Airpang

Direktlänk till inlägg 4 januari 2010

Nyheter...

Av Johnny Ottosson - 4 januari 2010 11:19


 

Nytt ifrån FX Airguns AB
Fredrik Axelsson, som äger och driver FX Airguns, ringde mig i morse och berättade lite om vad som är på gång i hans fabrik framöver samt förklarade lite mer detaljer runt sina nya Smooth-Twist pipor.


Den nya pipan är slätborrad under 47 cm och sedan räfflad den sista delen. Räfflingen är dock inte skuren ifrån insidan som konventionella pipor utan bommarna och räfflorna pressas ifrån utsidan, igenom godset, för att kunna prägla en räffla till pipans insida.


Rent praktiskt så är det en specialmaskin som sköter detta och den ser ut ungefär om en stor chuck vilken omsluter pipans ände och genomför präglingen, lite som när man chokar en vanlig pipa.


Fördelarna med konstruktionen uppges vara flera. Tanken är att den att rent praktiskt, på alla pipor, så utgör den största delen av pipans längd bara en accelerationsyta som driver upp projektilen i fart, därefter så är det den sista delen som genererar precisionen. Det finns alltså ur precisionshänseende inget självändamål till att hela pipans längd måste vara räfflad. Tvärtom så på ett luftvapen, med begränsade kraftresurser relativt krutvapen, så bromsar den långa räfflingen upp projektilen.


En annan nackdel med lång räffling är att alla räfflor som skärs också skapar en mycket liten rugglig yta runt själva skärytan vilken fångar blyrester ifrån projektilerna och man säger då att pipan har blyat eller fått bly i pipan.


Detta är i sig ingen nackdel, tvärtom så märker många att vapen som regel skjuter lite sämre direkt efter att de har blivit rengjorda, tills bly åter har bakats upp och fyllt igen de pyttesmå ruggliga ytorna. Problem uppstår dock när dessa små, små blymängder oförhappandes släpper under skjutningen och då stör projektilens gång varpå en flyer uppsår.


Med en kortare längd räfflor i pipan och när de räfflor som trots allt finns inte är skrurna utan präglade så försvinner det här problemet och vapnet levererar sin optimala precision på ett mera pålitligt sätt.


Ska man sammanfatta de tekniska fördelarna för de nya piporna så blir det att dessa ger optimal precision på ett mera pålitligt sätt, då de kräver mindre kraft för att skicka projektilen igenom loppet så kan man kan lätt spara luft igenom att låta ventilen jobba mindre för att ge samma kraft vid mynningen. Det betyder att vapnet ger fler skott på en fyllning och att registret varar längre nedåt igenom ett fallande systemtryck.


Piporna kommer på samtliga vapen inom FX Airguns sortiment och ska vidare licensieras till ytterligare fabrikat, ett luftvapenföretag är redan klart liksom en krutvapentillverkare.

En annan stor nyhet är att FX Airguns sedan länge efterlängtade Independence nu är redo för produktion, direkt efter årets IWA-mässa. Strul med en komponent ifrån en underleverantör har fördröjt produktionen oväntat länge och frustrerat Fredrik, som håller den här helt nya produkten högt.

  

FX Airguns Independence


Som ni vet så är Independence ett kombinationsgevär som utgör en mix mellan ett PCP och ett multipump. Dels kan vapnet direktmatas via en microslang ifrån en buddybottle (exempelvis buren i bältet eller ståendes vid ett skjutbord) och dels kan den skjuta helt oberoende (independent) igenom sin inbyggda pumpmekanism.

Pumpmekanismen är anordnad så att ett mjukt och lätt pumptag ger kraft för ett skott på 16 joule för UK modeller och knappt tre likaledes mjuka och lätta pumptag ger kraft nog åt ett skott på fullpower närmare 40 joule, beroende på vapenversion. Modellen kommer även att ha ett inbyggt fartreglage för de som önskar kunna justera kraften hos vapnet nedåt.

Belastningen, kraften som krävs för att pumpa, ska vara mycket måttlig och ska därför absolut inte blandas ihop med den kraft som krävs för att handpumpa ett vanligt PCP. Här ska det vara en mjuk och "oljigt hydraulisk känsla" av välsmord precision och mycket måttlig kraftinsats. Alla människor ska normalt sett inte ha några problem med att pumpa upp trycket i de här vapnen.

Slutligen ibland övriga smånyheter så kommer Typhoonserien äntligen med hårdare gods i blocket som ska motverka slitaget efter repeterhandtaget. Likaså kommer ännu en ny modell av manometrar som utlovas lösa problemen med läckande manometrar.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sandstig

4 januari 2010 14:56

Skall bli kul att se kommande recensioner på Independence, jag har bara test skjutit ett par skott men var riktigt imponerad, framför allt hur otroligt lätt man pumpar upp den!

Bra skrivit som vanligt J :)

 
Ingen bild

Johnny

4 januari 2010 18:38

Tack så mycket.

Det ska bli spännande att följa upp hur det går med Independence.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se