Airpang

Direktlänk till inlägg 17 februari 2010

Bra arbete skapat...?

Av Johnny Ottosson - 17 februari 2010 10:30


Feinwerkbau - del 1


En de namnkunnigaste och kanske den mest respekterade tillverkaren av luftvapen i Tyskland ligger i Obendorf och har under senare år specialiserat sig på extrema tävlingsvapen för skytte på den absolut högsta nivån. Idag ska vi titta lite närmare på Feinwerkbau.

  



Vad många inte vet är att Feinwerkbau bara är ett varumärke som ägs av företaget Westinger & Altenburger. Idag är detta relativt okänt men när någon omnämner Feinwerkbau eller förkortningen FWB så förstår de flesta skytteintresserade vilket vapen det handlar om. Tillsammans med Anchutz och Walther så har FWB ett genuint gott rykte och en vida erkänd respekt för innovativa konstruktioner och mycket hög kvalité.




Feinwerkbau grundades av två tyska ingenjörer, Ernst Altenburger och Karl Westinger, som från början var kollegor på Mauserwerke, dåtida tysklands absolut största vapentillverkare. Efter andra världskriget så föll Mauserwerke i Neckar under fransk kontroll och all vapentillverkning förbjöds. Lösningen för de två driftiga och arbetslösa ingenjörerna blev att börja tillverka andra varor och man började producera en lång rad udda varor, allt från leksaker till köksredskap. Varumärket blev då Feinwerkbau och firman registrerades under april 1949.

Deras simpla produkter fick fort ett erkännande för hög kvalité, någon som alltid har varit FWBs ledord, och det dröjde inte länge innan man fick börja tillverka mer avancerade produkter på allmän begäran. För att hålla verksamheten flytande så gjorde man därför jobb efter jobb på beställning ifrån olika kunder, ibland de mer kända sakerna kan nämnas hålkortsmaskiner till IBM samt mekaniska räknemaskiner.

Så, slutligen 1951 så återskapades det tyska skytteförbundet och året därpå så fick man äntligen tillstånd att börja tillverka vapen igen eftersom förbudet mot tillverkningen av räfflade pipor försvann.

På 1950-talet så regerade Carl Walthers produkter skyttetävlingarna i Tyskland och även större delen av Europa. Walthers Modell 53 och sedemera 55 var banornas okrönta kungar och fabriken i Ulm spottade fram det ena världsmästarvapnet efter det andra.

En som retade sig på Walthers totala dominans och som trodde sig kunna skapa något ännu bättre var Walther Gehmann (ingen relation till Carl Walther) som var en känd tävlingsskytt under 1930-talet och sedemera vapenutvecklare på Mauserwerke. Han kände Ernst Altenburger ifrån jobbet på Mauser och visste att de båda herrarna bakom Feinwerkbau var duktiga ingenjörer med stor kunskap om vapentillverkning. Kanske de tillsammans kunde göra verklighet av hans dröm om ett luftgevär mäktigt nog att knäcka Carl Walthers självpåtagna ensamrätt om världens bästa luftvapen?

Den svaga punkten hos Wathers vapen var att de hade brytpipa, något som vid frekvent skjutande gav precisionsproblem igenom rent slitage. Medvetenheten om detta hade också en psykologisk effekt på Walthers skyttar som kände till problemet. Alla ville därför skjuta med så nya vapen som möjligt för att hålla sina resultat på toppen. Tyvärr så hade materialbristen under det första decenniet direkt efter kriget skapat en marknad för mindre bra material och detta ihop med den höga efterfrågan (tillverkningstakten) hos Walther gjorde att bristerna hos konstruktionen med brytpipa inte bara var en myt utan ett verkligt bekymmer. Walther var dock måttligt snabba på att försöka fixa saken då de ju inte kunde se någon konkurrent på samma nivå samtidigt som man oavsett vilket fortsatte att vinna alla stora tävlingar.

Efter några års påtryckningar så presenterade Walther 1959 slutligen med buller och bång sin första sidospännare - modell 220. Problemet med detta var att samma år kom Feinwerkbaus helt nya sidospännare, modell 100, till Walthers stora förvåning. Till råga på allt så knep Feiwerkbau dessutom det prestigefulla tyska mästerskapet redan samma år - 1961. Knappt hade Walther hämtat sig ifrån detta innan Feiwerkbau så att säga hade hittat formen och lanserat den banbrytande modell 150 under 1963.

Två saker stod direkt klara - brytpipans period var över och utan semirekylfrihet så kan man inte längre räkna med framskjutna placeringar i större mästerskap.

  

Feinwerkbau 150 - sista modellen 1968.


Walthers svar - modell 250 - samt Feinwerkbau 150 hade nu skrivit om kartan för matchvapnens kungaklass och en ny era hade skapats. Fakum var att dessa båda vapen var så oerhört mycket bättre än den tidigare generationen så man var tvungen att ifrån UIT (nuvarande ISSF) göra nya bestämmelser om mindre måltavlor för att inte även högst mediokra skyttar skulle skjuta fullt.

Den semirekylfria konstruktionsprincipen med mekaniken upphängd i en "släde" inuti stocken så att mekaniken kunde rekylera fritt utan att störa skytten började man även tillämpa på luftpistoler där den blev en om möjligt ännu större succé. Modellen LP 65 blev snabbt den i princip enda luftpistolen på marknaden som man kunde använda om man ville vinna ett större mästerskap. Fenwerkbau hade lyckats att både sätta sig själva på kartan och dessutom rita om densamma, detta bara under ett knappt decennium.

  

Feinwerkbaus mästerliga modell 65


Walther satt emellertid inte sysslolösa, handsken ifrån Feinwerkbau var kastad och Walther skissade i hemlighet på nästa stig i utveckligen av matchgevären.

Målsättningen var att "göra en Feinwerkbau" - att ur skuggorna komma fram med en killer som med bred marginal kunde ockupera förstaplatsen på all världens tävlingar. Men för att lyckas med detta så måste man tänka helt nyskapande och dessutom satsa på en helt ny avancerad teknologi.

Feinwerbau hade under tiden fullt upp i USA där man med hjälp av Robert Beeman skapade goda pengar på ett sidoprojekt så garden var nere, Walther var revanchsugen och banan sopad för nästa match mellan de två stora konkurrenterna..

I nästa del så ska vi titta lite på Sport-serien ifrån Feinwerkbau samtidigt som vi ska följa de båda antagonisternas kamp om herraväldet i tävlingshallarna - o förresten, vad pysslade Anschutz med under tiden...?

 
 
Ingen bild

Sandstig

17 februari 2010 18:37

Alltid kul att höra storyn bakom dom stora namnen och företagen, ibland är vägen till storhet mer kantig och avig än man kan tro :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards