Airpang

Direktlänk till inlägg 18 januari 2010

Ultra vs Ultra

Av Johnny Ottosson - 18 januari 2010 18:45


 

Nya Mk II av BSA Ultra !



Som de flesta känner till så lanserade BSA sin storsäljare Ultra under våren 2005 och trots att jag själv direkt tände på modellen så väntade jag drygt ett år innan jag köpte mitt eget exemplar, sommaren 2006.

Anledningen till detta vara min naturliga skepis mot det mesta som tillverkas på de brittiska öarna i fråga om tillverkningsteknik och jag resonerade som så att de flesta barnsjukdomar torde vara borta när modellen hade producerats under åtminstonde ett kalenderår.

Min bössa fick serienummer strax under 2000 och har hittills under de 4 år som jag har ägt den fungerat helt perfekt. Totalt har jag skjutit runt 25.000 diaboler med den och jag har aldrig haft isär den för service eller översyn.

Sedan ungefär ett år tillbaka så tillverkas dock Ultran som Mk II med vissa detaljskillnader och det är dessa små skillnader som vi ska kolla lite närmare på i dagens blogginlägg.



  

Kolven, min egen Mk I


Om vi börjar ifrån de bakre delarna och går framåt så ligger den första skillnaden hos själva kolven, bilden ovan visar originalkolven till min 2005 Ultra Mk I.


  

Kolven, en helt ny Mk II


Som vi kan se på bilden ovan, vilken föreställer en Mk II så är bokstocken överlag ljusare och BSAs kända logo - The Piled Arms Trademark - är laseretsat precis framför bakkappan, vilket saknas på min lite äldre bössa.


Framför kolven så har vi pistolgreppet och även här har man förändrat designen märkbart, som vanligt är det min egen gamla Ultra på den första bilden:

  

En kompakt och tät nätskärning.

 

Tydligen så har man kört ett helt nytt program för laseretsningen när man ser dagens modell på samma tema:


  

Pistolgreppet på Mk II, betydligt mera fintandat.

 

Som synes så flyter nätskärningen på pistolgreppet numera bakåt och sträcker sig nästan ända ut på kolven, vilket inte är fallet på Mk I vars nätskärning strikt håller sig på just själva pistolgreppet.


  

Förstocken, Mk I.


Även förstocken har ett matchande mönster. Min gamla bössa har även här ett tydligt avgränsat parti för dekoren.


  

Mk IIs mera flytande (flygande?) linjer.

 

Överlag så verkar den nya Mk II ha lite mera konstnärligt friskapande design som ger ett överdådligt, nästan kitchigt utseende.


En annan detalj som skiljer ganska tydligt är locket som skyddar luftfyllningen till tuben. Där hade Mk I en tydligt konisk form som nu är ersatt med ett kantigare och striktare formspråk, mera som ett defintivt avslut på tuben.


  

Airstrippern på min bössa är inte original.

 

Bortsett ifrån det olika utseendet på själva tuben så skiljer även påfyllningsventilerna sig åt markant. De äldre modellerna har svarta ventiler av stål medan de nyare har guldfärgade ventiler av mässing. Tyvärr så har jag ingen bild på detta, förutom min egen Ultra ovan med stålventil.


  

Mk II med kantig skyddshuv.

 

Anledningen till ventilbytet var att man i USA fortfarande envisas med handpumpande eftersom infrastrukturen med dykflaskor ofta är dåligt utbyggd, i synnerhet inåt mitten av landet. Stålventilerna hade då dessvärre en benägenhet att rosta, i synnerhet om man då handpumpade dem med BSAs rekomenderade pumpfabrikat (Hills) som saknar fuktavskiljare. Lösningen, för att inte bli stämd om det inträffar en olycka, blev att tillverka ventilen av mässing istället varpå man motverkar rostrisken.


Vilken av dekorerna tycker ni är snyggast, Mk I eller nya Mk II?


Delta gärna i min omröstning om saken, till vänster om bloggfönstret.

 
 
Ingen bild

Tomten

18 januari 2010 22:07

Ventil i mässing är en klar förbättring map korrosionsrisken.

De olika nätskärningarna tillför inte något, hade nog nöjt mig med en slät snikversion, då stocken är tilltalande utan detta bling.

 
Ingen bild

Johnny

18 januari 2010 22:14

Jag håller helt med, ibland så är less more..

 
Ingen bild

Silwer

26 januari 2010 12:32

Men de har helt rak bakkappa, det är inet så kul, fast det kan man byta iofs.

Den nya ser ju lite snyggare ut stockmässigt, men det är ju inga enorma skillnader.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards