Airpang

Direktlänk till inlägg 16 december 2009

Glädje och bekymmer...

Av Johnny Ottosson - 16 december 2009 07:30



 

BSA Airsporter Stutzen


  



BSA har ända sedan 1947 tillverkat Airsporter i en lång serie med olika Mark. Det hela började med Mk I och produktionen löpte till den slutliga Mk VII som faktiskt nysåldes ända till 2002 på vissa marknader.


Den lite mer ovanliga helstocksmodellen, benämnd Stutzen, var emellertid bara i produktion i sitt klassiska utförande med tvärställd laddtapp mellan 1985-1992. Bortsett ifrån de klassiska modellerna med tvärställd laddtapp så tillverkade BSA också en bättre serie med längsmonterad laddtapp, benämda RB2.


I min ägo har det nu hamnat en Stutzen som var nysåld i Sverige någon gång på sent 1980-tal och mycket talar för att den tillverkades 1988. Egentligen så är det inget vapen som jag har köpt för dess egenvärde utan den ingick i en paketaffär med ett flertal olika luftvapen och jag satte därför omgående ut den bössan tillsammans med några fler av dem på annons.


Dock så kunde jag inte undvika att bekanta mig med den lite mera när den ändå stod i min ägo. Jag har tidigare ägt en annan Airsporter, en samtida kaliber 177 modell Mk VII, som jag förvärvade ifrån Mikael Robertsson för en mycket modest summa pengar för ett par år sedan. Även den bössan var i perfekt skick.


Tyvärr så minns jag den mest med olust - den hade precis alla de negativa särdrag som jag förknippar med Airporter. Den var med andra ord tung, tungladdad, lång och allmänt klunsig. Trots usel effekt (knappt 10 joule) så var den ändå kraftigt rekylerande och svårskjuten som attans med en ebarmligt låg praktisk precision. Till detta får man också lägga en värdelöst kort kilbas som krävde ett dyrt specialfäste, ett mycket primitivt avtryckarsystem samt en enormt omständig design att demontera, serva och remontera.


Aldrig mera en Airsporter - sedan får britterna hylla den hur mycket som helst..






Nu har emellertid ett par år förflutit och den här Stutzen börjar tilltala mig mer och mer, trots att jag aldrig egentligen har gillat helstockade vapen. Jag beslöt mig därför att ändå ge den en chans. Med en vapenrem monterad så såg den faktiskt lite business ut och visst är den egentligen rätt vacker? Mera brittiskt än såhär blir nog inte ett luftvapen egentligen, såvida det inte handlar om en Webley Senior ifrån 1930-talet.

Trots tyngden så balanserar vapnet bra, den faller naturligt till axeln och känns stadig och bekväm men med rätt mycket framtyngd. Troligtvis så hade en äldre jägare, van vid långpipiga gamla Husqvarnor från anno dazumal, uppskattat detta högt och berömt den för en vuxen studsarkänsla eller något annat tarvligt.




Liksom Webley Tracker så är detta ett vapen som gör sig vacker som samlarklenod, en bössa som pryder sin plats i ett viktorianskt vapengalleri på den lokala puben brevid den stora öppna stockvedsbrasan. Mycket av vapnets charm är inte bara designen utan också känslan av workmanship. Det här är ett vapen som kostade bra mycket mer att producera än vad det genererade som intäkter till BSA, vilka formligen blödde ut kapital på tidigt 1980-tal innan de blev köpta av spanska Gamo 1986 och därmed räddade ifrån nedläggning.

Mekaniken känns rejäl, fjärran ifrån Meteors pressade och stansade plåtbitar. Blåneringen är underbar och står inte en äldre Webley långt efter. Omtanken hos alla detaljer är högst otidsenlig och det inte bara på grund av dess handinslipade laddtapp. Detta är helt enkelt industriproduktion långt innan kostnadsjagande ekonomer hade något att säga till om vid vapentillverkningen. Vi talar alltså på sätt och vis om en dinosaurie, på gott och ont, som utgör den sista länken i en mycket lång kedja vilken går ända tillbaka till Jeffersons patent anno 1907.

Så, om vi matchar upp den mot preferenserna i dagens luftvapenvärld, hur står den sig då? Är det en evergreen som ingen kan röra, typ Morgan Eight eller handlar det mera om en bajsbrun Austin Allegro, som ingen ännu idag kan förstå varför någon kom på idén att tillverka?

Jag börjar i källaren och laddar upp lite för att köra några olika sorters diaboler igenom kronografen. Först ut blir Crosman Premiers eftersom de har en lagom vikt för kaliber 22 samt inte är orimligt tunga för en vintage fjäderbössa. Avtrycket är förvisso tungt, men förbluffande rent och när skottet går är rekylen klart märkbar fast helt utan twaaang - en positiv överraskning.

Resultatet blev i genomsnitt av 10 skott 533 fps (162 mps) vilket betyder 9.00 ft/lbs eller 12.20 joule.

Kanske lite lågt men man måste också komma ihåg att oavsett vad diverse skenbart kunniga påstår så var aldrig dessa vapen speciellt kraftfulla. Liksom att i princip vilken liten miljöbil som helst klarar 160 km/h på rak väg år 2010 så var det en stor och magisk gräns även för vassa sportbilar på 1940-talet då Airsporter ursprungligen presenterades. Notera också att efterföljaren (RB-serien) med längsmonterad laddtapp är betydligt kraftfullare (upp till 15 ft/lbs) igenom bland annat en större kompressionvolym inuti vapnet.

Nu laddade jag om till riktigt lätta diaboler, RWS Hobby om blott 11.90 grains. Lätta diaboler brukar ju, som bekant, gynna svaga till medelstarka fjädervapen och det var med spänning som jag stod på tröskeln till att utröna och detta även var fallet för den här gamla pjäsen.

Resultatet blev i genomsnitt av 10 skott 618 fps (188 mps) vilket betyder 10.00 ft/lbs eller 13.70 joule.

Visserligen så har aldrig den här bössan varit öppnad tidigare, såvitt jag kan se, men resultat får nog anses som ganska representativt och ungefär jämt med en exempelvis en normal Webley Tracker, kanske marginellt över.

Nu väntar jag bara på helgen då jag ska pröva precisionen i verkligheten utomhus, såvida inte någon hugad spekulant köper min bössa innan dess..

PS. Ni som gillade Lonestar tidigare i bloggen, här kommer en kul film om modellen: http://www.airgunsofarizona.com/Vids/BSALoneStarH.wmv ,glöm inte att kolla på Colaburken på slutet...





 
 
Ingen bild

Tomaz

16 december 2009 18:02

Saknar min BSA Stutzen RB2 .22, den sköt fint..... :-(

 
Ingen bild

Silwer

16 december 2009 23:09

Visst är den snygg, men tyvärr är det en bokstock som är lackad, jag har aldrig gillat den detaljen.

Vapnet är mycket framtungt och i exportutförande har den en svår rekyl som det tar tid att lära sig.

Jag anser att den är vapen av en äldre tid, speciellt tappladdarn som du har.

Kul bössa at ha men inget mer.

Den du har låter väldigt svag, antar att den är slut helt enkelt efter all dessa år, de var aldrig några kanoner men de är kraftigare än en Tracker.

I med en exportfjäder så ska du få se vad jag snackar om.
Då kommer reekylen med som passar dess namn "studsen" :-)

 
Ingen bild

seb

2 juli 2015 20:02

Har en rb II stutzen 10J .177. När jag sköt den mycket (dagligen) och fick in känslan för den så sköt den ganska bra på 15m, nästan hål i hål (kanske 8x8mm, 5 skott), men ej frihand utan sittandes med stöd på knät och inomhus. Man fick dock hålla den på precis rätt sätt. Ute på lantstället med lite vind etc så sköt den tyvärr inte lika bra. Var glad om jag träffade en ölburk på 20m... Men ändå en mycket trevlig bössa, och utmanande skytte.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards