Airpang

Direktlänk till inlägg 26 januari 2010

Beeman Carbine One by Webley

Av Johnny Ottosson - 26 januari 2010 10:00



 

Beeman C1

 


  





Idag så ska vi titta lite på ett udda vapen som jag själv håller mycket högt. En högst speciell bössa som jag rankar till en av de absolut bästa fjädervapen som jag någonsin ägt. Det är därtill det enda fjädervapen som jag fortfarande ångrar att jag sålde...


Om man frågar de ledande entusiasterna och experterna på fjäderluftvapen runt hela världen, fantaster som Robert Beeman, Jock Elliott, Jim Chapman, Tom Gaylord osv, om vilka som är deras 5 personliga favoritfjädervapen så kan man lätt hitta vissa gemensamma nämnare.


De kommer självklart att nämna Feinwerkbau 124, liksom Beemans båda R1 och R7 samt möjligtvis Dianas stora sidospännare men alla kommer de också att placera Beemans fantastiska C1 högt upp på listan.


 

"...two of my personal favorites always have been the handy, little Beeman R7 and the Beeman C1, both of which seem to have an almost cult following among those who really know airguns..."

 

Robert Beeman.

 





"... I’ve been using a Beeman C1 (built by Webley & Scott) for well over two decades, and this mid 800 fps carbine in .177 has put more game in the bag than just about any gun I’ve ever owned..."


Jim Chapman.


 

"...I have places in my heart reserved for certain air rifles. The FWB 124 has a spot, as does the Beeman R1. And there's another place that's reserved for the Beeman C1. It's no longer made. In fact, the company that once made it -Webley- has also disappeared from the world stage. But the C1s that are in the world are wonderful air rifles that deserve a look from us..."


Tom Gaylord.







Man kan ju onekligen fundera över varför oerhört kunniga entusiaster som dessa herrar väljer ett sådant vapen? De har ju både kontakter och ekonomiska medel att införskaffa precis vilka luftvapen de önskar men alla äger och brukar de flitigt den här 30 år gamla fjäderbössan, i många fall före alla andra vapen i sina omfattande kollektioner av bruksvapen.


Ställer man dem sedan mot väggen om just Beeman C1 så kryper det nästan alltid fram att det är den absolut sista bössan de någonsin skulle göra sig av med.


  

Min egen Beeman C1 - fabriksny i kartongen.


Hade jag själv aldrig ägt modellen så hade jag naturligtvis varit oerhört nyfiken på vad en sådan synbarligen simpel konstruktion kan erbjuda vilket föranleder en sådan enorm entusiasm hos dessa kräsna finsmakare.


I mångt och mycket så kan man faktiskt likställa Beeman C1 med ett annat fenomen - Ruger 1022. Tittar man på pappret så finns det egentligen inte mycket som föranleder någon speciell entusiasm men så fort man börjar använda dem så blir det lite samma situation som när man äter potatischips - det är svårt att sluta. Få vapenmodeller är lika vanebildande och enbart möjligtvis Beeman R7 (HW30S) är så konceptuell för fjäderbössan som företeelse såsom Beemans C1.


Beeman började i slutet av 1970-talet designa egna luftvapenmodeller som kom att tillverkas av de ledande tillverkarna i Europa. Sedan starten 1972 så hade man främst importerat och omnamnat befintliga modeller men nu skulle egna helt unika versioner enbart för USA-marknaden framställas.


De två första sådana konstruktionerna var Beeman Rifle One (Beeman R1) som tillverkades av Weihrauch och den andra var Beeman Carbine One (Beeman C1) som tillverkades av Webley & Scott.


Först ut var R1 som presenterades 1980. Den såldes även i Europa och fick där benämningen HW 80 (Hans Weihrauch 1980). Året därpå - 1981 - så kom Beemans C1. Grundkonstruktionen var då relativt nya Webley & Scott Vulcans juniorversion, benämnd Victor. I korta drag så kan man säga att mekaniken (cylindern) ifrån Vulcan parades med den tunna 14 mm grova pipan ifrån Victor och placerades sedan i en specialdesignad stock av Gary Goudy, mannen som även designade stocken till R1.


Robert Beeman insåg att den stora och kraftfulla R1 inte skulle tilltala alla köpare och att en del skulle efterfråga en mindre och smidigare bössa mera avpassad för jakt och informellt skojskytte. Inspirationen hämtades ifrån vapen som Sheridan C9 i form av användningsändamålet och krutvapen som Winchester 94 i fråga om ergonomi, design och skjutkänsla. Just utseendet med den raka stocken blev C1s karaktäristiska signum och i densamma låg mycket av skjutkänslan. Utseendemässigt så blev vapnet också mycket amerikanskt igenom anspelningen till Winchesters tidlösa bygelbössa och detta ansågs mycket gynnsamt under Reaganårens flaggviftande 1980-tal.


I övrigt så var vapnet enkelt konstruerat, avtrycket saknade helt säkring och avtryckarbladets tunna form i kombination med ett relativt hårt enstegsavtryck gav direkt en hel del kritik. Finish, passform och övergripande kvalité var dock enastående hög med amerikanska mått mätt, detta var Webleys riktigt starka sidor. Blåneringen gjordes exempelvis med exakt samma förarbete som Webleys egna De Luxe-modeller. Två kalibrar var valbara, 177 & 22.


Modellen sålde direkt mycket bra så när det uppstod lagkrav på säkringar så utrustades C1 med en eftermonterad säkring. Tyvärr så var den inte speciellt bra och därtill obekväm att manöverera så de flesta köpare ignorerade att använda den.


Under slutet av 1980-talet så började försäljningen att droppa lite. En direkt konkurrent på lite av samma koncept (BSA Supersport) hade presenterats på marknaden 1986 och kundernas klagomål om dåligt avtryckarsystem började höras tydligare.


Det blev alltså dags att göra ännu ett ryck så 1988 kom Mk III. Nu ersatte man den ihopmixade avtryckarenheten ifrån Victor med Vulcans dito, vilken var konstruerad för en säkring redan ifrån början. Avtrycket blev alltså samma som den hos oss mera välkända Trackern. Vidare så monterade man ett bredare och mjukt rundat avtryckarblad som blev mycket uppskattat jämfört med föregångaren. Slutligen så tog man bort den tunna 14 mm pipan och ersatte den med en grövre 16 mm vilket gjorde en hel del för utseendet.















Den tyngre pipan balanserade vapnet bättre och den praktiska precisionen ökade direkt, nu hade C1 utvecklats till sin mest fulländade form och försäljningen tog fart igen, faktiskt till nivåer över vad Beeman själva hade förväntat.




Under första halvan av 1990-talet så höll C1 argaste konkurrenterna Beemans egen R8/9 och BSA Supersport stångna men främst Supersport hade två konkurrensfördelar igenom en mera konventionell design samt en starkare drivkälla, detta parat med valmöjligheten till kaliber 25.


  

Beeman Bearcub.


När försäljningen ånyo började vika så kom därför beslutet att fasa ut C1 under 1996 och ersätta den med efterträdaren Beeman Bearcub. Detta var helt enkelt en Vulcan Carbine med en specialstock. Tyvärr gick inte detta speciellt bra då fansen från C1 aldrig accepterade Bearcub så den modellen gick i graven redan 3 år senare under hösten 1998.



 
 
Ingen bild

Erik

26 januari 2010 10:04

Riktigt bra artikel

 
Ingen bild

Silwer

26 januari 2010 15:05

Det var väl Webley som tillverkade de där egentligen?

Är det som med HW80 att det var ett slags förslag från Beeman med modellen, för det är ju ingen tillverkare egentligen utan det kan vara småsaker som skiljer bara beroende på marknad.

Blir lite less på Beemanandet då det ju inte är jänkebössor, men man får förstå de stackarna det hade ju inget eget som var värt ett vitten bland sånna här bössor, eller har för den delen.

 
Ingen bild

Silwer

26 januari 2010 15:07

Läste slarvigt såg att du skrivit hur de kom till.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards