Airpang

Direktlänk till inlägg 10 februari 2010

Statistik

Av Johnny Ottosson - 10 februari 2010 12:00


Dags för sifferexercis


Idag ska vi titta lite på vårt vapeninnehav här i Sverige, detta är alltid intressant helt oavsett om det handlar om bara luftvapen eller alla vapen som helhet.


I Sverige så hade vi under året 2005 följande vapen bokförda som civilt legala:


* 2 032 000 st licenspliktiga föremål registrerade, av dessa:

* 959 000 st kulvapen

* 726 000 st hagelvapen

* 122 000 st kombivapen

* 88 000 st pistoler

* 55 000 st revolvrar

* 3014 st helautomatiska vapen

* 78 000 övrigt (pipor, armborst, luftgevär etc)


Allt detta ovanstående ägs av 656 000 st licensinnehavare.


Vad gör då våra vänner på Tillståndsenheterna, de måste väl ha fullt upp att hanterara dessa mängder med föremål? Jotack, den administrationen är en tung och omfattande apparat. Faktum är att RPS budgeterade för samma år (2005) totalt 140 st årsarbetstider för ändamålet. Denna tid ägnades åt 53 000 stycken vanliga licensansökningar, vilket är ungefär hälften av resursern. Övrig tid pysslade man med kontroll av handlare, registervård och hantering av dödsbo.






Åt det andra hållet gick det för 14 973 st vapen som skrotades ut ur registren igenom Polisens försorg, den förkrossande delen gamla dödsbovapen.

Övriga vapen som försvinner då, hur många vapen stjäls igentligen och vilka vapen stjäl tjuvarna?

Totat så stals det 2 216 stycken licenspliktiga vapen år 2005, anmälda till Polisen.

Utav dessa vapen så kan vi vidare läsa ut att följande vapentyper var drabbade:

* Kulgevär - 1057 st (47.50 procent)

* Hagelgevär - 778 st (35 procent)

* Pistoler - 241 st (11 procent)

* Revolvrar - 111 st (5 procent)

* Helautomatvapen - 4 st (0.25 procent)

* Övriga vapen - 5 st (0.25 procent)

Att kulgevär och hagelgevär dominerar är kanske inte så konstigt. Vid ett inbrott hos en normal vapeninnehavare, vilket normalt är en jägare, så torde ju tjuven i första hand stöta på just dessa två vapentyper eftersom de är de absolut vanligaste vapnen. Pistoler däremot har en oroande statistik, dessa vapen måste man rimligtvis lokalisera innan ett inbrott då sannolikheten är liten att man hittar en pistol i ett vapenskåp hos en slumpmässigt vald vapeninnehavare.

Trots att pistoler bara är 4 procent av alla vapen så förekommer de hos 11 procent av alla vapenstölder ifrån legala ägare.

Eftersom luftvapen är ihopklumpade med fler betydligt mer vanligt förekommande vapensorter ( främst växelsatser, lösa pipor mm) så är det svårt att veta exakt hur stor del av de 78 000 föremål som ryms under Övrigt som verkligen är licenspliktiga luftvapen men en gissning kan ju vara att totalt en femtedel består av vapentyperna harpunvapen, luftvapen och armborst..?

Det skulle då innebära ca 16.000 stycken sådana vapen - varav det stjäls 5 stycken varje år, alternativt 1 styck om man räknar bort 4/5 för lösa pipor etc.

Konsensus är dock att stöld av licenspliktiga luftvapen är otroligt ovanligt och det är därför anmärkningsvärt att man ändå ställer precis samma krav vad gäller förvaringen när det handlar om ett luftvapen som en automatpistol.

Personligen så är jag dock för att alla vapen förvaras i vapenskåp och själv hade jag skåp långt innan jag behövde det på grund av licenserna men det är viktigt o veta att statistiskt sett så finns det inget skäl för detta i frågan om tillgrepp här i Sverige.

Nu ska vi gå iväg till en helt annan kategori som kanske är ännu mera intressant - beslag! Polisen beslagtar ju med jämna mellanrum vapen som av olika anledningar betraktas som illegala. Hur ser det ut där, hur många luftgevär hamnar i beslag, till exempel för att de ligger över 10 joule och ägaren saknar licens?

År 2005 så tog Polisen i beslag totalt 1417 st skjutvapen av diverse olika anledningar. Utav dessa vapen så var följande;

* Kulgevär - 302 st (21.50 procent)

* Hagelgevär - 241 st (17 procent)

* Pistoler - 613 st (43 procent)

* Revolvrar - 189 st (13.50 procent)

* Helautomatvapen - 45 st (3 procent)

* Övriga vapen (ex luftvapen) - 27 st (2 procent)

Åter igen så är det enhandseldvapnen som sticker ut - 56.50 procent av alla beslagtagna vapen är sådana. Eftersom vapentypen är relativt ovanligt i mängden av legalt innehav så torde den stora mängden beslag bero på att det tillkommer mängder med just dessa vapentyper ifrån utlandet samt att dessa vapentyper särdeles ofta är populära och vanliga hos de tyngre kriminella som Polisen regelbundet bearbetat med tillslag och razzior.

Luftvapen då? Tja, ingen vet - av den goda anledningen att beslag av luftvapen är otroligt ovanliga. Räknar vi att de flesta av Övriga vapen (ovan) är luftvapen, detta då det känns mera sannolikt att Polisen stöter på och beslagtar ett luftgevär snarare än ett armbort eller ett harpungevär i samband med våldsdåd, så kanske vi kan räkna 25 beslagtagna vapen per år som är luftgevär?

Räknar vi 25 beslagtagna av antagna 16.000 licenspliktiga så är det inte speciellt många, räknar vi sedan ifrån hela mängden luftvapen i Sverige så talar vi promille. Jag antar att det är mera sannolikt att Polisen fångar ett luftvapen utan licens som beslagtas än ett som ägaren har legal licens på. Detta eftersom licensfria luftvapen är långt många fler än de som ligger på legala papper. Säg att vi kanske har en miljon luftvapen i landet, då är 25 beslagtagna bössor i princip omätbara i procent räknat.

Tullverket då? Hur duktiga är de på att hitta illegala vapen i olika försändelser?

Under 2005 så lyckades man lagföra 26 stycken vapen som togs vid 16 olika tillfällen. Exakt hur många paket, containers och liknande som kommer in till Sverige på ett kalenderår har jag inte en aning om men förmodligen så rör det sig om stora mängder, kanske miljoner? I alla dessa så lyckades tullen hitta 26 vapen.

Sista året innan vi gick med i EU (1994) så var man dock bara maginellt effektivare, då tog man 31 stycken vapen...

Hur ofta blir en medborgare lagförd för brott mot vapenlagen?

Under 2005 så fällde våra domstolar totalt 4344 stycken individer för brott mot vapenlagen (ex olaga vapeninnehav). I frågan om jaktvapen så handlade det om 422 stycken. Den absoluta lejonparten av de som fälls är alltså gravt kriminella figurer som vid arresteringen redan har då mycket på meritlistan att vapenbrottet bara blir en parantes. Det är mycket sällan en åtalad överklagar ett brott mot vapenlagen när det inte gäller ett jaktvapen. Vapenbrottet är då som regel det mindre brottet och skyldigheten tenderar att vara grov och odiskutabel.

Så, vad vill jag då ha sagt med dagens inlägg - bara ett perverst bollande med siffror hit och dit? Konsensus som jag ser saken är att luftvapen absolut inte är något samhällsproblem, helt oavsett vad media eller andra kan drista sig att tycka. All tillgänglig statistik visar på att luftvapen är exemplariska skjutvapen ur ett samhällsperspektiv och vi hade alla mycket att tjäna om exempelvis alla krutpistolskyttar började skjuta luftpistol istället.

Med detta inget ont sagt om krutvapenskyttarna men de har nog betydligt fler skäl att oroa sig över sin skytteforms framtid än vad vi har över vår. Luftvapen är och förblir det kloka vapenvalet för alla parter och det ligger solklart i samhällets eget intresse att främja intresset för just luftvapen.

 
 
Ingen bild

Silwer

10 februari 2010 19:35

För att vara allvarlig ser jag inte riktigt poängen med mer än 22lr i en tävlingspistol, ja annat än att det är häftigare med värre vapen förstås.

Men annars finns det väl inte nån direkt nytta just för skytte på tavlor?

Om de blev tvugna att skjuta luftpistiol så blev de väl så arga att de slutade i stälet.

Den urgamla fejden mellan luft och krut kommer aldrig försvinna.

 
Ingen bild

Johnny

10 februari 2010 22:37

Nä, jag håller helt med dej. Om syftet med innehavet är målskytte och syftet med målskyttet är att träffa en kartongskiva en bit bort så har jag svårt att tänka mig vettiga skäl till grövre kalibrar bortom de som krävs för att kunna passera sträckan till målet.

 
Ingen bild

Josse

11 februari 2010 08:56

Håller fullkomligt med dig Silwer, men de (mina!) manliga hormonerna gillar 9 mm.

För gevär så är det dock lite annorlunda. På plus 500 meter så är svårt att träffa melonen med en 22 lr.

 
Ingen bild

Johnny

11 februari 2010 10:00

Fast vilket är det längsta avståndet som man skjuter pistol?

Är det 50 meter?

 
Ingen bild

Per-Erik

11 februari 2010 11:30

Tack johnny för en trevlig blogg!!!
Längsta normala avståndet vid pistol/revolverskytte här i sverige är 200m (metallsiluett) och då ska kulan ha tillräckligt med energi kvar för att välta 20 kg stålbagge.

 
Ingen bild

Johnny

11 februari 2010 15:29


Tack för klargörandet Per-Erik, kul att se dej här också..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards