Airpang

Direktlänk till inlägg 18 februari 2010

Mera tidningar

Av Johnny Ottosson - 18 februari 2010 11:00


Bra luftvapentidningar !

 

Om man bortser ifrån den numera ganska usla tidningarna Airgun World och Airgunner så har det funnits ett flertal, vanligtvis amerikanska, tidningar som igenom åren har avhandlat luftvapenintresset på ett mycket bra sätt.


När jag skrev artikeln om jakt efter istappar i förrgår så kom idén upp att lista de bästa av dessa tidningar, till gagn för den entusiast som vill spåra upp och börja samla på dem via exempelvis Ebay.


  

Jakt med Weihrauchs luftgevär 1969..


Först på plan med en regelbunden utgivning av ett luftvapenmagasin var Robert Law som ägde och drev numera legendariska Air Rifle Headquarters i västra Virginia. Han hade redan 1963 börjat importera fina fjäderluftvapen ifrån Europa och insåg behovet av en bra kanal för att kunna berätta om sina produkter samt beskriva charmen med just dessa påkostade och förhållandvis dyra luftvapen.


Mellan 1963 till 1981 så gav han ut Air Rifle Monthly en gång i månaden med reportage, artiklar och granskningar av vad som var nytt och spännande hos hobbyn. Formatet var 6 x 9 tum och publikationen innehöll 16-25 sidor. En stor del av innehållet bestod av reparation/service ("stripguides") över olika fjäderluftvapen. Det tidigaste kända nummret är ifrån julen 1964.


Robert Beeman såg och lärde, varpå han följde samma koncept med sina Beeman Catalogues och dessa fick ett betydligt större genomslag. Katalogerna var en bra mix mellan reklam, produktinformation och relevant allroundinformation runt luftvapen och dessa användning. Totalt körde Beeman 23 st kataloger mellan 1974 till 1992. Klart läsvärda.


  


Näste aktör ut var Airguns News and Report som kom ut oktober 1985 och som slutligen utvecklades till American Airgunner. Den innehöll 60 välskrivna sidor och brukade också ha 3-4 mer djuplodande tester av olika luftvapenmodeller. Tidningen gick upp i American Airgunner 1988.


  



Då jag skrev en del om just American Airgunner i förrgår så hoppar jag raskt över den i dagens inlägg och då hamnar vi hos US Airgun. Detta var också en rejäl publikation av hög kvalité och utan 90 procent annonser och samma reportage om och om igen som dagens brittiska magasin. Här gällde samma upplägg som föregångarna med 60 välskrivna sidor varav 3-4 vapentester. Tidningen trycktes lite oregelbundet mellan juli 1993 till mars 2001. Vissa nummer kom varje månad, andra varannan månad osv. Alltid lite svårt att veta när man kunde förvänta nästa nummer med andra ord, speciellt som att ett nummer kunde påannonseras som "...i augustis nummer har vi.." varpå nästa nummer de facto kom i oktober..


  


Samtidigt så rullade Tom Gaylord, en av mina personliga favoriter som luftvapenskribenter, ut sin The Airgun Letter - den kanske mest kända tidningen. Lite lustigt är att Tom och Edith, som drev tidningen, snabbt växlade över till Internet och med Brad Taylor så skapade de tillsammans det första riktiga luftvapenforumet. Detta togs sedan över av James Kitching på ny plats under namnet Yellow Forum ända tills denne satte en revolver mot tinningen 2004 och därmed lämnade över ansvaret till Steve, som driver det nu. Tidningen The Airgun Letter hade bara 8-16 sidor men dessa var väldig väl författade. Här handlade det mera om referensbibliotek snarare än nyhetsförmedling om man nu kan gradera innehållet på sådant sätt. Verksamhetstiden löpte mellan 1994 till 2002 och totalt blev det 99 nummer.


  





När Gaylord växlade över till Internet och lade ner pappersversionen av The Airgun Letter så fylldes snabbt tomrummet av Airgun Illustrated. Detta var en grovt tjock tidning på 110 sidor med fullt färgtryck och glansigt omslagspapper, fullt värdigt vilken facktidskrift som helst. Av och till skrev Gaylord även i den här men de stora driftskostnaderna gjorde att den här påkostade tidningen gick i graven redan 2004.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards