Airpang

Direktlänk till inlägg 13 januari 2010

Sann storlek...?

Av Johnny Ottosson - 13 januari 2010 08:00

BSAs tubformat?


Under den senaste tiden så har diskussioner uppstått både på forum i USA/England och faktiskt även här i Sverige om vilken storlek BSAs olika tuber för sina PCP egentligen har.


Tidigare så hade man helt enkelt tagit BSAs uppgifter för sanning och enligt dessa så hade Ultra 50 cc, Hornet 75 cc och Lonestar 100 cc. Totalt så har BSA alltså tre längder av samma rör vilka utgör tuberna hos den här generationen av PCP.


Problemen började när en del entusiaster upptäckte att de kalkylerade mängderna luft i Chairguns fyllprogram inte visade sig stämma i verkligheten när de för övrigt fungerade utmärkt till andra vapen.


Slutsatsen blev då att BSAs uppgifter verkade konstiga.


En känd entusiast i USA rev då sin bössa och tog fram måtten som vi kan använda som mall för våra egna beräkningar. Enligt dessa så har BSAs tuber en inre diameter som är 22.987 mm, vilket ger en radie om 11.494 mm. Vidare så är höjden på röret, för Sportsman HV,  totalt 367.348 mm.


Snabbt huvudräknat (nä, knappast) så blir volymen därför 152.4514 cc.


En viss skillnad mot angivna 100 cc, rätt så exakt 50 procent över angivet värde. Detta förklarar utan tvekan varför Chairgun gav konstiga värden, skit in ger ju skit ut på datorer, som bekant.


Den yttre längden på den testade tuben är 427.04 mm och igenom att känna till att den längden ger 152 cc så kan man lätt räkna ut volymen på övriga tuber i sortimentet, om vi antar att de har samma inner- och ytterdiameter.


Efter att ha mätt min egen Lonestar så kan jag bara konstatera att det är exakt samma rör som Sportsman HV, alltså 427 mm längd vilket ger 152 cc.


Frågan är dock, hur stor volym har egentligen Ultran..?


Den är onekligen liten, Ultran, när man har den ute jämfört med Lonestar. Intressant är dock att längden mellan avtryckarblad och bakkappa är exakt densamma och likaså hamnar kikarsiktets okular på exakt samma plats (som jag spontant har monterad dem utan att jämföra mot varann). Ultran må vara liten men den är på intet sätt förkrymt utan fullt duglig även för en välvuxen skytt.


Hursomhelst..


Längden gav 220 mm vilket betyder att den har 51.52 procent av Lonestars tublängd och bör sådeles även besitta samma procentuella del av dess volym.


Det betyder 152 x 0.515 = 78.28 cc.


Även här har vi alltså en märkbar skillnad mot angivna 50 cc.



 
 
Ingen bild

zeke-cool

13 januari 2010 13:31

Bra att du rett ut frågan om volymen i lufttuber på Bsa!
150cc verkar vara mer troligt på Lonestar men är ändå
litet på ett så pass kraftigt och luftslukande vapen som det handlar om! Min Evanix Blizzard har en lufttub på 320cc och
det är ju mer än det dubbla än Lonestar har!!

 
Ingen bild

Sandstig

13 januari 2010 14:05

Zeke-cool: Dock så arbetar ju Lonestaren med 232bar i systemtryck vilket gör att man får upp antalet skott lite granna, fast håller med dig om att det är snålt tilltaget!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards