Airpang

Direktlänk till inlägg 9 januari 2010

Supreme Springers - del 2

Av Johnny Ottosson - 9 januari 2010 11:00



 

"The Baby Patriot"

 

  












Webley & Scott är ett anrikt gammalt brittiskt företag vilka tillsammans med BSA länge utgjorde själva fundamentet för den brittiska luftvapenindustrin.


Mest kända här i Sverige torde deras klassiska modeller Tracker och Eclipse vara efter sina riktigt stora försäljningsframgångar under 1980-talet, en period som var Webleys riktiga guldålder. Man måste betänka att fram till mitten av 1970-talet så hade Webley bara producerat 4 olika fullstora luftvapenmodeller; första serien Mk I, den välkända Mk II och relativt anonyma Mk III samt den fina Falcon med brytpipa. 


Först med 1970-talet så breddades sortimentet med ett flertal modeller samtidigt. Relativt misslyckade Hawke-serien ersattes snabbt av storsäljaren Vulcan samtidigt som tavelstansaren Osprey utvecklades till Viscount vars kortpipade tvilling Tracker blev de svenska entusiasternas favoritbössa nummer ett.


Juniorvapnen Junior (tillverkad av utomstående) ersattes av egentillverkade Rangler och blev slutligen Jaguar innan den ersattes av en förkrympt Vulcan under namnet Victor.


Vulcan (som förekom med 3 Mks) blev snabbt en hel familj närbesläktade modeller, ifrån budgetmodellen Excel, via USA-varianten (Beeman) C1 & Bearcub till efterföljaren Stingray och Excels efterträdare Xocet.


Under mitten av 1980-talet så tog man sedan steget upp till ännu mer sofistikerade vapen i samband med lanseringen av Omega, en tidig föregångare till det vapen som vi ska titta närmare på idag.


Webley Tomahawk är en udda modell, mera en skapelse av Venom (Webleys inhouse tuningföretag) än Webley själva, designad av Ivan Hancock och milsvid i skillnad mot de primitiva Stingray/Vulcan som tidigare dominerade Webleys försäljning i segementet brytvapen. Den är inte en stor tung dunderklump som den amerikaniserade Patriot utan en slank, smidig skapelse som ändå visar en rejäl slagkraft till skillnad ifrån sin andlige föregångare - Omegan.


Balans, harmoni och ett mycket fint avtryckarsystem, parat med en effekt runt 20 ft/lbs tillgänglig i tre kalibrar (177, 22 & 25) gav en mycket lättskjuten och trivsam bekantskap som tyvärr aldrig hann slå igenom helt innan Webley tog ner skylten och flyttade till Turkiet.


  

Tomahawks ypperliga avtryckarsystem



Unikt jämfört med övriga Webleys av samma format var avtryckarsystemet som härstammade ifrån custombössan Venom Mach I och liksom Air Arms CD kraftfullt inspirerat av Weihrauchs urgamla Rekord.


En annan intressant lösning var att man använde sig av två olika pistonger, beroende på effektuttaget. En som shortstrokade slaglängden för de inhemska bössorna på 12 ft/lbs och en mer långslagig version för de vapen som såldes i fullpower. De allra tidigaste exemplaren hade en ännu mera udda lösning med en pistong som kunde vridas 90 grader och som innehöll båda upphaken för respektive effektläge. Fördelen med shortstroke blev naturligtvis att bössan var lika harmonisk att skjuta med låg effekt som med hög, utan att få en groteskt lång locktime.



Förutom fördelen av ett bra avtryck, dessutom ett enhetsavtryck som kunde demonteras ur vapnet som en separat enhet, så var Tomahawk på många andra sätt en mycket genomtänkt konstruktion. Stocken var ambidextriös och fungerade lite bra för både höger som vänsterskyttar, till och med handutfyllnaden på pistolgreppet buktade åt båda sidor. Vapnet var lätt att spänna för sin effektnivå igenom en väl uträknad hävstångseffekt hos länkarmen.

  

Lätt att spänna för sin effektnivå


Blåneringen var naturligtvis också förstklassig som det anstår en Webley och då de flesta skyttar redan vid tidpunkten för modellens lansering (2003) uteslutande använde optiska riktmedel så levererades Tomahawk helt utan öppna riktmedel. Istället fanns det en prydlig liten hålborrad pipvikt, vilken sedan kom att bli en storsäljare som lös reservdel till prydnad för diverse PCP (inklusive min egen BSA) och en helt slät ovandel på pipblocket. I England så ersatte naturligtvis många ägare pipvikten med en regelrätt ljuddämpare då gängan var gängsle BBMF-standard.


  

Stylish


Designen var alltså helt upp-to-date och jag tror att den här juvelen i Webleys sortiment hade kunnat bli en storsäljare om den bara inte hade kommit ut på marknaden lite för sent för att kunna bli Webleys räddning. Tillsammans med lillebrodern Longbow så var detta två mycket kompetenta vapen och de absolut sista riktiga brittiska fjäderluftvapnen av helt traditionell typ. BSA får ursäkta men deras enkla bruksbössor typ Lightning etc räknar jag inte med i sammanhanget. Som historien utvecklade sig så fick vi bara se Tomahawk vara med från Birmingham under blott fyra år 2003-2007 innan Webley gick omkull.


Visserligen så tillverkas (tillverkades?) en del Webleys i Turkiet men de är lika brittiska som en modern Vauxhall så dem tänker jag förbigå med skonsam tystnad i den här bloggen framöver..


Vila i frid - Webley, den här modellen blev i alla fall en värdig grande finale..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards