Airpang

Direktlänk till inlägg 5 januari 2010

Marknadens kronografer - del 3

Av Johnny Ottosson - 5 januari 2010 16:00



Kompetent klassiker

 


  



Alla som någon gång har pysslat med luftvapen och mätt hastigheten över en kronograf har sannolikt komfronterats med den pyttelilla Combro 625 CB - allemanskronografen nummer 1.


Den är liten, den är mycket billig och den är enkel att hantera - där har man i ett nötskal den lilla Combron. Framtagen i England av Computer Brothers Ltd i Sussex så revolutionerade den till stor del luftvapenmarknaden på kronografer när de första exemplaren ramlade ut under slutet av 1990-talet. Tidigare hade kronografer varit stora, tunga och dyra så Combros målsättning att tillverka en kronograf som var precis motsatsen gav en omedelbar framgång.


Om vi börjar med nackdelarna så har Combron en störande förmåga att inte registrera alla skott, i synnerhet kaliber 177, vilket är en grav nackdel när man exempelvis skjuter en lång serie med ett PCP för att fastställa en kurva.


  

Combro monteras på pipan med gummiband el dyl



Likaså monteras den direkt på pipan vilket gör att den dels blir lätt sönderskjuten, främst byglarna över skotthålet när man glömmer att justera om den mellan olika kalibrar, och dels så kan den ge konstiga värden när man skjuter Co2. Monteringsmodellen gör också att den blir olämplig för 22 LR och omöjlig för andra typer av projektiler som pilar ifrån en pilbåge etc.


Glädjande nog så är detta faktiskt i princip alla nackdelar, i övrigt så finns det nästan bara fördelar och för skytten på en tight budget och med exemplvis en 22 fjäderbössa så måste den i princip vara helt optimal.


Formatet är suveränt, man kan lätt få ner den i en ficka, storleken är inte mycket större än en diabolburk och därtill så väger den enbart 50 gram helt komplett. Endast tre knappar gör den mycket enkel att hantera, dessutom så kan den visa direkt hur mycket anslagsenergi en given hastighet innebär. Maximal hastighet som den förmår att mäta är 600 mps.

Sannolikheten att man mäter ett specifikt skott är rimligt god även under växlande yttre väderförhållanden men senaste versionen, Mk IV, har dessutom solfilter (diffusorer) som ger pålitligare mätningar i skarpt solsken. Själv hade jag en Mk II under 2001-2002 och den fick man ständigt gå till skuggan med för att mäta under sommartid.

Priset är också en av Combrons absolut starkaste sidor, en fabriksny Mk IV kan köpas online direkt ifrån Computer Brothers för den facila kostnaden av £39.90, vilket motsvarar 475 kr. Även reservdelar och tillbehör kan köpas online och till mycket humana priser.

Sammanfattningsvis så är det en storsäljare - med all rätt.

Den är perfekt som förstakronograf, extrakronograf och resekronograf. Den är billig men har hög kvalité och mycket uppskattad av fans över hela världen.




 
 
Ingen bild

Sandstig

5 januari 2010 17:36

Denna artikeln fick mig att leta fram min sönderskjutna Combro, skall se om jag kan få beställt ett nytt chassi till den så blir användbar igen :)

 
Ingen bild

MR

5 januari 2010 19:02

Jätte bra med den kan man avslöja tillverkarnas fejk siffror..

Kolla in Daystate Ranger tex.. enligt dom blir 31grain .25Barracuda i 850Fps 80Fpe!!! helt otroligt vad man kan böja siffrorna... :(

Sandstig: Jag har en med trasig display (ska ha en iaf) intresserad av den?

 
Ingen bild

Tomaz

5 januari 2010 20:21

Jag har personligen aldrig haft problem att mäta 4,5mm med denna kronograf, och kan inte se det som ett problem att använda denna kronograf till det.
Däremot funkar den mindre bra till fjäderbössor, då det blir rejäl trampolineffekt som skakar om den, tror det var detta som dödade min, har några delar på kretskortet som skakat loss...

Allra smidigast tycker jag den är monterad på en dämpare på en PCP. Misstänker att det är så den är tänkt att monteras och användas egentligen..

 
Ingen bild

Sandstig

5 januari 2010 22:02

MR: Tack men nej tack, har en annan kronograf som jag använder, tanken var mest att få den funktionsduglig ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards