Airpang

Direktlänk till inlägg 16 januari 2010

Gå på pumpen...?

Av Johnny Ottosson - 16 januari 2010 01:10


 

Handpump eller dykarflaska...?



Tja, vilket ska man välja? Detta är frågan många ställer sig när de går över till PCP. Vad har de olika sätten att få luft i sitt vapen för goda och mindre goda sidor? Vi ska här kika lite på alternativen och se vad som finns och till vilken kostnad.  

Den senaste handpumpen ifrån FX Airguns.


Med bred marginal marknadsledande på handpumpar till PCP i Sverige är FX Airguns. Man var mycket tidigt ute med konceptet och har sedan dess haft en stor ledning i utvecklingen av varje generation pumpar. Andra konkurrenter på marknaden är Hills, vilka tillverkar pumpar för BSA, samt rena kopior på FXs konstruktion, exempelvis Hatsan och Crosman. Som begagnat så finns det även äldre pumpar ifrån CRC Process AB, benämnda Axsor-pumpen.


Skillnaderna mellan de olika pumparna kan lite grovt delas in till generationer och teknologi. Gemensamt för pumparna är att konstruktionen bygger på att luften komprimeras i olika steg, vanligtvis 3 steg, varpå trycket succesivt byggs upp till användbar nivå för tryckluftsdrivna luftvapen. Alla pumpar, utom FX senaste, har dessa 3 steg medan den nya "turbopumpen" ifrån FX har 4 steg vilket exempelvis underlättar när väldigt stora tuber ska fyllas. Äldre pumpar (typ Axsor) och kopior på dessa är som regel avsevärt trögare att använda.


Tekniskt sett så finns det lite olika finesser på pumparna för att göra luften så bra som möjligt för våra vapen. De enklaste pumparna har egentligen inget alls, luften trycks rakt in i vapnet som den blir. Något bättre pumpar har åtminstonde ett partikelfilter för att undvika att fint stoft kommer in i vapnet och föranleder en extra onödig service. De allra mest utvecklade modellerna har både partikelfilter och dessutom fuktfällor som gör luften så torr som möjligt så att inte vatten ska komma in i vapnet.


Prisskillnaderna mellan de olika pumparna är inte så stor så jag rekomenderar varmt att man köper den bästa. Kontrollera att den tilltänka pumpen har så mycket som möjligt av fuktfällor och filter så att inte vapnets tub börjar rosta sönder eller drabbas av oönskade driftstörningar på grund av smuts.




Handpumparna är enkla att hantera. Fyllnippeln (följer som regel med vapnet) ansluts på pumpens slang, därefter sätts nippeln in i vapnets tub. Därefter kontrollerar man att slangventilen (bleedvalve) är sluten. Sedan är det bara att börja handpumpa. Att pumpa är aldrig roligt men med lite bra teknik så gör man det så smidigt som möjligt och motion får man ju på köpet. Det finns två huvudregler; pumpa aldrig pumpen onödigt varm och använd rätt pumpteknik.

Om pumpen blir varm så mår den inte bra, luften som den producerar blir inte heller bra eftersom komprimerad luft alstrar värme och ger kondens. Dessutom så tenderar pumpen att gå trögare när den är varm och då mår du som pumpare definitivt inte bra. Känn alltså på pumpen då o då under pumpandets gång, känns stativet varmt så låt pumpen (och du själv) vila lite.

Rätt pumpteknik är att använda benen, händerna ska vara på handtaget och fötterna på fotplattan, vilket jag utgår ifrån är självförklarande? Med hjälp av knäna så gör man sedan knäböj med rakspända armar. Använd kroppsvikten och glöm inte att pumpa hela slaget i botten. Böj inte ryggen som en räka utan jobba hela tiden med knäna. Det är inte frågan om omvända armhävningar utan nyttja knän och kroppsvikt.

När vapnet är fyllt till önskad nivå så öppnar man slangventilen så att luftlåset, vilket håller nippeln på plats i vapentuben, lossar och nippeln kan sedan avlägsnas ifrån vapnet. Håll alltid nippeln ren, förslagsvis i en liten självförslutande plastpåse (Maxigrip). Nippelns O-ringar ska ha ett tunt lager fett på sig, less is more och använd rätt fett, typ Rhrenolit.

Rätt använd så är handpumpen slitstark och praktisk men den kan dock behöva service någon gång om året vid flitigt användande. Då ser man över O-ringar, packningar och filter/vattenfällor. En ny pump kostar strax under 2000 kr.

 
 
Ingen bild

Hotshot

16 januari 2010 02:16

På matchvåpen med løs tube/cylinder skal man ikke åpne lufteskruen, men løsne cylinderen når man har oppnådd fullt trykk. Dette fordi cylinderen har innebygget ventil som blir stående åpen når den er skrudd inn i fylleadapteret. Hvis man åpner lufteskruen først, vil cylinderen tømmes for luft......

 
Ingen bild

MR

16 januari 2010 13:19

CNC Process AB heter dom...

Kan tillägga att det är en fördel att vara lång, korta personer har i allmänhet svårt att använda luftpumpen.

Använder mig av både pump och flaska, flaskan är mest komfortabel, pumpens fördel är att luften inte tar slut, som den gör i en flaska.

 
Ingen bild

Tomten

16 januari 2010 20:54

Har en 3 stegs FX pump som jag fyller min Discovery med till max 115bar.

Hade användning av FX 4 stegs pump inneburit färre pumptag för samma fyllning?

 
Ingen bild

Johnny

17 januari 2010 00:26


Jag vet fakiskt inte hur mycket bättre den nya pumpen är på så låga tryck. Som jag förstod saken av Fredrik så kommer den främst till sin rätt på stora volymer och höga tryck.

 
Ingen bild

RoLig

17 januari 2010 00:26

Att pumpa kan vara jobbigt....men en mycket bra förklaring av hur en pump används!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards