till en plan gräsmatta så fungerar det bra ut till ca 30 meter med 8 joule kaliber 177. Längre avstånd gör att paddlarna slår bakåt men inte tillräckligt högt för att fastna.


Jag misstänker att målet är lagom för runt 15-16 joule (UK) då det torde vara tillförlitligt upp till 50 meter. Med grövre vapen som min Ultra (25 joule) har jag inte vågat pröva då jag inte vill riskera att förstöra paddlarna. Samma sak diskvalificerar naturligtvis även Lonestar (63 joule) och 22 LR.


Mycket viktigt är det att målet står åt rätt håll för att det hela ska fungera korrekt. Vinterbilden visar rätt håll, med stödpinnarna framåt, medan sommarbilden överst visar fel håll, med stödpinnarna bakåt.


En stor fördel med målet är att träffzonen matchar vanliga HFT-fallmål vilket gör att detta mål även kan simulera vanliga tävlingsfallmål så att man på ett enkelt och billigt sätt kan övningsskjuta inför HFT utan att behöva trassla med snören och liknande.


Storleken på paddlarna är en diameter på 43 mm och godsgrovleken är 2.50 mm.


Tillsammans med ett magasinvapen (PCP) som ger runt 10-15J, eller ännu hellre en semiautomat, så ger målet oerhört mycket skjutglädje för sina pengar. Själv råkade jag skjuta min 200 ner under 70 Bar utan att tänka på saken - av bara farten.


Prislappen var 199 kr men den kan även privatimporteras ifrån USA då den kostar $15 + frakt.


I morgon: Politiskt korrekt - knappast idag

 
ANNONS
 
Ingen bild

MR

18 mars 2010 20:41

Köpte .22LR snurran från nämnda företaget i somras, den fungerar till fullfarts PCP, har inte fått några som helst deformationer (förutom med .17HMR.. ;) ) och det är ju inte så konstigt då den är gjord för .22LR.

Det kan vara lite svårt att få målen att "fastna" på längre avstånd än 50m (svagt ställd Tornado .22 250m/s 16gr JSB), Axsorn tippar dom på 100m vallen utan problem.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se