Airpang

Alla inlägg under januari 2010

Av Johnny Ottosson - 5 januari 2010 10:00


 

Mera godis för BSA




Till alla er som gillar Hornet-serien av PCP ifrån BSA, här finns det en rejäl eftermarknad med kul tillbehör/utbytesdelar. Vi har tidigare kollat på varbyglar och avtryckare som jag har beställt till min egen Lonestar och här kommer lite fler trevliga saker.

  

Pellet probe knobs

 

En del vill göra sina bössor prydligare med lite blank metall och då kanske man vill matcha exempelvis en avtryckare med en likaledes klädsam knopp till matarpinnen. Har man kaliber 25, som är redigt tungladdad på grund av BSAs undersizesyn på kalibern som sådan så kan detta vara en bekväm investering för att skona tummen.


  

Så snyggt blir det - kostnad £20

 

Om man vill ha en rem på vapnet men inte har lust att borra i den fina stocken så finns det här en mycket trevlig lösning, som dessutom med fördel kan byggas vidare till att ge både förlängd bakkappa och även justerbar sådan:


  

Bakkappa med inbyggd rembygeldubb

 

Priset beror lite på hur man vill ha den byggd men räkna med ifrån £25 och uppåt. Väl monterad så ser den ut på följande sätt, bortse då ifrån den ordinarie rembygeln som man knappast har om man köper det här tillbehöret. Tillverkaren hade dessvärre ingen vanlig bössa utan rembygeldubb monterad på kolven att använda som förevisningsexemplar.


  

Monterad och klar

 


Av Johnny Ottosson - 4 januari 2010 18:30


 

 

En duktig utmanare - ProChrony


  




En av de lite mer okända kronograferna vid sidan om Combro och Shooting Chronys serie av mer etablerade kronografer ibland svenska luftvapenfantaster är ProChrony ifrån Competition Electronics USA.


Detta är tyvärr en mycket underskattad och till viss del okänd kronograf med många goda sidor, dock till ett relativt Combro och Shooting Chronys, högt pris.


Den här kronografen är helt enkelt en grå plastlåda med svart front i vilken det finns en display som visar resulteten av mätningen. Liksom Shooting Chronys kronografer så finns det två spröt (dock ej delbara) till diffusorer av samma typ som Shooting Chrony. Hela elektroniken är inkapslad utan blottade kablar hit och dit som Shooting Chronys.


Mätområdet är ungefär samma som Shooting Chronys, alltså mellan runt 10 mps upp till 2100 mps (7000fps) men den stora fördelen för ProChrony är att dess sensorsområden är nästan exakt dubbelt så stora.


Detta betyder att den i allmänhet mäter små projektiler med större sannolikhet och att man inte behöver skjuta lika exakt rakt över sensorn på ProChrony som på Shooting Chronys.


Prestandamässigt sett så klarar ProChrony 9 serier om vardera 99 skott i minnet, den ger också individuella uppgifter för högsta/lägsta notering, medelhastighet, spridning och standardavvikelse. Givetvis klarar den även omställning mellan mps och fps.


Tillbehör som man kan köpa till den här modellen är stänkskydd samt skrivare och dataprogram för överföring av resulten till PC.


Största nackdelen för den här i övrigt mycket bra kronografen är ett häftigt pris, runt 2000 kr över disk här i Sverige.







Av Johnny Ottosson - 4 januari 2010 12:45


Nytt på bloggen !

 

Nu har jag ökat informationen i rutan Presentation till vänster om själva bloggfönstret. Där finns kontaktuppgifter till mig med telefonnummer, mailadress och liknande.

Av Johnny Ottosson - 4 januari 2010 11:19


 

Nytt ifrån FX Airguns AB




Fredrik Axelsson, som äger och driver FX Airguns, ringde mig i morse och berättade lite om vad som är på gång i hans fabrik framöver samt förklarade lite mer detaljer runt sina nya Smooth-Twist pipor.


Den nya pipan är slätborrad under 47 cm och sedan räfflad den sista delen. Räfflingen är dock inte skuren ifrån insidan som konventionella pipor utan bommarna och räfflorna pressas ifrån utsidan, igenom godset, för att kunna prägla en räffla till pipans insida.


Rent praktiskt så är det en specialmaskin som sköter detta och den ser ut ungefär om en stor chuck vilken omsluter pipans ände och genomför präglingen, lite som när man chokar en vanlig pipa.


Fördelarna med konstruktionen uppges vara flera. Tanken är att den att rent praktiskt, på alla pipor, så utgör den största delen av pipans längd bara en accelerationsyta som driver upp projektilen i fart, därefter så är det den sista delen som genererar precisionen. Det finns alltså ur precisionshänseende inget självändamål till att hela pipans längd måste vara räfflad. Tvärtom så på ett luftvapen, med begränsade kraftresurser relativt krutvapen, så bromsar den långa räfflingen upp projektilen.


En annan nackdel med lång räffling är att alla räfflor som skärs också skapar en mycket liten rugglig yta runt själva skärytan vilken fångar blyrester ifrån projektilerna och man säger då att pipan har blyat eller fått bly i pipan.


Detta är i sig ingen nackdel, tvärtom så märker många att vapen som regel skjuter lite sämre direkt efter att de har blivit rengjorda, tills bly åter har bakats upp och fyllt igen de pyttesmå ruggliga ytorna. Problem uppstår dock när dessa små, små blymängder oförhappandes släpper under skjutningen och då stör projektilens gång varpå en flyer uppsår.


Med en kortare längd räfflor i pipan och när de räfflor som trots allt finns inte är skrurna utan präglade så försvinner det här problemet och vapnet levererar sin optimala precision på ett mera pålitligt sätt.


Ska man sammanfatta de tekniska fördelarna för de nya piporna så blir det att dessa ger optimal precision på ett mera pålitligt sätt, då de kräver mindre kraft för att skicka projektilen igenom loppet så kan man kan lätt spara luft igenom att låta ventilen jobba mindre för att ge samma kraft vid mynningen. Det betyder att vapnet ger fler skott på en fyllning och att registret varar längre nedåt igenom ett fallande systemtryck.






Piporna kommer på samtliga vapen inom FX Airguns sortiment och ska vidare licensieras till ytterligare fabrikat, ett luftvapenföretag är redan klart liksom en krutvapentillverkare.

En annan stor nyhet är att FX Airguns sedan länge efterlängtade Independence nu är redo för produktion, direkt efter årets IWA-mässa. Strul med en komponent ifrån en underleverantör har fördröjt produktionen oväntat länge och frustrerat Fredrik, som håller den här helt nya produkten högt.

  

FX Airguns Independence


Som ni vet så är Independence ett kombinationsgevär som utgör en mix mellan ett PCP och ett multipump. Dels kan vapnet direktmatas via en microslang ifrån en buddybottle (exempelvis buren i bältet eller ståendes vid ett skjutbord) och dels kan den skjuta helt oberoende (independent) igenom sin inbyggda pumpmekanism.

Pumpmekanismen är anordnad så att ett mjukt och lätt pumptag ger kraft för ett skott på 16 joule för UK modeller och knappt tre likaledes mjuka och lätta pumptag ger kraft nog åt ett skott på fullpower närmare 40 joule, beroende på vapenversion. Modellen kommer även att ha ett inbyggt fartreglage för de som önskar kunna justera kraften hos vapnet nedåt.

Belastningen, kraften som krävs för att pumpa, ska vara mycket måttlig och ska därför absolut inte blandas ihop med den kraft som krävs för att handpumpa ett vanligt PCP. Här ska det vara en mjuk och "oljigt hydraulisk känsla" av välsmord precision och mycket måttlig kraftinsats. Alla människor ska normalt sett inte ha några problem med att pumpa upp trycket i de här vapnen.

Slutligen ibland övriga smånyheter så kommer Typhoonserien äntligen med hårdare gods i blocket som ska motverka slitaget efter repeterhandtaget. Likaså kommer ännu en ny modell av manometrar som utlovas lösa problemen med läckande manometrar.

Av Johnny Ottosson - 3 januari 2010 19:30


 

Var är de andra ägarna...?

 

  

Lonestar Mk II - ägd av en kille i USA

 



Nu vet jag att det finns åtminstonde 3 stycken Lonestar-ägare som följer den här bloggen och en av dem ringde mig i morse för att prata lite BSA i allmänhet och Lonestar i synnerhet. Det vore onekligen skoj att höra ifrån även de andra ägarna, använd gärna Gästboken för detta.


Idag rastade jag bössan ånyo på 50 meter och njöt av vindstilla, men apkallt (-14 grader) väder. Som vanligt 9 tavlor i följd men jag började ner till vänster och gick sedan uppåt från vänster till höger. Den första tavlan är dock borträknad eftersom jag då sköt in siktet.


  

Dagens tavlor, värdet c-t-c anges som vanligt i millimeter.

 

Som synes så var resultatet två bilder på 25-26 mm som sämst (en flyer på den ena som förstörde en annars acceptabel grupp) men i övrigt låg de flesta bilder runt 15-16 mm - dock med två lysande och mycket trevliga undantag.


  

Allt under 10 mm är mycket trevligt. 


  

Tangerat all-time-low, jag har bara skjutit 6 mm en gång tidigare.



Av Johnny Ottosson - 3 januari 2010 07:00


 

Marknadens mästare - Shooting Chrony




  




Om du någon gång har sett en kronograf här i Sverige på luftvapenmarknaden och det inte är en pytteliten Combro så är sannolikheten mycket stor att du har bekantat dig med en produkt ifrån Shooting Chrony.


Shooting Chrony eller bara Chrony är mycket välkända och populära, de är dessutom konstruerade likt Meccano och kan uppgraderas och extrautrustas i mycket stor utsträckning. En annan stor anledning till populariteten är att de också ligger mycket bra till på marknaden prismässigt sett.


Rent allmänt så kan man säga att en Chrony alltid är en plåtlåda som man viker upp 180 grader så att den blir dubbelt så lång. På varje kortsida så finns det två svarta plasthus med sensorer inbyggda. Skytten skjuter sedan ovanför sensorerna längs med lådans långsida varpå sensorerna känner av projektilen och datorn räknar ut hastigheten vilken vanligtvis presenteras i ett LCD-fönster på kronografens framsida.


Fördelen med den konstruktionslösningen är att nästan allt kan mätas. Ifrån ett knytnävslag i tomma luften ovanför sensorerna, till handkastade föremål (ex basketboll), pilbågspilar och liknande. Man kan även mäta paintballkulor och hagelsvärmar ifrån hagelgevär om så önskas. Nackdelen är att projektilerna måste gå såpass rakt igenom sensorernas arbetsfält (ca 45 grader uppåt på kortsidorna) att sensorerna registrerar dem.


Kruxet med detta är att projektilen måste nå en bra kontrastverkan mot bakgrunden (himlen/taket) annars registeras inte projektilen. En sensor med lång räckvidd mäter alltså det mesta, även skrymmande projektiler, men blir i gengäld väldigt ljuskänslig för att kunna urskilja en liten projektil, som en diabol.


För att uppnå rätt ljusförhållanden så ingår det till alla Chronys en par så kallade diffusorer. Detta är två bananformade platta skärmar av mjölkvit halvtransparant plast som bromsar en del av solljuset utomhus för att kronografen lättare ska kunna se projektilen. När det däremot är lite molnigt ute så fungerar Chronys bäst utan dessa monterade. Diffusorerna monteras på tunna metallspröt som är delbara för enkel transport då kronografen är ihopfälld.


  

Chronys original belysningssats




Inomhus där det kan vara lite mer dunkelt så är det ibland halvt omöjligt att få vettiga mätningar genomförda med en Chrony, detta är modellernas stora nackdel som jag ser saken. Ska man skjuta inomhus så är i princip belysningssatsen ett måste. Just belysningssatsen ska man egentligen räkna till kostnaden för sin Chronymodell för att kunna använda kronografen precis när man själv önskar.  Visserligen så har fiffiga entusiaster lyckats improvisera fram mer eller mindre lyckade lösningar med hjälp av välplacerade byggbelysningar eller hemmabyggda tavelbelysningar i hemmabockade metallstativ men i långa loppet så är original belysningssats att föredra för de flesta användare.


Så, detta om Shooting Chronys i allmänhet - vilka modeller finns det då och vilken ska man välja...?


  

F1 som Master med fjärrkontroll






Om vi börjar med de enklaste och sedan går uppåt i prisklasserna så heter den enklaste modellen F1 och den är distinkt grön till färgen.

En enkel baskronograf som finns i två systerversioner:

M1 = Meter per sekund

F1 = Foot per sekund

I övrigt så finns inget annat i form av finesser men båda modellerna kan uppgraderas till Masterutförande vilket betyder att de har fjärrkontroll så att man kan läsa resultetet i en handhållen liten dosa istället för på själva kronografen. I allmänhet så brukar inte displayen heller riskera att bli sönderskjuten lika lätt när skytten håller den i sin hand.

Prisläge för en M1 brukar normalt ligga på 900-1000 kr.


  

Alpha Shooting (modell som inte är Master)




Nästa steg upp är Chrony Alpha som är den billigaste riktiga Chronyn och inte bara en bantad budgetversion. Till skillnad ifrån F1/M1 så är en Alpha mörkröd och har följande intressanta finesser, förutom det som F1/M1 besitter:

* Mäter 32 skott i en följd (en string med andra ord)

* Mäter högsta/lägsta värde, medelhastighet, spridning och standardavvikelse

* Enskilda resultat kan bläddras fram, raderas de så ändras framräknade värden

Liksom F1/M1 så finns den också som Master med sladdbunden fjärrkontroll.

Prisläge för en Alpha brukar ligga runt 1000-1200 kr.


  

Beta Master




Logiskt sett så heter nästa modell Beta och den är målad i en klart blå kulör. Den modellen har rejält mycket fler finesser:

* Mäter 60 skott i form av 6 strings om 10 skott vardera

* Mäter högsta/lägsta värde, medelhastighet, spridning och standardavvikelse

* Enskilda resultat kan bläddras fram, raderas de så ändras framräknade värden

* Kan stängas av och när man sedan slår på den nästa gång så finns värden kvar

* Varje string har egna framräknade värden, för medel, spridning etc

* Kan radera en enskild string utan att de andra påverkas

* Kan uppgraderas till maximalt minne för 1000 skott

* Finns som Masterversion med fjärrkontroll

Prisläge för en Beta ligger runt 1400-1500 kr

  

Top-of-the-lite Gamma med printern




Nästa steg är den fullmatade Chrony Gamma som kommer i grön metallicfärg. Detta är stor-Chronyn med extra allt och lite till...

* Allt som en Beta erbjuder

* Standardminne för 500 skott, 50 strings om 10, utbyggbart till 1000 skott

* Inbyggd tidtagning för den som vill skjuta på hastighet

* En liten skrivare som ger resultaten på papper

* Mäter även hastigheten och tiden för den som snabbskjuter

* FInns som Masterversion med fjärrkontroll

Prisläge runt 2500 kr men långt ifrån alla handlare saluför den.

I fråga om tillbehör så finns det en lång rad sådana. Allt ifrån bärväskor, diverse stativ, skrivare, olika stänkskydd för exempelvis paintball till belysningsanordningar. Det enda tillbehöret som jag själv har funnit verkligt användbart är belysningssatsen som man nog egentligen bör betrakta som helt nödvändig.

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2010 10:30


"The best one ever made..."

 

 Här har vi ett roligt omslag till Airgunner september 1989 med Ken Turner och hans senaste skapelse, en i princip produktionsfärdig prototyp benämnd Turner eXtreme 1 (TX-100):


  



När Ken hade med sig bössan till Airgunner British Masters Field Target Championship så blev han omsvärmad av entusiaster som var nyfikna på hans HW77-bygge. Den alltid vakne Ian Law vädrade scoop och såg till att interjuva Ken samtidigt som han fixade ett bra foto till omslaget.


Ken berättade att bössan var unik eftersom den hade glidlager av derin mellan den rörliga kompressionskammaren och själva vapencylindern, liksom på utsidan av pistongen. Dessutom så satt hela mekanismen fastsatt på skenor inne i stocken så att den kunde följa med rekylen. Ken kallade systemet för Slight Recoil eftersom han menade att det trots allt inte var helt rekylfritt.


Ian Law hade inte en alltför dammig kristallkula när han som avslutning på reportaget spådde en ljus framtid för konstruktionen. En design som Ken faktiskt hade lyckats sälja in till ett ännu inte officiellt brittiskt företag i luftvapenbranschen. De var dock enligt uppgift mycket nöjda och beredda att satsa på vapnet även i framtiden om han skulle vilja utveckla det ytterligare.


Ett par år gick och vips - under januari 1991 så dök följande stolta annons upp i AirGun World:  


Det nybildade Air Arms förkunnade triumfatoriskt att man hade utvecklat ett helt nytt vapen i samarbete med Ken Turner. Speciellt intressant är följande stycke i annonsen - med udden riktad mot ett visst företag i Tyskland:


"We are confident that the TX200 will out perform i every department all other quality underlever air rifles and this have been bourne out by exhaustive tests which we have carried out."

 

 Air Arms var minst sagt övertygade om att man hade en hit på gång vilket skulle komma att dominera företaget och vara mer betydelsefullt än något annat fjädervapen i deras sortiment, varken förr eller senare. Vidare så förklarar man att piporna är från Walther (Lothar-Walther) samt att stocken är utformad i samarbete med den nye lovande F/T-stjärnarn Nick Jenkinson.


En lustig detalj är rutan som säger att vapnet kommer att vara tillgängligt först 10 månader senare, alltså i oktober samma år. Underspännare var heta under den här perioden, innan PCP hade lossnat och man ville vara fort framme med att berätta om sin produkt så att tänkbara köpare inte skulle hinna köpa någon av konkurrenterna under tiden (Eclipse, Superstar, HW77 etc).


Varken verktyg eller material fanns egentligen färdigt, maskiner och verktyg måste köpas in och det tog tid att få loss pengar från finansiärerna vilket dröjde på lanseringen. Air Arms själva trodde dock stenhårt på sin produkt och eldade på intresset hela våren och sommaren med ständiga annonser samt en och annan handbyggd bössa som man skickade på uppvisningar vid olika tävlingar samt till tidningarna för lite gratis marknadsföring.


Ironiskt nog så klarade man inte leveranserna på hösten/vintern samma år och när man väl kom ikapp sig själva så fanns det redan en ny konkurrent som ingen annan hade förutsett - Theoben Rapid Seven.


Nu var var det inte längre självklart att den seriöse entusiasten spenderade sina pengar på just en underspännare av fjädertyp längre, nu kom PCP på bred front och fjädervapnens tid som totala dominanter slutade...

 

 

Av Johnny Ottosson - 1 januari 2010 18:52


Snåla skott


Idag testade jag att snålställa CZ och kunde konstatera en del intressanta förändringar. Tidigare så hade jag 60 skott inom 24 fps spridning med en anslagsenergi i medeltal på 9.42 joule.


Efter justeringen så har jag nu 100 st skott inom 20 fps spridning till priset av en något lägre effekt - i medeltal 8.22 joule.


Jag har alltså ökat antalet skott med 66 procent till en effektminskning av 15 procent - ett rätt bra byte tycker jag, återstår gör att se hur projektilbanan ser ut.


Med 122 cc tub och systemtryck mellan 190-100 Bar så betyder det 7300 skott på min dykflaska som är på 8 liter.


Den största fördelen är dock att man sällan behöver fundera på om man har luft kvar eller inte i vapnet. Likaså är CZ lite omständig då man måste skruva loss tuben för att kunna fylla den, det innebär att fyllkittet för BSA måste skruvas loss och då är det skönt att få så många skott som möjligt på en tubfyllning.


Bara att ta bössan i skåpet och skjuta, 100 skott ifrån ett PCP är inte dumt och accepterar jag en spridning på ända upp till 30 fps så har jag faktiskt 125 skott.



Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards