Airpang

Direktlänk till inlägg 24 februari 2010

Udda klassiker

Av Johnny Ottosson - 24 februari 2010 10:00


 

Gamla GamoGamo (El Gamo) är ett varumärke och ett företag som de flesta luftvapenentusiaster har träffat på. Tillsammans med turkiska Hatsan så är Spanska Gamo de absolut vanligaste vapnen i de lägre prisklasserna då man söker ett fjäderluftgevär. De allra flesta entusiaster har ägt eller åtminstonde skjutit med någon modell ur Gamos mycket omfattande sortiment.


Egentligen så grundades företaget på 1880-talet under firmanamnet Antonio Casas och pysslade då mest med blygjutning. Man tillverkade alltså blylegeringar för alla tänkbara olika applikationer. Efter andra världskriget så var ett av dessa tillverkning av sportrelaterade blyprodukter som fiskesänken och luftvapenprojektiler (diaboler).


Just diabolerna blev mycket uppskattade för sina goda produktionstekniska kvalitéer och eftersom många andra länder (exempelvis England) hade sin industri i spillror eller inte fick bedriva vapenrelaterad produktion (Tyskland) så växte den här marknaden ordentligt. Produktområdet blev så stort att det fick ett eget varumärke - Industrias El Gamo - och under 1959 så började man inrikta sig enbart på luftvapenammunition med siktet inställt att även gå vidare med luftvapen.


Varumärkesvalet var ingen slump, El Gamo var ett berömt krigsfartyg som med sin för den perioden enastående bestyckning fick en legendstatus inom den spanska marinhistorien.


Under 1961 så började dåvarande El Gamo alltså att tillverka luftgevär, i samarbete med Juaristi. Detta företag var redan på den här tiden väletablerade och hade all den knowhow som krävdes för att framställa luftvapen. Juaristi började med att tillverka dieselmotorer mitt under andra världskriget men gick sedan över till allmän metallbearbetning och specialiserade sig sedan på precisionsborrning, precis vad som krävdes för att skapa bra vapenpipor.
Det första vapnet var kort och gott "El Gamo" och såg ut på följande sätt:

  

Lite grovt så kan man säga att det till stor del var en kopia på BSA Meteor.


Då man inte hade tillverkat luftvapen tidigare så satsade man helt fräckt på att kopiera en annan känd konstruktion som ansågs både modern och bra. I detta fall så blev vapnet mer än lovligt "inspirerat" av brittiska BSAs då helt nya Meteor.


Kanske inte så snyggt att göra reklam för sina diaboler med ett klistermärke.


Nästa modell blev 45 och den tillverkade man helt själv, utan Juraristi - vilka dock fortfarande ordnade piporna. Även den här gången så slog man till med ännu en kopia, den här gången var det Norica 60 som drabbades::


  

El Gamo 45


  

Snygg stock åtminstonde


  

Snorgul bakkappa i plast...nä...Efter dessa båda kopior under tidigt 1960-tal så presenterade man 1965 modellen David som var en föregångare till den mera välbekanta serien Cadet. Produktionen löpte fram till 1969/70 och detta var Gamos första egna konstruktion.
El Gamo David.

Från och med 1970 och framåt så körde Gamo numera bara egna konstruktioner och framgångsrika blev man för idag exporterar Gamo sina produkter till mer än 50 länder över hela världen och man är nu Europas absolut största luftvapentillverkare med ett flertal andra varumärken i sin portfölj. Mest kända torde nog BSA vara som förvärvades 1986.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Erik

26 februari 2010 11:09

Riktigt intressant Johnny :0)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se