Airpang

Direktlänk till inlägg 4 februari 2010

Mannen, myten & mästaren !

Av Johnny Ottosson - 4 februari 2010 10:00


Harry G Fuller !

 

  

The MAN himself..

 

Idag ska vi bekanta oss med en av hobbyns absoluta profiler. Alla som har besökt internationella luftvapenforum har någon gång läst ett inlägg av Yrrah och kanske funderat lite över vad detta är för besynnerlig filur.


Varhelst luftvapen förekommer så finns Harry Fuller. Under nickname Yrrah så finns han ständigt närvarande och i synnerhet i de trådar som avhandlar luftvapenskytte på extremt långa avstånd. Ofta är hans inlägg ganska kortfattade och alltid mycket ödmjuka men om någon tvetydighet uppstår så sitter han nästan alltid inne med svaren, ty det Harry inte känner till om långdistansskytte med luftvapen är inte värt att veta. Harrys övriga kunskaper om luftvapen är dessutom monumentala och mycket är det som jag själv har lärt mig av honom under åren.


Liksom hos många kända profiler uppstår det mängder av berättelser och skrönor om saker som personen har gjort eller råkat ut för. En av de roligaste om Harry var när hans fenomenala träffbilder på långt över 100 meter hade retat upp högvis med kända profiler på AirgunBBS och till slut så passade en av de mest kända profilerna där på att besöka Harry personligen under en semster till Australien för att kolla upp vad det var för en gammal tomte som påstod sig kunna skjuta så övermänskligt bra.


En farfar på över 70 år ska bara inte kunna skjuta träffbilder på 30 mm för 5 skott på 150 yard och alla sådana påståenden måste ju vara minst sagt lätt överdrivna. Harry mötte dock upp och kunde sedan på beställning leverera sanslösa träffbilder på otroliga avstånd mitt framför ögonen på sin lätt chockade gäst. Resultatet av det omtumlade mötet blev en två sidor lång artikel i tidningen Airgun World som fick de flesta att häpna.


Harry älskar att jaga kanin - med luftgevär, på sanslösa avstånd..


En mer förtydligande rapport fanns också att läsa på AirgunBBS där den fortfarande chockade reportern berättade om hur han inte hade trott sina ögon och att han först trodde att han var med på dolda kameran. Han hade själv tävlat på hög nivå både inom F/T och HFT och förklarade hur han blev helt tagen av de träffbilder som Harry levererade med maskinliknande precision, väl införstådd i hur svårt det var att upprepa hans prestationer.


-"Jag mådde fysiskt illa, ungefär som om man hade sett ett UFO - detta kan bara inte ske, det kan inte vara möjligt, vad händer?.."

 

"-Jag hade väntat mig typ en Crocodile Dundee med amerikanskt skrytsam attityd som kanske kunde få fram en och annan bra träffbild, istället gick mina tankar till Rainman för den här gamlingen verkade besitta närmast savanta talanger.."


Harry hade dock hjärtligt skoj åt saken och berättade en del andra anekdoter om sitt skytteliv som han inte hade vågat berätta på forumen av rädsla för att på stående fot bli beskylld för att vara en lögnhals. Hans häpna besökare kunde bara stå där med halvöppen mun och begrunda skrönorna.


Så, vem är han då egentligen - åldringen med den fula mössan och de målsökande diabolerna?


Harry föddes 1936 i New South Wales, Australien, och började tidigt lära sig skjuta. Hans far var en engagerad skytt och mycket intresserad av långhållsskytte inom ramen för arméns verksamhet. Faderns favoritvapen var 303 Enfield som han laborerade med via olika krutladdningar, ballistiska tabeller och liknande. Redan som fyraåring så fick unge Harre ett eget luftgevär av sin far som naturligtvis blev det första skjutvapnet att utforska.


En stor del av sin ungdom ägnade han åt att resa, han har besökt 41 länder över hela världen, inklusive Sverige samt besökt 28 av USAs delstater. Harry är nämligen av en nyfiken natur, alltid intresserad av att se och lära sig nya saker.


När han inte skjuter så tycker han om att köra motorcykel, havsfiska (med ABUs utrustning!) samt fotografera. En stor del av hans fritid upptas även av familjen, främst då hans hustru Wendy, dottern Robyn och sonen Ben med familjer.


En del av hans samling..


Vad skjuter han med då? Hans allmänna inställning till skjutvapen är naturligtvis hårt präglat av intresset för skytte över långa avstånd. Endast vapen som ger optimal precision är med andra ord intressanta och kollektionen visar tydligt just detta. Förutom två Sheridan C9 som han har ägt sedan nya 1966, respektive 1973 så har han en Feinwerkbau 300 och sina 3 moderna vapen, som han kallar dem.


Dessa vapen är en .22 RWS Excalibre som han har ägt sedan tidigt 2000-tal och som numera har pensionerats till fördel för två specialbyggda BSA Hornet, en med kaliber 22 och en med kaliber 25.


Hans Hornets är handbyggda av JB i England och försedda med en unik typ av regulator, dessa vapen fylls för övrigt till 280 Bar! Anledningen till att han har valt just dessa vapen är självklart genialisk enkel - han har aldrig skjutit så bra som med just dessa fabrikat och modeller, mer behöver knappast sägas.


Kikarsiktesvalen är också enkla, lågförstorande Leupold. Just kikarsikten och dess myriader av fabrikat/modeller och alternativa förstoringsgrader borde ju rimligtvis intressera en entusiastisk långhållsskytt men knappast Harry. På hans vapen ser man aldrig jättelika månkikare med sidomonterade pariserhjul.


Argumentet är det vanliga - man skjuter inte bättre och då fyller det ingen funktion.


Något som däremot väcker entusiasm och som brukar beskrivas som absolut nödvändigt är spiritlevels och sådana tronar naturligtvis på alla hans bössor. Detta av den enkla anledningen att man annars omöjligen kan veta om man håller vapnet rakt eller inte.



 
 
Ingen bild

MR

4 februari 2010 16:28

En underbar man, synd att det inte finns fler som han.

Morgondagens inlägg handlar om JB eller? alla kanske inte känner till honom och hans bedrifter.

 
Ingen bild

Silwer

4 februari 2010 16:34

Men han kan inte pricka äpplen på enkilometer med öppna riktmedel va?:-)

Nåväl, jag har aldrig hört talas om karln.

Han har förmodligen en enorm förmåga att känna exakt samma läge hela tiden, för han kan ju inte påverka nåt annat egentligen.

Det fanns/finns ju folk som menat att de inte siktar med pilbågen uan de liksom känner när de är rätt på målet och låter pilen gå.

Jag är inte särskilt troende på ev. psykologiska sätt att skjuta på precis.:-)

 
Ingen bild

Sandstig

4 februari 2010 18:20

Lite av en idol för mig faktiskt, trevligt inlägg Johnny! Skriv lite mer om JB med för dom som inte känner till denna filur :)

 
Ingen bild

Tomten

4 februari 2010 18:24

Trevlig artikel om fenomenal gubbe.
Sätter upp en BSA hornet på önskelistan.
Angående kikarsiktes val säger det en del när Fuller använder sig av enkla lågförstorande utan tingel tangel.

Om du har tillgång till prestanda uppgiftet på hans BSA vore detta intressant.

 
Ingen bild

Sandstig

4 februari 2010 18:40

Tomten:

Med JSB KING 25.4Grain så ligger den på 900 fps MV ; 45.7 fpe.

Ang kikarsikten så har han faktiskt uppgraderat/varvat med ett Bushnell Elite 6500 AO 2.5-16X så det är inte ett 4x sikte han skjuter på 150 Yards med...

 
Ingen bild

Silwer

4 februari 2010 22:48

Visst kör en om JB som nämns i framtiden, men glöm inte bort att det inte bara fins dessa och Beeman ungefär.

Det finns fler levandes än idag som gjort mycket för luftvapnen.

Så bli inte BSA galen på nåt sätt.

 
Ingen bild

Silwer

5 februari 2010 01:34

Det vore liksom kul även att få in mdernare bidragare somBen Taylor som liggr bakom en massa i svenska PCP för det första.

Eller Joe Korick som tidigt började bygga regulatorer til Air Arms, som dessutom fungerade så bra tat fabriken kopierade dem.

Nu finss kanske inte så mycket info om dessa, men de förtjänar inte att hoppas över bara.

De är trollkarlar över sina designer de med.

 
Ingen bild

Gösta

5 februari 2010 08:42

Spännande, de är alltid trevligt att möta gamla krutgubbar eller i de här fallet luftgubbar :) påminner mycket om en granne till mig som gick bort för ett tag sen, trevlig man med mycke historier från hela världen, viste inte om allt de han sa var sant men då hämta han nån gammal pryl som bekräftade historien.
Man ska vara noga med att inte förkasta de äldre säger för dom har med största sannorlighet sett mer än en själv, och ist ta tillvara den kunskapen dom besitter och kanse lära sig nått.

bra inlägg johnny, bästa bloggen på nätet!

 
Ingen bild

Josse

5 februari 2010 11:50

Hej Johnny,

Skriv gärna mer om luftskytte på långt håll (50 meter och längre).

Vilka gevär (både PCP och fjäder) som är att rekommendera, etc. (BSA Hornet finns väl inte längre, eller..?).

Vilken kaliber, 5,5 eller 6,35 mm, och ammunition som fungerar bäst etc.

Klart bästa och intressantaste artiklarna hittills!

 
Ingen bild

Johnny

8 februari 2010 11:23


Skytte på längre avstånd, o i synnerhet med svagare luftvapen, intresserar mig mycket så där kan jag lova att det kommer fler inlägg på samma tema.

Hornet är ur produktion men eftermarknadsregulatorer, till och med bättre är originalet kan komplettera exempelvis en Scorpion för att så att säga skapa en Hornet.

 
Ingen bild

Silwer

8 februari 2010 12:36

Ja för de där riktigt långa skotten så förstår man att en bra regulator måste göra en del ändå.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards