Airpang

Direktlänk till inlägg 14 december 2009

In real life...

Av Johnny Ottosson - 14 december 2009 15:13


Precisionstest Lonestar


Idag hade jag besök av den alltid så gemytlige Anders Sandstig (aka Lilla Grusvägen) som med glädje och stor entusiasm bistod mig med att utröna precisionen hos min nya bössa. Vi värmde så smått upp med 40 meter där vi testade såväl JSB King som HN Baracuda..


  


Sandstig började med ovanstående tavla på 40 meter, den mäter 30 mm och är skjuten med JSB King. Alla tavlor är för övrigt skjutna med ett Daisy Powerline 4/32 sikte i prisklassen under 500 kr, detta då det var det enda sikte jag hade tillgängligt för stunden.


  


Nästa tavla för Sandstig var ovanstående också skjutet på 40 meter men denna gång med Baracudan, en diabol som min Lonestar verkar tycka bra mycket bättre om än JSB King, vilken för övrigt har fått ett mycket gott rykte den senaste tiden. Träffbilden för den här tavlan mäter 19 mm.


 


Nu tog jag över bössan och levererade ovanstående tavla, också den på 40 meter, träffbilden här mäter 14 mm och man kunde tydligt se kulfånget darra av kraften hos träffarna. Ammunitionen var Baracuda.


 


Sandstig igen, behöver jag tillägga att han gillade bössan, som testar 50 meter, notera att han kör samma inställning och riktpunkt som för 40 meter ovan. Inte illa för första tavlan på 50 meter med x4 kikarsikte i en bössa som han var helt obekant med innan dagens övningar. Träffbilden blev 24 mm med bästa 4 träffar om bara 7 mm - han var lika förvånad som jag över detta..skjutet med Baracuda.


  


Här körde jag på 50 meter med fem skott Baracuda, lite sämre än Sandstigs fina tavla ovan men ändå helt acceptabelt med en träffbild om 19 mm. Ska sanningen fram så var detta faktiskt alla de tavlor som vi sköt tillsammans med Lonestar den här klara, vackra men duktigt kalla vinterdagen.


Vi var båda överraskade av den goda precisionen ifrån bössan givet ovana huttrande skyttar med budget x4 kikarsikte och inte minst det faktum att bössan pumpade ut över 60 joule i varje skott med tillhörande rekyl och dån.


Den skata, kaja och inte minst duva som hamnar inom 50-60 meter ifrån det här vapnet bör nog hålla en mycket låg profil. Precisionen räcker till och blir över och när man sedan betänker att bössan har kvar över 30 joule ända ut till bortom 60 meter...


Faktum är att projektilbanan blir ungefär likvärdig som en JSB runt 280 mps trots att Baracudan bara hamnar på 250 mps i detta lägsta läge. Räknar man en träffzon på 1.00" (25.40 mm, en enkrona) så går diabolen in i zonen vid 7 meter, når första zero vid 10 meter och går sedan över zonen mellan 15-35 meter med ett överslag om max 20 mm vid 25 meter. Därefter så ligger den inom zonen vid 36 till 42 meter med primär zero vid 40 meter (tillika inskjutningsavstånd). Därefter droppar den så att den hamnar -47 mm vid 50 meter, -75 mm vid 55 meter och -110 mm vid 60 meter.









 
 
Ingen bild

Anders Sandstig

14 december 2009 16:04

Måste bara säga att det var en mycket trevlig skjutsession idag trots det lite bittra vädret! Grattis igen till nyförvärvet! Bra skjutit av mig förövrigt :)

 
Ingen bild

Johnny

14 december 2009 18:30

Kul att du kom över, det måste vi göra om..!!

 
Ingen bild

Tomaz

14 december 2009 21:02

Trevligt....! Med bättre kikare, så får ni nog ihop träffbilderna en del. Jag skulle nog ändå ge JSB King en chans till om det bara var den tavlan ovan ni sköt... ;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards