Airpang

Direktlänk till inlägg 11 februari 2010

Leupold del 2

Av Johnny Ottosson - 11 februari 2010 10:15


   

Mera Leupold !

 

Så, du har noterat att många entusiaster använder Leupold EFR och du har därför blivit lite nyfiken på Leupolds sortiment av kikarsikten. Snabbt inser du dock att Leupold har det största sortimentet av alla tillverkare på antalet modeller och versioner på sina kikarsikte så någon form av guide över vilka modeller som är lämpliga för just luftskytte kanske vore på sin plats?


  

Feinwerkbau 300 Sporter med Leupold 3-9/33 EFR.

 

Varför Leupold, kanske man ska börja? Visst har Leupold ett enastående gott rykte för rekyltåligheten men många av dagens mer kostbara luftvapen är ju normalt helt rekylfria, i egenskap av PCP. Svaret ligger nog lite i att man kombinerar många goda egenskaper i ett enda kikarsikte med sin framgångsrika EFR-serie.


Det är sikten som har enastående optiska egenskaper (i relation till sitt pris), de har också ett mycket kompakt format med låg vikt sam en fantastisk hög passning, finish och allmänt övergripande kvalité.


Men om dessa kikarsikten nu är så otroligt bra, varför använder inte alla dessa kikarsikten? Tja, mycket av detta kan förmodligen till stor del förklaras av prisklassen, det billigaste siktet i EFR-serien börjar som listpris i Sverige på 5395 kr och då är det som sagt - en ren instegsmodell.


Till detta så kommer eventuella tillbehör, detta eftersom INGET (förutom en putsduk och en instruktionsbok) medföljer när man köper ett Leupold. Du kanske vill ha ett par linsskydd till ditt kostbara nyförvärv? Leupolds egna har en sanslöst underbar passning och finish - för priset av 625 kr per styck! EFR är dock en lågprisserie, hade man önskat motsvarande linsskydd till den dyrare VX-serien så hade de kostat 1495 kr/styck.






Om man önskar en sunshade så handlar det om 595 kr och eftersom lilla EFR inte har target turrets där man kan justera om rattarna utan att behöva använda skruvmejsel så kan riktiga turrets eftermonterats, för 459 kr/st. Ett litet överdragsskydd kanske också vore trevligt, där klarar man sig undan med blott 300 kr.

Så, en snik-EFR med target turrets och linsskydd åt båda håll landar på 5395 (baspris, kikare) plus 2168 (tillbehör) summa 7563 kr.

Då snackar vi alltså om den absolut enklaste EFR samt de enkla tillbehör som 99 procent av alla tillverkare skickar med sina kikarsikten helt kostnadsfritt.

Börjar man sedan kolla uppåt på stegen mot de lite dyrare modellerna och kanske till och med någon variant som har specialdesignats igenom Leupolds egen CustomShop med exempelvis ett speciellt riktmedel eller guldförgyllda och laseretsade initialer - tja, då kan prisnivån blir ungefär hur häftig som helst.

Tittar man i USA så har Leupold ett gott rykte för möjligheten att ordna exakt precis det en kund önskar. Även de mest bizarra önskemål ordnar fabriken utan knot exempelvis ett rosa sikte med lila blommor....

  

Tänk dock på att välviljan att fixa vad kunderna än önskar kommer med en prislapp och att den kan bli riktigt spännande om man kryssar flitigt i tillval och konstiga önskemål på deras hemsida.

Nåväl, huset är belånat (ytterligare) och du har slutligen intalat dig själv att det är dags att låta en försvarligt tung sedelbunt byta ägare för att förvärva kikarsiktet med stort K - vilken EFR ska man då välja?

Varför välja just en EFR överhuvudtaget, till att börja med?

  


Beteckningen EFR (Extended Focus Range) är Leupolds namn på en serie kikarsikte med den egenskapen gemensam att de tillåter ett extremt långt spann av justerbar parallax. Detta betyder att parallaxen kan justeras steglöst mellan 10 meter och till oändligt avstånd. Många av Leupolds övriga kikarsikten som inte är EFR har också justerbar parallax men då är som regel det minsta parallaxfria avståndet 25 eller 40 yards (eller meter, beroende på modell).

Serien EFR är sedan uppdelad på 3 olika modeller, varav två stycken är VX-II och en klassas som VX-III:

- Ultralight 3-9/33 - Gloss/Duplex = 58520

- Rimfire 3-9/33 - Matte/Fine Duplex = 58710

- Target 6.5-20/40 - Matte/Fine Duplex alt Target Dot = 55152 alt 55154

Anm. Nummret efter finish och riktmedel är Leupolds artikelnummer.



Prisläget är som sagt 5395 kr för småmodellerna (USD $379) men den större modellen importeras tyvärr inte regelmässigt till Sverige. Dock så betingar den $750 i USA och borde ha hamnat runt 11.800 kr, givet samma skillnad som de mindre syskonen.

Bortsett ifrån finishen på siktet och önskat riktmedel så är det ingen skillnad på de mindre 3-9 utan där väljer man vad man gillar mest. Jag gick på 58710 eftersom jag ville ha den tunnare Fine Duplex som riktmedel. Bortsett ifrån dessa tvillingmodeller så förekommer det även på begagnatmarknaden en 3-9/33 EFR som ligger i klassen VX-I istället för VX-II men den modellen nysäljs inte längre sedan flera år tillbaka.

Begagnatpriserna varierar, jag betalade själv 3500 kr för min 58710 som då var fabriksny i kartong (felköp) och det kändes som ett riktigt bra pris. Den ersatte då en äldre VX-I på samma tema som jag sålde för 2000 kr. Man kan även privatimportera kikarsikten direkt ifrån USA men lagligheten och lönsamheten med detta är numera tyvärr högst tveksam. Bättre då att importera ifrån England, som ligger inom EU. Min favoritleverantör på optik där är www.opticswarehouse.com och de saluför stora 6.5-20 EFR för £710 samt de båda mindre för £330. Räknar man på frakten så bör dessa sikten på svensk mark hamna runt 4200 kr respektive 8700 kr - här finns pengar att tjäna.

För att hålla ordning på virrvarret av modeller i Leupolds sortiment så är de flesta sikten indelade till VX eller FX. Det hela är egentligen mycket enkelt med FX som Fixed (fast) förstoring och VX som Variable (justerbar) förstoring. De romerska sifforna bakom respektive FX eller VX berättar sedan om modellens utrustningsnivå som standard ifrån fabrik. En VX-II har då "bättre" optik än en VX-I men enklare än en VX-III. Likaså motsvarar finesserna och utrustningen hos en VX-III precis de som man kan hitta hos en FX-III, förutom då naturligtvis möjligheten att välja förstoringsgrad.

Den enklaste VX-I förekommer inte längre hos EFR men då den kan påträffas som begagnad så ska jag även ta med den i jämförelsen mellan de olika varianterna.


  

VX-III EFR har ordentliga turrets.


Rattarna:

VX-I = rheostatjustering, som instrumentbelysningen på en bil, helt steglös

VX-II = 1/4 klickjustering via skruvmejsel/mynt etc, justerbar skala

VX-III = riktiga target turrets som kan justeras (nollas) med fingerkraft, täckhuvar

Linserna:

VX-I = Standard Coating, ett lager med behandling på samtliga linser

VX-II = Multicoat 4, med 4 olika skikt på alla linser för bästa ljusgenomsläpp

VX-III = Diamondcoat, tidigare Index Matched Lens System

Här genomgår just nu III-serien en förändring. Tidigare så hade man Index Matched Lens System som gav 98 procent ljusgenomsläpp, detta har nu kompletterats med ett hårdare och mera reptåligt ytskikt ifrån Mk-4 seriens militära kikarsikten för att ge bättre tålighet under dammiga och smutsiga förhållanden.

Min högst subjektiva åsikt om de olika linserna hit och dit, bortom Leupolds fikonspråk, är att II-serien är fruktansvärt bra. Visst märker man att III-serien är bättre om man kollar i den och jämfört sida vid sida men inte SÅ mycket bättre som prislappen ger vid handen. Talar vi sedan om prislägen över 10.000 kr och den optiska kvalitén är allena avgörande för köp så finns det även många mycket bra konkurrenter ifrån tillverkarna i Europa. Att I-seriens linser utgick hos EFR ska vi nog vara glada över. Visst är det fortfarande bra saker men skillnaden mot II-serien är ordentlig och när jag hade testat en II-EFR så åkte min gamla I-EFR ut till försäljning per omgående. Fast, visst - hittar man en fin begagnad 3-9/33 EFR VX-I för typ 2000 kr så skåpar den lätt ut de flesta nya kikarsikten i samma prisklass. Det är ju trots allt ändå en Leupold som vi talar om.

Varför ska man då köpa ett kikarsikte för minst 5000 kr?

Tja varför inte? Allt beror ju lite på hur mycket man skjuter och hur mycket pengar man vill spendera på sin hobby. Har man ekonomin för saken så är det bara att gratulera, bättre kikarsikte är svårt att hitta för mindre pengar. Med ett EFR så slipper man sitta och fundera över om man hade varit mera nöjd ifall man istället hade köpt en X av fabrikat Y. Den sinnesfriden kan ju vara värd lite också. Sedan vet man ju inte den verkliga kostnaden förrens man avyttrar siktet. Ett Leupold har alltid ett bra andrahandsvärde och om man köper ett EFR, som jag gjorde med min VX-I, för 3500 kr och sedan använder det under 5 år för att slutligen sälja det för 2000 kr - är det då en dålig affär? Jag har svårt att se det så, speciellt med tanke på att jag var ypperligt nöjd och stolt över det under hela min ägartid. Hellre 1500 kr på ett sådant ägande under 5 år än ett nytt kinasikte som kostar 1500 kr fabriksnytt och är värdelöst 5 år senare. Betänk också skillnaden i optik och ägarglädje mellan dessa två alternativ under perioden.

För helt oavsett det rent praktiska värdet av faktiskt sett bättre optik och kvalité så ska man inte heller underskatta den subjektiva ägandeglädjen. När man ser en poll på de ledande forumen om vilket kikarsikte ägarna tycker bäst om och man sedan kan notera hur den ene namnkunnige gurun efter den andre räcker upp handen för just en EFR - ja, då vet man att man minsann inte heller själv är helt fel ute...

 
 
Ingen bild

Sandstig

11 februari 2010 15:19

Trevlig fortsättning Johnny! Dock så har du fel adress till sidan: Här kommer den riktiga!

http://www.opticswarehouse.co.uk/

 
Ingen bild

Johnny

11 februari 2010 15:30


Det stämmer. Tyvärr så kollade jag inte länken utan jag skrev artikeln i all hast rakt ur huvudet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards