Airpang

Direktlänk till inlägg 2 januari 2010

Air Arms TX200

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2010 10:30


"The best one ever made..."

 

 Här har vi ett roligt omslag till Airgunner september 1989 med Ken Turner och hans senaste skapelse, en i princip produktionsfärdig prototyp benämnd Turner eXtreme 1 (TX-100):


  När Ken hade med sig bössan till Airgunner British Masters Field Target Championship så blev han omsvärmad av entusiaster som var nyfikna på hans HW77-bygge. Den alltid vakne Ian Law vädrade scoop och såg till att interjuva Ken samtidigt som han fixade ett bra foto till omslaget.


Ken berättade att bössan var unik eftersom den hade glidlager av derin mellan den rörliga kompressionskammaren och själva vapencylindern, liksom på utsidan av pistongen. Dessutom så satt hela mekanismen fastsatt på skenor inne i stocken så att den kunde följa med rekylen. Ken kallade systemet för Slight Recoil eftersom han menade att det trots allt inte var helt rekylfritt.


Ian Law hade inte en alltför dammig kristallkula när han som avslutning på reportaget spådde en ljus framtid för konstruktionen. En design som Ken faktiskt hade lyckats sälja in till ett ännu inte officiellt brittiskt företag i luftvapenbranschen. De var dock enligt uppgift mycket nöjda och beredda att satsa på vapnet även i framtiden om han skulle vilja utveckla det ytterligare.


Ett par år gick och vips - under januari 1991 så dök följande stolta annons upp i AirGun World:  


Det nybildade Air Arms förkunnade triumfatoriskt att man hade utvecklat ett helt nytt vapen i samarbete med Ken Turner. Speciellt intressant är följande stycke i annonsen - med udden riktad mot ett visst företag i Tyskland:


"We are confident that the TX200 will out perform i every department all other quality underlever air rifles and this have been bourne out by exhaustive tests which we have carried out."

 

 Air Arms var minst sagt övertygade om att man hade en hit på gång vilket skulle komma att dominera företaget och vara mer betydelsefullt än något annat fjädervapen i deras sortiment, varken förr eller senare. Vidare så förklarar man att piporna är från Walther (Lothar-Walther) samt att stocken är utformad i samarbete med den nye lovande F/T-stjärnarn Nick Jenkinson.


En lustig detalj är rutan som säger att vapnet kommer att vara tillgängligt först 10 månader senare, alltså i oktober samma år. Underspännare var heta under den här perioden, innan PCP hade lossnat och man ville vara fort framme med att berätta om sin produkt så att tänkbara köpare inte skulle hinna köpa någon av konkurrenterna under tiden (Eclipse, Superstar, HW77 etc).


Varken verktyg eller material fanns egentligen färdigt, maskiner och verktyg måste köpas in och det tog tid att få loss pengar från finansiärerna vilket dröjde på lanseringen. Air Arms själva trodde dock stenhårt på sin produkt och eldade på intresset hela våren och sommaren med ständiga annonser samt en och annan handbyggd bössa som man skickade på uppvisningar vid olika tävlingar samt till tidningarna för lite gratis marknadsföring.


Ironiskt nog så klarade man inte leveranserna på hösten/vintern samma år och när man väl kom ikapp sig själva så fanns det redan en ny konkurrent som ingen annan hade förutsett - Theoben Rapid Seven.


Nu var var det inte längre självklart att den seriöse entusiasten spenderade sina pengar på just en underspännare av fjädertyp längre, nu kom PCP på bred front och fjädervapnens tid som totala dominanter slutade...

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

MR

2 januari 2010 14:00

Den gamla goda tiden.. allt var mycket roligare.. allt var nytt, och man hade all tid i världen!

 
Ingen bild

Silwer

3 januari 2010 00:34

Dock lär nog inga pre92or finnas här i landet.

Den minstral jag äger är tidigt 90-tal har jag förstått, så Air arms TX serien kom nog in här lagom med de nya reglerna är jag rädd.

Och visst det här gav ju upphov til TX 200 SR tex i ett5 försök att hänga med PCP vapnen.

Men du ska inte glömma hur hopplöst efter vi var här i landet egentligen, fan visst hade man köpt de där tidningarna och sett PCP bössorna, men vad fanns att tillgå här, jag skulle säga at vi säkert var 10 år efter nästan.

 
Ingen bild

Silwer

3 januari 2010 00:43

Föresten AA 100 var väl en PCP det med sen? har för mig att folk ännu använder den, den anses som en väldigt bra bössa.

Men den hette nåt med N100, men var iaf en tidig PCP från AA enbart för eliten, kanske för att de skuöle kunna hålla sig kvar, för jag anser ändå att trots att de inte kostar som vissa andra märken så har de alltid funnits där.

 
Ingen bild

Silwer

3 januari 2010 00:55

Du borde nog förstora allt du har om sånt här så man kan läsa det med en knapptryckning.

Jag och min polare har en del äldre Airgunner och vad den andra nu hette, från tidigt 90-tal, jag ska be och få låna hans och kanske scanna ut tester osv.

Jg känner att de var bra mycket hårdare testare då, allt var inte alls bra som på senare år, även annonser är intressanta, fy fasen vad man glodde på dem.

Mins när vi ringde BSA importören som nog var stiga vapen eller kanske Normark då och frågade om BSA super 10, det här var 15 år sen säkert, de trodde den skulle kosta 10 tusen minst då att importera så man var ju helt slagen.

Fan om mna varit rik som ett troll ändå, dåå hade man haft PCP sen mitten av 90-talet:-D

Theoben rapid 7 .25 var ju mest en dröm, jag menar sånt fqanns inte ens i Sverige.

 
Ingen bild

Johnny

3 januari 2010 09:13

Du tänker nog på NJR 100-serien som var föregångare till ProTarget och i förlängningen dagens EV. Beteckningen är för övrigt Nick Jenkinson Replica, därav NJR.

Jag har också funderat på att scanna in tester men det faller på grund av upphovsrätten.

 
Ingen bild

Silwer

7 januari 2010 15:02

Stämmer men RN-10 var den första varianten efteråt för att vara bessewisser här.

Du har nog rätt om testerna, synd nog.

 
Ingen bild

Silwer

8 augusti 2014 00:52

Man glömmer fort, mindes inte ens at du kommenterat TX200ans uppkomst sent 91, det har faktikst dykt upp några pre92or tom, AA vidhåller ju tillverkningsdtata ännu så jag gissar att det får var beviset, de måste nästan var importer eller så?

Jag visst inte tat TX-100 används som arbetsnamn på den där, 100 serien var ju annars de PCPer som AA redan började smida ihop på mitten av 80tal, SM, TM, XM100 och Shamal som civilvariant avslutta tidigt 90tal med NRJ100 som var regulerad (funkade dock inte bra), ovanliga och väldigt som man ser just för seriös FT, vanligt folk hade inte råd.

Inget av dessa gick tekniskt vidare till Pro-Target som sen kom 96, så jag gillar ej ordet "föregångare" där, men de var AA 100 serie inom PCP och sen har de ju rivit i de där hundraserierna.

Nåväl TX200 SR som väl den du visar från 89 ledde till tog ju ett tag innan den kom runt mitten av 90tal tror jag, AA ombildning från SA var ju i att höja kvaliteten mycket och inrikta sig på just FT därav alla de här tidiga bra grejorna som CD trycket tex, de visste att de inte kunde lura på folk vad som helst.
Jag ha rsett bilder och nån film med en HW med ett rekyllöst sytem, vet dock inte om det var en prototyp.
I övrigt var det väl då bara Diana med D54 som hade nåt sånt på den tiden.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se