Airpang

Direktlänk till inlägg 13 februari 2010

Regulator

Av Johnny Ottosson - 13 februari 2010 11:00


 

Tryckfallskompensatorer



Vi känner idag mest igen dem under namnet regulatorer men den äldre benämningen tryckfallskompensator var ganska vanligt förekommande under slutet av 1980- och början av 1990-talet när PCP tekniken började spridas.


Idag ska vi titta lite på vad en regulator är och vad den gör.


För enkelhetens skull så kommer jag i detta inlägg att utgå ifrån att läsaren har en del basala grundkunskaper om hur ett vanligt PCP med självregulerande system fungerar, typ exempelvis en FX Airguns Typhoon.


Här är en sprängskiss på principen till hur en enkel regulator är konstruerad:







  

Regulatorn är en mekanism som avskiljer en högtrycksdel ifrån en lågtrycksdel.





Man kan enkelt säga att regulatorn till sin princip fungerar ungefär som en sluss. Den mäter ut en given mängd luft ifrån förrådet (tuben) och använder bara den mängden för att avlossa skottet. Övrig luft som finns i tuben berörs inte mer än att trycket sjunker lite för varje mängd luft som regulatorn tar ut.


Ventilen som öppnar den utmätta luften till transferport/pipa/diabol är alltså inte i direktkontakt med tubens luft som på ett självregulerande vapen.


Om vi kollar på bilden ovan: När skottet går så försvinner luft ifrån den högra delen (Low Pressure Constant). När detta sker finns det inget som bromsar regulatorfjädern (Pistong Spring (inuti) Chamber) ifrån att fjädra ut. Då öppnas ventilporten (One Way Valve) till den vänstra högtrycksdelen.


Högtryckt luft flödar därefter in igenom kanalen (Air Pressure to second reservoir) och vidare till lågtrycksdelen.


När lågtrycksdelen åter blir trycksatt så tvingar trycket fjädern (Piston Spring) att komprimeras varpå ventilen till högtrycksdelen (One Way Valve) stängs och ingen mer luft tas mera ur högtrycksdelen innan nästa skott går och lågtrycksdelen ännu en gång töms.



Igenom att med en justering (bricka etc) förändra storleken (volymen) hos lågtrycksdelen (Low Pressure Constant) så kan man styra hur mycket effekt som vapnet ger. Stor volym ger hög effekt och viceversa.

Så....det var ju inte så avancerat...?

  

Regulatorn till en S200 (den guldfärgade prylen).



Men, vad ger då regulatorn för fördelar och nackdelar..?

Regulatorn har tre stora nackdelar; den kostar pengar, den har en benägenhet att krångla och den begränsar hur mycket effekt man kan ta ur vapnet.

Regulatorn har även tre stora fördelar; den ger låg spridning ifrån skott till skott, den ger fler skott på en fyllning med luft och den ökar den praktiska precisionen.

Nu ska vi titta mer på dessa egenskaper i tur och ordning:

1. En regulator kostar från tusenlappen och uppåt om den är serietillverkad och om man köper den som reservdel/uppgradering. En customtillverkad regulator brukar betinga ifrån 2000 kr och uppåt. Det är rätt mycket arbete med att beräkna och designa en regulator, den består av ett antal smådelar och dessa tar sin lilla stund att framställa. Dessutom bör tillverkaren också räkna in en ekonomisk marginal för regulatorer som inte fungerar riktigt.

2. En regulator kommer att krångla. Lika säkert som att barn väljer röd saft framför gul så kommer en regulatorägare att få meka eller uppleva stillestånd. Regulatorer arbetar med mycket fina toleranser och är betydligt mer känsliga för driftstörningar än vanliga självregulerande system. Dålig kvalité på luften (fukt, smuts etc) är ett säkert recept på problem. Packningarna tar också ofta stryk och inte minst på högtrycksdelen eftersom de flesta regulatorvapen brukar fyllas till högre systemtryck än motsvarande självregulerande vapen. Min personliga uppfattning är att regulatorer passar bäst hos vapen som har vapenventilen inuti tuben (typ S200, Typhoon etc) före vapen som har inbyggda ventiler (Hornet, FX2000 etc). Anledningen till detta är att den dagen då regulatorn behöver servas och krånglar så kan man på de förstnämnda vapnen enkelt skruva loss tuben och ersätta med en vanlig standardtub och sedan fortsätta att bruka vapnet, det går inte på vapen av den andra konstruktionstypen.

3. Ett bekymmer på vapen som ger hög effekt är att regulatorn stryper den maximala möjligheten till att få ut så hög effekt som möjligt ur vapnet. Skälet till detta är att regulatorn är beroende av en skillnad mellan hög och lågtryck för att fungera. Börjar lågtrycksdelen bli en högtrycksdel så funkar inte regulatorn. De bästa regulatorerna på marknaden (från FX Airguns) klarar för närvarande att ge 26-28 ft/lbs ur en 22 PCP och detta är riktigt bra. Vill man ha mera effekt så får man satsa på ett självregulerande vapen istället.

En S200 Mk III med regulator.


Nu fördelarna - det är mycket roligare och trevligare..

1. Spridningen blir låg. En bra justerad regulator levererar spridningar på enkelsiffriga fps med närmast maskinlik precision i synbarligen ändlösa serier. Låg spridning är viktigt för optimal teknisk egenprecision hos vapnet och även i förlängningen för bra praktisk precision när skytten är med och gör sin del rätt.

2. Regulatorn snålar på luften och använder inte onödigt mycket luft utan bara precis exakt den mängden som lågtrycksdelen rymmer. Volymen på lågtrycksdelen kan enkelt justeras in till att ge precis så mycket luft som vapnet i övrigt, med beaktande av piplängd/volym etc, kräver.

Ett exempel är min S200; som original så ger den 120 skott mellan 190-100 Bar, detta betyder 0.75 Bar/skott och då får jag en spridning på max 25 fps (vilket är acceptabelt men inte bra). Vill jag ha en spridning på maximalt 20 fps så får jag bara 100 st skott.

Med en regulator monterad så får jag (i detta exempel) en något större tubvolym (regulatorn är ihopbyggd med en tubförlängare) - 134 cc mot original 122 cc. Men den intressanta delen blir registret: Jag kan nu ladda 210 Bar och fortfarande köra ner till 100 Bar och detta ger då 240 skott (motsv. 220 skott med tubvolymökningen borträknad) - med max 10 fps spridning!

En bra regulator ger normalt (vid 10J) en förbrukning på 0.5 Bar/skott vilket är ungefär hälften (1.00 Bar/skott) av ett bra självregulerande system.

  

Effektkurva hos en 177 UK bössa, reg resp utan reg.


3. Regulatorn är mycket gynnsam för den praktiska precisionen av en lång rad skäl. Bortsett ifrån den psykologiska effekten av att skytten vet att han har optimal spridningsförutsättning så innebär regulatorn att en klenare hammarfjäder/lättare hammare kan användas vilket ger mindre massarörelse ("rekyl") hos vapnet.

Är då regulatorn något för mig? Tja, jag har funderat lite fram och tillbaka och visst är jag nyfiken på att testa konceptet i praktiken. Jag har haft lite kontakt med Simon Trench i England som tillverkar regulatorer åt 200-serien och han har även gjort en serie speciella regulatorer för PCP pistoler där England har en gräns på 6.00 ft/lbs. En sådan regulator borde passa helt perfekt för min CZ200.

  

En S200-baserad PCP pistol på 6.00 ft/lbs.

 
 
Ingen bild

hotshot

13 februari 2010 16:21

Skissen er ikke helt nøyaktig: den prikkede linjen mellom fjæren og lavtrykkskammer skal illustrere en lukket vegg, og ovenfor sylinderen i fjærkammeret skal det være en ekstra linje som viser at vi har en lukket vegg her også mellom "air passage" og "spring chamber". Da blir skissen enklere å forstå :-)

 
Ingen bild

Johnny

14 februari 2010 08:25


Det är dessvärre inte den bästa skissen men den bästa som jag hade på lager.

 
Ingen bild

hotshot

14 februari 2010 10:40

Jeg skrev nettopp en kommentar til "regulator", men det kom dessverre inn under neste innlegg om treffbilder :-(
Vet ikke om du Johnny kan fikse dette?

 
Ingen bild

Johnny

14 februari 2010 11:39


Hm..jag är dock inte bäst på datorer och dataprogram men jag ska se om jag kan redigera det på något sätt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards