Airpang

Direktlänk till inlägg 15 februari 2010

Field Use of an Airgun

Av Johnny Ottosson - 15 februari 2010 11:00


 

Vad krävs...?



Många gånger så får man frågan om luftvapnet X duger för att skjuta djuret Y. Som regel så är nästan alla dessa frågeställningar knutna till någon form av olaglig händelse, inte sällan att oönskade djur skjuts med vapen som egentligen inte är juridiskt sett godkända för ändamålet eller då andra puzzelbitar saknas för att jakten som sådan ska anses vara helt laglig här i Sverige.


I andra länder gäller dock andra regler och en del länder har inget regelverk alls, eller åtminstonde inget detaljerat regelverk på samma sätt som Sverige. För att på något sätt ge kunderna en känsla för vad som är rimligt eller inte så utarbetade Robert Beeman en gång på 1970-talet lite allmänna riktlinjer och dessa har under åren publicerats och citeras i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Ursprungligen så var de publicerade i hans årliga katalog, vilken förutom allmän reklam över hans produkter även gav den nyblivne luftvapenägaren en hel del råd och tips om alla möjliga situationer där luftvapen kunde tänkas användas.


Dessa kataloger är numera samlarobjekt och ganska eftersöka hos entusiasterna eftersom de har ett stort nostalgiskt värde, många är ju de skyttar som fick sin första kontakt med luftvapen just igenom hans påkostade kataloger. Kapitlet som behandlade luftvapenjakt hade titeln Field Use of an Airgun och det är detta kapitel som vi ska kolla lite närmare på i dagens inlägg.


Det man måste hålla i minnet är att tankarna utvecklades utifrån vad Beeman själv ansåg etiskt rimligt och inga hänsynstagande finns naturligtvis till vad byråkrater i Sverige tycker om saken ungefär 30 år senare. Texten och resonemangen i dagens inlägg måste alltså beaktas i dess historiska kontext och betraktas som rent hypotetiska tankebanor utifrån vår egen lagstiftning.



Den berömda tabellen som låg till grund för kapitlet om luftvapenjakt.

 

Mycket av tankarna var centrerade runt tabellen ovan. Den tog upp de vanligaste vapnen ur Beemans dåvarande sortiment. Ska man översätta dessa vapen till moderna motsvarigheter så har vi ungefär följande:


HW30 = Weihrauch HW30, dock utan Rekord avtryckarsystem

HW50 = Gamla Weihrauch HW50, inte dagens HW50S utan med plåtbakstycke

R7 = Motsvarar närmast en mera påkostad modell av dagens HW30S

R8 = Gamla HW50 men med Rekord avtryckarsystem och plåtbakstycke

RX-I = Första versionen av HW90 med Elite avtryck fast utan laminatstock

R1 = HW80

R10 = HW85, en något mindre version av HW80, sedan ersatt av R9 (HW-95)

Kodiak = Första versionen av Webley Patriot (från 1993)

Match Rifle = Här menar man underförstått främst den egna FWB 300


Tabellen ovan var tagen ifrån den sista Beeman-katalogen, de tidigare utgåvorna hade exempelvis inte med Kodiak utan upptog HW77 etc.

Något som förbryllade många var att den gode Beeman tog upp "match rifle" med tanke på att 10 meters tavelgevär ger väldigt låg effekt. Detta stämde inte riktigt med den amerikanska uppfattningen om ett lämpligt vapen för luftvapenjakt.

De få som jagade med luftvapen i USA under 1960/1970-talet använde i allmänhet rekyfria multistroke pneumatics vilka levererade både hög effekt och rimligt vettig precision med tanke på effektuttaget. Fjäderluftvapen var däremot något helt annat. Beeman visste mycket väl att hög effekt normalt är kontraproduktivt för hög skjutbarhet och god praktisk precision hos ett fjädervapen samtidigt som det faktiskt inte behövs så mycket energi för att fälla de djur som är aktuella för rimligt luftvapenbruk.

Problemet för hans del var dock marknadens förväntningar, köparna ville ha minst samma effekt som exempelvis en Sheridan Blue Streak helt oavsett om detta egentligen var på tok för hög effekt eller inte. Effekt, eller rättare sagt angiven projektilhastighet, var det som sålde vapnen - oavsett vad Beeman tyckte.

Hans markering i katalogerna var då att ange rätt låga värden för vad som krävdes för att fälla ett givet djurslag samtidigt som han regelbundet återkom i texter och tabeller till "a scoped match rifle" när olika jaktsituationer beskrevs.

Den något observante läsaren som så att säga kunde läsa mellan raderna förstod då vad Beeman egentligen ansåg och detta samtidigt som Beeman inte i klartext påstod att allmänheten köpare hade fel i sin jakt på hög effekt.

Likaså angav han alltid mycket små träffzoner hos djurslagen och tryckte på att den kommande jägaren skulle öva ordentligt, helst fristående, och regelbundet klara hans precisionsmål innan verklig jakt skulle börja bedrivas.

Konsekvensen blev då att många skyttar slet sitt hår över de omöjliga "kraven" och detta bromsade sannolikt till stor del de flesta hetsporrarna lite till eftertanke. Om vi läser tabellen ovan så inser nog var och en att det krävdes sin man för att fristånde träffa 9 av 10 skott på 40 yards inom 1.30 inch med en Beeman Kodiak (Webley Patriot). Klarade man detta så kände man sitt vapen och kunde då jaga exempelvis hare (angiven träffzon 1.00-1.50 inch) på detta avstånd. Avsevärt svårare än vad man tror..

Om skytten däremot kom över en av dåtidens match rifle (sannolikt en FWB 300) så var plötsligt målet om 0.90 inch på 30 yards inte speciellt svårt och en ny värld uppenbarade sig.

Hög effekt var alltså långt från alltid av godo när det gällde fjäderdrivna jaktluftvapen.

Slutligen så brukade Beeman, i spalten över allmänna köpråd för luftvapenspekulanten avsluta med följande fras:

 

"You will spend more time holding and carrying your airguns than shooting them - so get guns that are a joy to hold and look at, in addition to performing long and well! "Just as good as.." or "almost the same as..."  are lines leading to reduced enjoyment, reduced performance,  reduced durability and life,  and reduced long term value!"

Robert Beeman.



Hur var det då med effektbehoven? Robert Beeman var inte den ende som funderade över hur mycket som egentligen krävdes och divese andra namnkunniga profiler ifrån denna tid gjorde ungefär samtidigt samma iaktagelse - less is more.

Jess Ian Galan skrev i Airgun Digest om att ett 600 fps (180 ps) luftvapen med kaliber 177 duger gott till all typ av jakt där luftvapen kan vara aktuellt och förevisade glatt en vildkanin som hade fått en diabol skjuten rakt igenom hela bröstkorgen ifrån en .177 Beeman R7.

I England så drev John Darling (aka The Hunter) en frågespalt hos tidningen Airgunner där en läsare ville höra hans personliga åsikt om BASCs ståndpunkt att ett jaktgevär måste ha "minst 11 ft/lbs ME". Han berättade då att den vitala träffzonen (huvudet) hos en kanin hade samma storlek som glödlampan till en ugn och att den dessutom var ungefär lika svår att ha sönder med ett luftgevär.

Detta blev sedan ett av Darlings mest citerade påståenden och liknelsen om en glödlampa tände sannolikt ett ljus (!) hos många entusiaster som ansåg att sina 10 ft/lbs inte dög någonting till. Många är de små glödlampor som efter detta blev offrade som övningsmål ute på gräsmattorna i England.

Feinwerkbaus berömda annons..

 

Detta uttalande tog även generalagenten för Feinwerkbau fasta på och såg snabbt möjligheten att få ut lite tävlingsvapen till jaktfantasterna i England varpå ovanstånde, lite lätt surrealistiska, annons blev verklighet. I annonsen berättades det om hur en medelgod skytt ("average shot") under 2 timmar fällde 40 stycken vildkaniner tack vare sitt tysta vapen med dess ypperliga precision. För säkerhets skull så garderade man sig också i annonsen igenom att rabbla upp alla FWBs framstånde placeringar i diverse formella tävlingsgrenar..?! Ett vapen för alla sorts skyttar kanske var det konsensus som AGI ville att läsaren skulle konkludera.

 
 
Ingen bild

Sandstig

15 februari 2010 20:21

Trevlig artikel, tabellen har man ju stött på ett antal gånger innan och läst och begrundat, alltid kul att höra andras synpunkter på den och bakgrundsinformationen!

 
Ingen bild

_Axel

2 december 2010 18:17

Jonh Darling hade språkbegåving, en riktig jägare och gentleman!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards