Airpang

Direktlänk till inlägg 15 januari 2010

På kant med tillvaron..

Av Johnny Ottosson - 15 januari 2010 10:00


Spirit Levels !

 

 

  

 


Jag har, som många gärna påpekar, små "vattenpass" (spirit levels) monterade på alla mina PCP.


När man är på träffar så brukar dessa alltid väcka nyfikenhet och de mera nyfikna (eller pratglada) brukar då fråga varför?


Ofta är mitt oartigt korthuggna svar - "För att veta att jag håller vapnet rakt".


Då brukar vederbörande se ännu mer frågande ut och säga - "Jasså", alternativt så brukar de säga - "Men jag har ingen sådan och jag träffar bra ändå".


Så, varför har man dessa lustiga små prylar på sitt kikarsikte och exakt vilken nytta (om någon) gör de..?


Som de flesta förstår så är tanken att hålla vapnet rakt och detta är betydligt svårare än vad man först tror. Ibland brukar jag roa mej med att skärma av mina levels med en liten vikt kartongbit, sedan håller jag vapnet rakt, som jag uppfattar det, varpå jag tar bort kartongbiten och synar levelen, alltid med samma resultat - jag håller snett.


Du ja, tänker ni säkert alla - men jag lovar, testar ni också så lär ni också förbluffande ofta hålla vapnet snett.


  

Monterad Spirit Level på Sportsmatch fäste



Behovet, påstår jag, finns alltså men exakt hur stor är skillnaden och varför skjuter vissa bra utan dessa om de nu är så avgörande som jag antyder?


Om vi börjar med att se på när man INTE behöver dem kanske, behovet är minst för flackskjutande vapen på relativt sett korta avstånd eller när man skjuter mot stora mål på längre (men inte extremt långa) avstånd. Anledningen till detta är att "cantingen" (snedhållningen) blir då så liten att den är försumbar.


Samma sak gäller för den som bara skjuter på ett exakt givet avstånd hela tiden eller den som kompenserar kulbanan på olika avstånd igenom att hålla över eller hålla under.


Om man däremot skjuter med en krökt projektilbana på relativt sett längre avstånd samt även "dialar in" (klickar upp o ner) kikarsiktet för att likställa riktpunkten och träffpunkten innan man skjuter - då blir levelen plötsligt viktig.


Ett exempel på detta är exempelvis en luftvapenskytt som skjuter fullfräs PCP på 100 meter eller kanske en 10J bössa på 40 meter och som vill ha samma träffpunkt i vertikalt led bara igenom att använda BDC-turrets (återställbara, nollställbara fingerjusterbara rattar) för att klicka upp och ner.


  

Sportsmatch spirit level av swing out type.



Så, hur stor är då skillnaden i centimeter räknat - hard facts...?


Vi säger att vi skjuter på 100 meter med en FX Cyclone med kaliber 22 vilken skjuter JSB Exact (16.00 grains, BC=0.032) med 930 fps (283 mps), inskjutningsavståndet är i detta fall 40 meter.


Bössan skjuter riktigt fint och skytten känner att han presterar enhålsbilder ("klöverhål") utan större bekymmer, det är helt vindstilla och riktigt trivsamt, bössan går mot sin peak på systemtrycket och sprider inte mer än 10 fps under de kommande skotten (inom ca 3 mps). Han har fullt stöd och kikarsiktet är perfekt injusterat mot vapnet, hårkorset sitter perfekt vertikalt - vertilakt mot lådan på vapnet.


Dock - helt omedvetet så håller skytten bössan lite, lite snett.


Vi antar att han håller sitt vapen 6 grader snett. För att vi ska förstå vad sex grader innebär så kan jag berätta att det innebär vinkelskillnaden mellan klockan 12.00 och 12.01 på en vanlig analog klocka (360 grader/60 minuter). Tester har visat att vid ungefär 6 grader så börjar människan känna av en lutning, mindre gradskillnader än så är nästan omöjliga att upptäcka.


Nästa steg är att känna av projektilens dropp fram till målet och här använder vi lämpligtvis ChAirGun, man KAN förvisso räkna även manuellt utan ett ballistikprogram, men tro mej - det krävs rätt mycket räknande då...


ChAirGun ger vid handen att det totala droppet i exemplet ovan är 558 mm, alltså nästan 56 cm.


Effekten av canting blir då att skytten kommer att träffa 53.34 mm vid sidan om träffpunkten om han klickar sig uppåt på siktet till rätt höjdnivå, om han träffar om höger eller vänster om riktpunkten beror på om han har cant åt höger eller vänster.


Kör vi samma setup på 65 meter istället så blir effekten 11 mm.


  

En annan variant är fäste på fästets fot.



Tyvärr så har inte ChAirGun med cant som beräkningsbar parameter utan man får använda en ballistikmatris istället. Dessvärre så jag ingen scanner som fungerar utan jag har istället fotat av en ifrån en bok, för den som vill räkna lite själv:


(Ballistikmatrisen blir väldigt liten att läsa i bloggens bredd så det kommer en direktlänk istället:)


Länk:http://i64.photobucket.com/albums/h194/airgunse/Airgun2/anticant003.jpg

 
 
Ingen bild

Silwer

15 januari 2010 16:09

Här har vi en grej jag inte känner att jag behöver får jag erkänna, även om jag förstår vad de är till för.

 
Ingen bild

Superbee

26 januari 2010 23:07

Vart köper man en sån där pryl?
Går bra att pm:a på airgun då jag säkert glömmer att kolla den kommentaren här ;)

 
Ingen bild

Johnny

27 januari 2010 19:30

Jag har nog någon i gömmorna till salu, brukar köpa ett gäng på en gång...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards