Airpang

Direktlänk till inlägg 19 januari 2010

En Evergreen..

Av Johnny Ottosson - 19 januari 2010 10:00


 

Weihrauch HW 35



Weihrauchs Weihrauch har den ibland kallas, en modern klassiker som trots över 50 års produktion med ytterst små förändringar fortfarande känns hyfsat modern och genomtänkt långt in på 2010-talet.

  

Min egen (numera sålda) HW 35 Luxus tillverkad 1964.

 

Tyvärr missar många av dagens entusiaster, även sådana som gillar fjädervapen, just den här modellen. Den anses anonym, den har måttligt med effekt i förhållande till sin storlek och den kan vara lite bökig att meka (läs, trimma) på grund av den ålderstigna konstruktionen med skruvat bakstycke.


Detta är synd då modell 35 har många andra goda kvalitéer av vilka några är ganska ovanliga med dagens mått mätt. Tidiga 35, utan säkring, som mitt exemplar ovan, hade en enastående kvalité i form av passning, finish och materialval. Valnötsstocken på bilden ovan tror jag talar för sig självt och en likvärdig blånering har jag bara sätt på ett fåtal Webley, fjärran ifrån dagens HW med sin vågiga rand precis bakom pipskarven.


Även dagens 35, i synnerhet de mera påkostade, står inte föregångarna så långt efter och bara det faktum att den har en äkta valnötstock av god kvalité gör den lite udda i dagens sortiment av fjädervapen. En annan ovanlig egenhet för en brytfjäderbössa är också det aktiva piplåset som mycket sällan återfinns på moderna luftvapen.


  

Det aktiva piplåset frigörs med spaken till vänster om pipblocket.


Fördelen med piplåset är att vapnet blir helt okänsligt för glapp mellan pipa/pipblock och själva cylindern. Pipan kommer alltid att spärras i exakt samma läge när vapnet inte är brutet vilket naturligtvis är en stor fördel när man betänker att riktmedlet (kikarsiktet) inte har fast förbindelse med själva pipan.


Liksom hos övriga HW så är avtrycket av typen Rekord, ett legendariskt avtryckarsystem som fortfarande med bred marginal tillhör branchens bästa. Likaså använder modell 35 Weihrauchs mycket fina öppna riktmedel vilka erbjuder inte mindre än 28 olika kombinationer av riktbilder ifrån ett bakre sikte som är ställbart till 4 olika lägen och en korntunnel med 6 olika inlägg.


  

Korntunnel med 6 olika inlägg är standard.

 





Överlag så är hela konstruktionen ovanligt påkostad och genomtänkt vilket ställer den i skarp kontrast till dagens Hatsan/Gamo-sortiment av krympfärgsmålade metallytor och plaststockar. En 35 andas hantverk helt enkelt och ju mer man vrider och vänder på vapnet så hittar man detaljer och konstruktionslösningar som vittnar om just detta. Ett bra exempel är den solida förstocken utan en sedvanligt lång slits för spännarmen. Modell 35 använder istället ett delat länkage och får en betydligt starkare förstock igenom den korta slitsen.

  

En kort slits ger en starkare förstock.




Givetvis så har även 35 sedvanliga små HW-detaljer som borrade hål i bakstycket/cylindern för att säkert förankra kikarsikte mot de unika dubbelverkande rekylen hos dessa fjädermekanismer.


Så, vad får man då för de blott 3500 kr som en standard 35 betingar?


Först och främst så får man format, detta är ett fullsize-vapen för vuxna skyttar. Längden är 111 cm med den långa pipan på 47 cm och vikten uppgår till 3800 gram. Detta är ingen picknickbössa för tonåringar, även om den är lätt att spänna på grund av den långa pipan, detta är ett fullvuxet vapen vars bulk onekligen underlättar för att hantera rekylen.


Effekten ligger runt 185 mps för kaliber 22. Många menar på att den ger jämnt med HW95 och andra påstår snarare att den är likvärdig med HW50S. Min egen gamla bössa med kaliber 177 och läderpackningar gjorde 220 mps med 7.90 grains CPL i en mycket jämnt session. Utan att personligen ha testat ett antal olika vapenindivider så är dock min slutsats, baserat på konsensus av iaktagelser ifrån olika forum under årens gång, att HW 35 klarar kaliber 22 relativt bra och att den ger proportionellt sett bättre effekt med tunga diaboler för kaliber 177 än lätta dito.


  

En lite udda version med tumhålskolv.

 

Förklaringen till detta fenomen som kan tyckas vara udda för ett fjädervapen tror jag ligger i det faktum att modell 35 har en ganska grov pistongdiameter i relation till sin slaglängd och detta tror jag gynnar grövre kalibrar och tyngre diaboler. BSAs modell Supersport uppvisar för övrigt tendenser till samma beteende även om det inte är lika uttalat på den modellen eftersom den är avsevärt kraftfullare.


Är den då ett bra köp...?

Ja, absolut - men bara för rätt köpare. Rätt köpare är då den som inte är så intresserad av effekten, eller vill ha en fullsize-bössa på 10 joule och som accepterar formatet - främst då en lite bökig totallängd. Det man får i gengäld är ett relativt billigt vapen vars konstruktionskvalité och till viss del även utförande vida överstiger sin prislapp. Det är ett vapen med hög skjutbarhet, mjuk rekyl och mängder med omtänksamma finesser. Den praktiska precisionen tillhör utan tvekan de bästa vapnen på marknaden igenom avtryckarsystemet och piplåset.

Betänk bara det faktum att innan HW 77 lanserades som en föregångare till dagens HW 97 och TX-serien ifrån Air Arms så var det HW 35 som tillsammans med Feinwerkbau Sport och Anschutz 335 som regerade den tidiga scenen för Field Target.

Alla kända luftvapenjägare (ex John Darling) och F/T-mästare (ex Nick Jenkinson) startade sina karriärer med just HW 35. Kanske inte för att de just precis gillade den långa gammaldags HW:n utan just för att det helt enkelt var det mest kompetenta valet som fanns på marknaden.

Skulle man ha en fjäderbössa innan 1980 och man ville ha ett bättre avtryckarsystem än FWB Sport, ja - då var det en 35 som stod allra högst upp på stegen som till himlen bar...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards